Snyggast Lagsymbol? En återblick på Assyriskas klubbmärke osv…


En liten återblick på ett klubbmärke som finns i en annan, och snyggare variant, och lite kringfunderingar kring vad ett klubbmärke kan betyda… En anonym kommentator här på bloggen påpekade för en tid sedan att Assyriskas Fotbollsföreningens klubbmärke för en tid sedan ändrades så att den faktiskt har en inramning numera, sådan som jag efterlyser i min kommentar till klubbmärkenas utformning i inlägget ”Snyggaste Lagsymbolen”. En titt på klubbens egen sida http://assyriska.se/, visar att så mycket riktigt verkar vara fallet. [Ifråga om varför jag hade en icke-inramad variant i min sammanställning har jag väl inget att säga till mitt försvar än att wikipedia, som var den som hade den största publicerade bilden av märket på nätet, hade varianten utan ram (se http://en.wikipedia.org/wiki/Assyriska_F%C3%B6reningen). Jag brukar oftast välja bort mindre exemplar av bilder. Det visar åter att man måste ta wikipedia, speciellt de icke-engelska varianterna, med en nypa salt. Och att assyriska borde ha ett STORT exemplar av klubbmärket på sin sida. För säkerhets skull, liksom.]

Assyriska utan inramning

Inramningen utgör förstås en klar förbättring av klubbmärket. Den stärker dess sammanhållning och också det röda inslaget i märket, vilket gör den tydligare och mer kontrastrik. Som framgår av mitt första inlägg reser assyriskas märke intressanta frågor om att detta emblem har en mer djupbottnad symbolik än de flesta klubbmärken. För i den uttrycks något som är minoritetsgruppen assyrierna förmenat – att se en symbol som verkligen företräder dem som folk. Assyrierna är överallt i minoritet – även i sitt hemland i norra Mesopotamien. De har ingen nationalstat att kalla sin, ingen flagga som vajar utanför FN. Inget Landslag. Det gör klubbemblemet till ett uttryck för identitet som går mycket djupare än bara ett fotbollslags. Vad än vad supporterskallar som yrar om hur mycket de älskar sitt lag må anföra. Jag pekar på detta för att assyriskas symbol därför är en symbol som på ett sätt är mycket vidare än de andra lagens. Detsamma torde för övrigt gälla Assyriskas ”systerlag”, Syrianska FC. (Se också t.ex. http://www.fotbollskanalen.se/superettan/klassiker-ur-offside-det-sista-steget—berattelsen-om-assyriska/, http://www.fokus.se/2009/06/fran-mesopotamien-till-sodertalje/ med flera artiklar – det har skrivits en hel del om just hur viktigt de här klubbarna betyder för sina fans och de folkgrupper vilkas namn de bär) Nu anser jag inte att den därför blivit det snyggaste märket. Såsom varande icke förbunden med något speciellt lag, bedömer jag märkets utformning enligt rent estetiska kriterier, utan associationer eller andra sidoblickar av vad märket innebär. I mina ögon, var och är alltså assyriskas märke inte snyggast, oavsett vilken vikt den tillmäts. Estetiskt hade gnaget då en toppposition. I mitt enkla och möjligen något kallhamrade sinne, och skälen för det angavs. MEN numera finns, och korrigeringen av syrianskas märke erbjuder ett utmärkt tillfälle för att ta upp det, sedan mer än ett år ett nytt Stockholmslag i Allsvenskan, vars klubbmärke inte går av för hackor. Det kallar på ett eget inlägg, där vi skall kika närmare på Assyriskas systerklubb, Syrianska FC. För huvudinlägget där Stockholmslags symboler jämförs, Syrianska FC klubbmärke←Se ”Snyggaste Lagsymbolen

För nästa inlägg på temat Stockholmslags klubbmärken se ”Syrianska Svävar…”→

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 24 oktober, 2012, i En bild säger mer än tusen ord, Följetonger /Posting Serials, Fotboll /Football /Soccer, Fotbollsklubbar /Football /Soccer Clubs, Idrott /Sports, Logotyper /Logotypes, Stockholm, Sverige /Sweden, Symboler och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Just nu har jag slut på bildkällor, men för den konstnärligt begåvade torde det vara lätt att hitta… mittsymbolen i Assyriskas lagsymbol fascinerar mig. Den verkar ha vissa likheter med de hedniska solsymboler man kan finna redan i det gamla sumer, hos Mitanni-riket – vilket fanns i det som nu är det Syrianska hemlandet – eller för den delen Assyrierna, även om Assyriens krigarstat nog var ett helt annat folkslag, efter hur jag tolkar källorna – å andra sidan skall jag villigt medge, att jag bara har ytterst lite inblick i ämnet.. kanske just ikonografin bakom solsymbolen i främre orienten kan sporra till en längre uppsats…

  http://stevelando.blogspot.se/2011/04/sumerisk-solsymbol-europas-tungomal.html

  Gilla

  • Ja, den assyriska solsymbolen, Shamash solstjärna, är något av en hybrid, och består av en stjärna inskriven i en sol. Assyrierna, med tillgång till Mesopotamiens astrologiska insikter, tyckte sig ha märkt att Solen var en stjärna också, liksom de andra på himlen. Det här uttrycks i den assyriska symbolen. Shamash, solguden, som himlens mest lysande stjärna. De fyra armarna är antagligen där också för att visa på de fyra väderstrecken.
   De äldsta solsymbolerna är förstås Mesopotamiska och Egyptiska, såsom varande de äldsta kulturerna. Apropå Assyrirerna är det faktiskt högt troligt, rent DNA-mässigt, att de som kallar sig ”assyrier” idag är samma folkslag som då. Men de har en tämligen annan kultur, efter över 2000 år av omvälvningar, och dessutom med tanke på att grunden för den nuvarande Assyriska folkgruppen är deras Syrisk-ortodoxa kristendom (som de f.ö. delar med de likaledes Syrisk-Ortodoxa Syrianerna, vilka dock inte plockat upp den etniska tropen som assyrierna gjort).
   Mig veterligen har alla kulturer i hela världen solsymboler, tämligen oberoende av varandra, även om de förstås har korsbefruktas (mitt nästa inlägg handlar faktiskt om en sådan befruktning). Från Huitzilopochtli hos Aztekerna, Inti hos Inca, Amaterasu-omi-Kami, Helios, Amon-Ra, Agni osv osv… Det beror säkerligen på att solen går upp över alla människor och folk inte var dummare än att de insåg dess makt och betydelse för livet…

   Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: