Studier i Anatomi & Utseende – Yakane: Stark som ett lok?


Efter granskningen av bodybuildare forsätter här studiet av kraftfulla karlar med entusiaster av s.k. styrke-atletism. Hur ser kroppen ut om man är stark nog att dra ett lok? Och är det passande för min bild?
 
Det här är del 2 i en serie anatomiska studier om manlig kroppsform och styrka. Samtliga delar kan ses under Studier i Anatomi & Utseende: Yakane.

Motorstopp? Inga problem

Efter att kritiskt ha studerat bodybuildarnas märkliga fokus på ”jag ser stark ut – titta, inget underhudsfett!” i det förra inlägget blev den logiska fortsättningen att titta på rå, mätbar styrka i så ren form som möjligt. Mitt urval kom att domineras av s.k. styrkeatleter, dvs. styrkelyftare och deltagare i tävlingar som t.ex. ”strongest man”. Ursprunget till sistnämnda var karlar som utförde kraftprov av olika slag – Strongman var ursprungligen en form av varieté -eller cirkusinslag, en slags motvikt till ”freak shows”. ”Efter mannen med öron istället för näsa, här har vi en snubbe som kan lyfta en häst!” ungefär. Idag har de egna tävlingar där stora karlar lyfter tunga däck, rivningskulor, drar långtradare och annat skoj…

Jag har en stor traktor - och vem behöver domkraft?

Det här är rejäla gentlemän med mycket biff på benen. Otvivelaktigt har modern kemi och hormoncocktails en roll att spela här också, men ansatsen är icke desto mindre en helt annan och mer konkret än inom bodybuildingen – de här killarna vill vara starka, deras fokus är inte på utseendet i sig.

En stark och bred rygg

De har, som synes, således kvar sitt underhudsfett över de stora musklerna och inte sällan en påtaglig buk också. Sammantaget ger det en oerhört robust look, som framgår av exemplen. Trots att de är massiva är musklerna dock mer naturligt infogade i kroppen. Talande är t.ex. bilden på en tävlandes rygg – bredden är ungefär samma som för en motsvarande bodybuildares, men i övrigt är musklerna inte alls lika definierade. Jag vågar dock satsa mina pengar på att den här killen är starkare än kroppsbyggaren. Det kan också vara på sin plats, för rättvisans skull, att poängtera att skiljelinjerna inte är så knivskarpa. Den berömde bodybuildaren Lou Ferrigno deltog t.ex. i den första ”Strongman”-tävlingen 1977 (han gjorde bara medelmåttigt ifrån sig och vann inte). Det är talande att han därpå tvingades söka läkarhjälp p.g.a. befarade skador. Det var inte så enkelt, tydligen, att ta steget från gymmet till verkliga lyft. Från andra sidan har ingen mindre än strongman-världens superstjärna Mariusz Pudzianowski tidvis deffat sig för framför allt publicitetsändamål (han är omåttligt populär i sitt hemland Polen), så att hans muskler syns mera. Se bilden nedan.

Den visar också på den intressanta kontrasten mellan två ideal. Ingen kan ta ifrån Mariusz hans styrka, även om han bevisligen använt sig av otillåtna preparat. Men rutorna har inget att göra med det – de har han för utseendets skull. Det finns helt klart en gråskala, men grundkonceptet med satstningen på styrka dominerar, vilket framgår av hur de andra deltagarna ser ut.

Här börjar vi i alla fall närma oss något. Yakanes styrka är väl i klass med de här snubbarnas. Men även deras gestalt pekar på vissa problem för det här studiets syfte. Den här åt råstyrkan helt försvurna kroppshyddan blir, genom sin blotta storlek, klumpig och osmidig. Den bär också, trots sin fokus på styrka, på en dold estetisk dagordning. För det är talande att de här männen ofta är oerhört starka och därmed stora i överkroppen i relation till benen (vilka inte alls är små och svaga, bara mindre i jämförelse). Vilket, om man tänker lite på det, inte alls är självklart – de absolut största muskelgrupperna sitter, förutom latissimusgruppen (stora ryggmuskeln) i benen: gluteus (rumpan) och quadriceps samt biceps femoris (benmuskler) är alla potentiellt mycket starkare och större än sina motsvarigheter på överkroppen. Jag skulle sätta en slant på att den här obalansen delvis är påverkad av en modern idé om vad som är kännetecknande för en manskropp, som man delar med tex. bodybuilding.

Mariusz - istället för lyftkran

Målet för denna studie, att hitta en kropp åt Yakane, sätter fler krav än bara styrka. Yakane har förvisso fått slita som ett djur genom bl.a. slaveri och andra umbäranden. Men han är också en soldat, en skicklig ryttare och mästare i alla vapnens bruk. Han måste alltså ha en viss smidighet, böjlighet och koordination i sin kropp, som slipats fram till rörelseförmåga och teknisk skicklighet. Han kan inte enbart vara byggd som ett kylskåp.

"Ptrooo! Du måste skämta!"

Nej, trots att det är ett bra steg framåt är styrkeatleterna inte hela svaret på gåtan med Yakanes kropp. Vi närmar oss, men är inte riktigt där än. Härnäst skall vi titta på lite mer mångsidiga starka män – soldater, kampsportare, gymnaster och mångkampsatleter.

←Förra delen: ”Yakane-Bodybuilding & Steroider?”

Nästa del:  ”Yakane-Redan de Gamla Grekerna…”→

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 10 september, 2010, i Anatomiska studier /Anatomical Studies, Egna Bilder /My Own Pictures, Egna Figurer, Enklare teckningar /Clear-line Drawings, Följetonger /Posting Serials, Idrott /Sports, Människokroppen /The Human Body, Moderna Västerlandet /Modern Western Society, Motion & Träning /Workout & Fitness, Muskler Muskulös /Muscles Muscular, Om Kultur /Cultural Studies, Skönhet & Utseende / Beauty & Appareance, Studier i Anatomi & Utseende: Yakane, Yakane och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. ”Jag vågar dock satsa mina pengar på att den här killen är starkare än kroppsbyggaren. ”

  Du behöver nog läsa på lite mer.. du kan ju börja med att kolla in vikterna dessa Bodybuilders tränar med.

  Mvh Magnus

  Gilla

  • Magnus – jag vet inte om du följt mina inlägg i ämnet, men jag skulle vidhålla att min läsning verkar tämligen korrekt. Men låt mig för säkerhets skull förtydliga mig.
   Poängen är definitionen av styrka. Som jag skriver i ett föregående inlägg kan kroppsbyggare lyfta tungt skrot några decimeter. Jaha? Ingen av de där bodybuildarna är ens i närheten av vad de topprankade styrlelyftarna eller tyngdlyftarna kan lyfta i en större, mer kontrollerad rörelse. I så fall skulle de och deras likar fylla medaljrullorna och delta i internationella styrlyftningstävlingar. Det gör de inte. Jag ser inte att bodybuildare kan göra något vettigt med sina muskler, och omvänt, att alla som verkligen kan använda kroppen och lyfta, kasta, häva eller svinga tyngd i större rörelser med kontroll och upprepade gånger INTE ser ut som bodybuildare – dvs både utsvultna och uppsvällda samtidigt.
   Således kvarstår min slutsats. Jämfört med de starkaste människorna i världen är bodybuilding mer intryck av styrka än sann styrka. Notera i följande klipp hur de här karlarna, som är starkare än några bodybuildare och dessutom tävlar under kontrollerade former ser ut. Visst är de biffiga, det är definitivt sant. Men deras muskler är långa, inte de ballonglika kulor som buildare gillar att visa upp. De har mestadels hull. Flera har påtagliga magar. Ingen rippning. Ingen cut. Inga knarkarblodådror som syns genom koncentrationslägertunn hud. Bodybuildarnas misstag är att greppa efter två saker på en gång – både styrka och ett slags idealiserat utseende av anatomisk perfektion. De får i min mening inte tag i någon av dem. Jag säger inte att de är taniga eller svaga. Men deras muskler är inte tecknet på den största styrka som en människa kan ha. QED   MVH Pablo

   Gilla

 1. Ping: Studier i Anatomi & Utseende – Yakane: Redan de gamla grekerna… | Paulus Indomitus Art

 2. Ping: Studier i Anatomi & Utseende – Yakane: en man från många platser | Paulus Indomitus Art

 3. Ping: Studier i Anatomi & Utseende: Yakane – Kroppens tunna skal | Paulus Indomitus Art

 4. Ping: Studier i Anatomi & Utseende: Yakane – Början till Slutet | Paulus Indomitus Art

 5. Ping: Studier i Anatomi & Utseende: Yakane – Början till Slutet | Paulus Indomitus Art

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: