Go’natt Khadaffi


Enligt nyhetssändningar idag är Moammar Khadaffi (sorry, jag gillar den stavningen mer) nu död, under ännu något oklara omständigheter. Khadaffis hemstad Sirte, dets sista fästet för hans trogna, har fallit. Eran Khadaffi är nu definitivt över i Libyen. Gott så.

Vad man kan beklaga, är att samma gäller den här gången som för t.ex. Usama ben Ladins skjutning- diktatorn avrättades/mördades och kan inte ställas inför rätta, vilket är synd. Det har här påtalats i samband med Usamas död att den rätta platsen för brottslingar är en domstolsbänk (https://paulusindomitus.wordpress.com/2011/05/02/en-dumskalle-mindre-off-usama-goes-till-fordomelse-och-evardelig-eld/).

Och det hade varit gott att se den forne diktatorn sitta nför Internationella Brottsmålsdomstolen ICC, reducerad till en kriminell av den låga typ han är. Oavsett vilken teater av trots de sätter upp i de lägena är jag övertygad om att inget plågar dem mer än att slitas ner från de piedestal som de byggt upp åt sig själva Att bli behandlade som brottslingar och tvingas svara på frågor, berövade frihet och privilegier som de vant sig vid. Att tvingas leva i den osäkerhet och oro som de skapade åt andra, under långa ensamma nätter av tandagnisslan.

Och det är också gott för oss att se dem så. Inte bara för den förnedring det innebär för dem. Utan också för att åtminstone en rättsäker och någorlunda rimlig process drar mycket fram i ljuset, som inte bara diktatorn eller terroristen har skäl att oroa sig för, och få oss att titta närmare på maktmänniskor närmare oss. På de som i demokratiska samhällen avger en läpparnas bekännelse till principer, som de gärna förbiser i samkvämet med andra mer grovhuggna potentater. Vi får tillfället att ställa oss frågan, om det är sådana personer som borde styra även våra stater.

en nere, en återstår - Putin och Khadaffi

En bekant ojade sig för att det var dubbelmoral att glädjas åt att Khadaffi nu är död och peka finger åt honom när så många andra tyranner och föraktansvärda män med makt tillåts sitta kvar och framleva sina dagar i lyx och inflytande. Jag kan delvis hålla med. Men det ena utesluter inte det andra. Khadaffi själv borde ställts inför rätta, liksom mången annan despot, flera av vilka vi i den rika världen gärna samarbetar med när det passar oss. En kort, inte på något sätt uttömmande lista publicerades här i samband med den Arabiska Vårens början, som jag gärna drar fram igen.

”förutom Khadaffi, också Kim Jong Il, Robert Mugabe, Bröderna Castro, och Alexander Lukashenko […] kung Abdullah ibn abdul Aziz av Saudiarabien och hela hans föraktansvärda klan, Bashar al-Assad med anhang i Syrien , Ali Khamenei & Mahmud Ahmadinejad och deras prästskallar i Iran, Hu Jintao & Wen Jiabao och deras genomkorrupta parti i Kina, och ett dussin till, ynkliga tyranner och förrädare mot människosläktet alla.”

Från Inlägget ”Vem blir Näste man till Rakning?” från februari 2011

Många problem, det har sagts förut, återstår på vägen. Att bara störta en diktator är inte nog, inte ens fria val till nya styresmän är mer än bara ett steg framåt. Att reformera en korrupt statsapparat, underställa väpnade styrkor en sant civil ledning, reformera rättsväsen och utbildning som degenererats av årtionden av envälde, säkerställa att ett kreativt och aktivt civilsamhälle kan växa fram – allt detta är svåra utmaningar som måste tacklas innan man verkligen kan säga att en stat tagit steget och blivit ett fritt land. Exemplet Spanien efter Francos död visar att en sådan process tar årtionden. Lång är diktatorns skugga, och medlöparna kan inte alltid helt rensans ut.

I fornstora dagar – hans skräddare får ägna sig åt annat

Och därefter följer, som den insiktsfulla svensk-tunisiska Janette Hentati i OBS i P1 kommenterade, den dagliga, vardagliga krocken mellan intressen, att leva med ett samhälle som är fritt och pluralistiskt och där konflikter, meningsskillnader kan hanteras på ett fruktbart sätt. Den utmaning som även vi, som anser oss fria, ställs inför, och ibland misslyckas med. Jag drar mig alltid till minnes Ahmed Agiza och Muhammed al-Zeri, som vi lät belägga med huva och blöjor för att föras bort för år av tortyr i sådana här stunder. Även demokratier och rättsstater kan trampa fel, mitt i vårt välstånd och lite arroganta självförhärligande.

Nu stundar i alla fall äntligen slutet på Libyernas kamp mot sin forne diktator. Snart går Tuniserna till sitt första val, för den konstituerande församlingen, efter att de påbörjade de i sanning historiska skeenden som ännu rullar vidare. I Jemen fortsätter kampen mot den auktoritära regimen, likaså i Syrien. Denna blogg önskar alla de modiga och förtjänstfulla människor som nu äntligen fått nog av årtionden av förtryck lycka till.  Må de lyckas att knoga fram ett välmående Lybien, och ett värdigt och löftesrikt samhälle framträda ur den skymning som nu äntligen kan börja ljusna.

******************************

Tidigare inlägg om Libyen här

https://paulusindomitus.wordpress.com/2011/02/24/khadaffi-fran-arabvarldens-ledare-till-historisk-relik/

https://paulusindomitus.wordpress.com/2011/02/27/vem-blir-naste-man-till-rakning/

https://paulusindomitus.wordpress.com/2011/03/20/raddade-av-gong-gongen-att-avvarja-en-irakisk-1991-deja-vu-i-libyen/

https://paulusindomitus.wordpress.com/2011/04/05/dumskallarnas-konspiration-om-att-skjuta-eller-inte-skjuta-med-gripen/

 —————————————–

Rapporterat om Muammar Khadaffis död

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 21 oktober, 2011, i Afrika /Africa, Islams Värld /World of Islam, Krig /War, Mänskliga Rättigheter /Human Rights, Media & Rapportering /Media and Coverage, Politik /Politics och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 20 kommentarer.

 1. Intressant inte USA hann först till Gaddafi, men det klart, det är väl oljan som är orsaken.

  Gilla

  • Tja Oljan är ju alltid där, på något sätt… Men det var folket som tyckte Khadaffi stod i tur, när de såg vad deras bröder i Tunisien och Egypten var kapabla till. Att vi i väst för en Gångs Skull ingrep på rätt sida är något vi förhoppningsvis kan känna oss stolta för vad det lider. Men som sagt, mycket återstår… och oljan kommer att vara i fokus när landet byggs upp och ut igen. Den skulle kunna användas för att bygga ihop landet och lindra nöd. Men blir Libyen ännu en petroleum-plutokrati vore det ett enormt förräderi mot de som vågat så mycket detta år.

   Gilla

 2. Oljan är nog inte orsaken. Och som sagt – han skulle inför rätta. Nu rådde inbördeskrig, och ”händelser på marken” (för att citera vår utrikesminister) utbröt, i vanlig ordning. Åtta månaders krig, åtta månaders lidande för civilbefolkningen, och enligt vissa Riksdagspartier i vårt land, skulle vi inte ens ha bidragit för att rädda de flesta av denna civilbefolkning. Vi skulle bara ha suttit passiva, inte stått emot Gaddafi, och låtit slakten ske, utan att skicka så mycket som en bordningsstyrka.

  Hur skulle det ha gått, ifall, Scud-missilier, artilleri och divisionsvis med attackflyg och stridsvagnar, använts emot civila i bengazi och Tripoli ? Som väl är, hann Världssamfundet stoppa åtminstone den första och sannolikt värsta fasen i vad som följde.. We live in interesting times… Håller med om din slutkläm !

  Gilla

 3. go´morgon khadaffi!
  tydligt är, att mannen som slogs för sitt land till sista blodsdroppen är inte vatten värd. ett nytt andalusien byggt på resterna av ett korrumperat europa står nu för dörren. kan det möjligtvis vara så att vi satsade pengarna på fel häst?

  Gilla

  • Tja om Khadaffi var rätt häst så är det fasiken fel på spelet… Men om ett nytt Al-Andalus förhöll sig till Spanien och Europa som det första förhöll sig till Visigoterna och Frankerriket, säger jag bara Inshallah… Det var en civilisationens höjdpunkt av det mest utsökta slag, och vi skulle knappt kunna knyta skorna än mindre veta vilka Platon och Aristoteles var om det inte vore för dem…

   Gilla

   • det fanns aldrig ett behov av att börja spela. under lång tid förhöll vi oss neutrala. nu, när tärningen är kastad, gäller det att följa spelets regler.

    Gilla

 4. stämmer precis. grekernas papandreo är lika mycket värd i libyen som i grekland. those congs have done me no harm. the problem is right here in america….var det zarathustra eller cassius clay som talade?
  f.ö. är det min förhoppning, att thefeateredsnake lär sig knyta skorna utan att först behöva inhämta kunskap från islam. vi välkommnar muslimer likväl som kineser men vill ändock fortsätta att vara herre på täppan.

  Gilla

  • Hehe, tja min poäng, med hänsyftning på Al-Andalus, är att ”vi” inte skulle vara Vi om inte just överföringen och förståelsen av antikens djupare kunskaper ägt rum, vilket till stor del skedde via al-Andalus, som var centrum för översättningar och klärläggande av texter från gammal grekiska till arabiska och senare latin. Det där är en bit av historien som ofta glöms bort, och som få är medvetna om. Utan Aristoteles et ales, ingen skolastik, ingen renässans, och inget modernt Västerland. Al-Andalus var den arabiska intellektualismens sista flämtande hurra efter att lågan kvävts i det fordom så lysande Bagdad. Om våra arabiska vänner kunde samla sig till en ny sådan storhetstid av lärdom, kunskap och tankeutbyte vore mycket vunnet, för oss och hela mänskligheten. Och själv är jag inte så intresserad av att vara herre på täppan av något för sakens egen skull. Vill vi ligga i framkant och fortsätta utveckla vår civilisation? Då är det bäst att vi gör oss förtjänta av det, genom framsteg vetenskap och samhälleliga innovationer. Europa skulle kunna göra det. Frågan är om vi istället vill stänga in oss i upphöjd dekadens medan resten av världen och dess främsta hjärnor, driftiga människor och aktiva och engagerade medborgare söker sin lycka där ute istället. Annars kan det gå för oss som Islam, som astrofysikern Neil deGrasse Tyson berättar om i en del av en mycket bra föreläsning från Beyond Belief-serien om religion och vetenskap.


   hela föreläsningen är väl värd att ses,

   Gilla

 5. ävenså ferdinand 0ch isabella insåg, att ”vi” inte skulle vara Vi ,med mindre än att samhälleliga förändringar påbörjades. den nya storhetstid av lärdon, som nu infann sig, innebar bl.a.. att en av grisens delar skulle dingla i ett snöre från taket då inspektören kom på besök.alternativt fick araben säga adjö till sitt al-andalus och göra följeslag med juden.
  vidden av samhälleliga innovationer varseblev japsen, som befann sig i hiroshima en sommardag 1945.var framkanten på antikens djupa kunskaper befinner sig, förstår thefeatheredsnake först då han stiger in i månraketen, som kineserna skall få att landa på mars 2035.
  även undertecknad har önskemål evad framtiden beträffar. om den allsmäktige guden hörsammat mina böner spenderar jag mitt nästa liv hos fred flintstone och hans fru wilma i ett riktigt—stenparadis.

  Gilla

  • Ferdinand och Isabella och den era av repression som de påbörjade var just antitesen till den intellektuella öppenhet som präglade Al-Andalus till åtminstone slutet på 1100-talet. Så gick det som det gick också för det Spanska Imperiet, som efter knappt 200 år var fullständigt bankrutt, och vars arv av aristokratiska ideal, jäsande improduktivitet, vidskepelse och hederskultur låg som en blöt filt inte bara över Spanien utan hela den Latinamerikanska världen de nästföljande 300 åren.
   Stenparadis låter inte så illa om stekarna är så stora som i serien…Apropå Flintstones är ju Fred Flinta et ales hur kreationister föreställer sig att forntiden Faktiskt såg ut, om man får tro Creation Museum i Kentucky…komplett med dinosurieritt! Ska göra en post om det någon dag…bilderna de snubbarna använder för att visa hur dinosaurierna kliver ombord på arken är bortom det sanslösas gräns… farliga att se om man inte vill hånskratta rakt ut på kontoret.

   Gilla

 6. du kan säga samma sak om kineserna i tibet samt engelsmännen i australien.
  på ön tasmanien gick dom skallgång från ena sidan av ön till den andra och dödade allt i dess väg. hopträngda längst i väster lämnade dom truganinni, king billy samt 126 av deras kompisar åt sitt öde. missionären robinsson blev nedkallad från england för att tränga in i vildmarken, berätta om jesus och få dom inlemmade i civilisationen.
  han gjorde, som han hade blivit tillsagd. infödingarna dog den ena efter den andra. deras avhuggna huvuden betingade hoga priser till antropologer från världens alla hörn. ett tjugotal skallar i imperial war museum smulades sönder av blitzen över london.
  sist av alla var truganinni. hon blev hedrad som en drottning och bodde i ett slott. hon förstod emellertid åt vart det lutade och begärde att få bli begravd efter sin död.
  tvärt det motsatta ägde rum. hennes skelett blev hängande i hobarts turistkontor i nästan 100 år och drog in en ansenlig summa pengar åt imperiet.
  därmed har jag sagt, att din vältalighet om al-andalusia är ej utan grund. om engelsmännen kommit dit hade dom gjort—rent hus.

  Gilla

  • Tur att man är vältalig iaf 😉 Men du har förstås rätt. Imperialismens historia är en deprimerande räcka sådana storys. Men vem hejar man på? Jag tillhör de som gääärna sett att truganinni kunnat stoppa bajonetterna upp i Engelsmännens bakar…
   Och för att fortsätta på Al-Andalus, där behöver man ju inte ens föreställa sig engelsmän. Det räcker gott med de kristna i norra Spaniens 4, sedermera 2 största kungadömen. De var inte på något sätt likvärdiga den södra delen av halvöns civilisation, utom på en punkt – de var mycket bättre på ihållande våldsanvändning och erövring. Så under mer än 500 år så bygger Kastilianarna och Katalan-Argonensarna i norr upp hela samhällsordningar optimerade för att mindre krigiska band av brutala lantisar med prästskallar i släptåg (norra Spanien hade inget som ens tillnärmelsevis liknade södra Spaniens metropoler och irrigationsanläggningar) skall kunna erövra områden och underkuva en majoritetsbefolkning med annat språk (arabiska) och tro (islam).
   Och 1492, just när man slutligen vunnit, så öppnar sig som av en lycklig händelse ännu en enorm horisont för erövringar, bålbränning och roffande via svärdsspetsen för de här dårarna som var världsmästare på just sådant. Amerika. Så kunde allt snurra vidare och slaktandet stegras, och kolonialismens era ta sin början. Man måste dock akta sig för snyftstorys. Min sympati för Al-Andalus är inte blint för de problem som den civilisationen också hade. Som deras endemiska problem att samla sig kring en konsekvent centralmakt. Delvis som en följd av den muslimska arvsrätten delades rikena upp i mindre delar mellan arvingarna och de s.k. Ta’ifa-(del) kungadömena uppstod. Liksom att spanjornas framfart inte gör att jag gråter särdeles mycket över den Aztekiska prästerliga aristokratin och deras 10 000 människooffer per år till Den befjädrade Ormen Quetzalquatl och Solguden Huitzilipochtli… Världen kan vara en brutal plats ibland.
   Och därför, för att återknyta, bör man inte gråta för en utsugartyrann som Khadaffis störtande, även om jag som sagt är för domstolar över lynchning. Och att de nya regeringar som etableras i nordafrika blir benigna snarare än hot mot oss beror till stor del på hur vi själva handlar. Är vi korkat godtrogna eller fegt principlösa så kan visst det skapa rum för islamistiskt anstucken populism och i slutändan teokrater. Det vore för dumt. Men jag anser att man bör fokusera och verka aktivt för möjligheterna, och engagera oss konstruktivt. Som man gjort i Europeiska Unionen och dess expansion, som trots sina nuvarande problem är en enorm framgångssaga sett i ett längre perspektiv av Europeisk historia.

   Gilla

 7. benigna eller ej—det mäste väl ändå bero på vad som står i boken att läsa? hur ofta man rakar sig i armhålan samt mellan benen är tydligt angivet. ordet demokrati finns inte med i koranen.
  i vår fjällhöga nord härbergerar vi nu ett gäng cowboys fullt jämförbara med dom i texas,vuxna män, som vid 6800 tillfällen avfyrade raketer från luften mot barfotasoldater, kvinnor och barn! uttryck som ”utsugartyrann” är tagna från aftonbladets löpsedlar. sammansvetsade serber gav upp efter 1½ månad i kampen mot västvärldens samlade militära resurser. varifrån kommer dom, som lyckades hålla ut i sex månader?
  a jolly good show, säger al quaida, som misslyckades i en kommando räd på 90-talet. det smäller högt att få ha nato som kompis. på den enorma framgångssagan finns—-inget slut..

  Gilla

  • Jag vill inte verka tjatig, men du verkar helt fixerad vid det där med koranen. Jag upprepar för dig – INGEN förmodern religiös urkund nämner demokrati, inte ens de Elyseiska Mysterierna, som ändå nedplitades av en av de få folk som hade erfarenhet av en viss begränsad form av ”demokrati”. Vad gäller absurda riktlinjer för livet samt våldsanvändning slår Bhagavad-Gita och Torahn, och därigenom den Kristna bibeln Koranen med hästlängder. En ovetande agnostisk Libanes skulle kunna säga exakt samma sak som Du om Kristenheten, som Sverige med dess 7 miljoner kyrkoanslutna verkar helt präglat av. Du har inga problem med att se det felaktiga i det, gissar jag. Poängen är om man är sekulär, och har en informerad och inkluderande människosyn.Inte om ens vidskepelse råkar vara kristendom eller Islam. Eller militant Hinduism. Eller tron på Amaterasu omi Kami.

   Problemet med Islam eller säg, Protestantisk Kristendom är inte dess urkunder, de är lika sunkiga som andra religioner med maktanspråk. Det är att på grund av diverse utvecklingar i framför allt mellanöstern men också den indiska subkontinenten, som Islams länder tyvärr inte dragits skrikande och sparkande in i moderniteten av interna sekulariserande processer. Den sekulära diskurs och genomgripande spridning av ett mer vetenskapligt förhållningssätt som vi bibringats, med blandat resultat skall sägas mot bakgrund av att historiens största slakter var igångsatta av Vita Män, har ännu inte pressat tillbaka religionens roll i mellanöstern. Islam kommer att stå i vägen som en sådan process precis som kristskallarna var och är det hos oss. Men det finns inget extra djävulusiskt med just Islam på den punkten. Dess inflytande skall fås att minska och helst avskaffas i vilket fall, iaf för en agnostisk ateist som jag.

   Och jag måste lite försynt påpeka att begråta och motsätta sig att folk i mellanöstern reser sig mot de tyranner som med vårt goda minne suttit där sedan avkoloniseringen riskerar att framstå som en smula cyniskt. Vilken rätt att slippa korrupta tyranner har du som inte de har? Om du ogillar våra moderna cowboys så gå ut och aktivera dig, verka för röstande på andra partier, bilda gräsrotsrörelser. Ingen kommer att hejda dig eller tortera dig. Vilket är mer än vad som kan sägas om de som motsatt sig Bashar Assads regim, eller Khaddaffis, eller Mubaraks… Om det viktigaste i den utveckling som nu är är riskerna för OSS, som om folkens i mellanösterns öden inte spelade någon roll för dem själva, så är det dags att uppgradera sin människosyn något. Den som bara vill ha demokrati åt sig själv, gärna buren på andras underkuvade ryggar, är inte en demokrat alls. Den vill bara tillhöra en slags elit, vars medlemmar mellan sig själva ger varandra rättigheter som man medvetet förmenar andra.

   Gilla

   • cyniskt i överkant är det, att motsätta sig libyens folk, som mangrannt sluter upp bakom sin ledare, detta medan landet successivt smulas sönder av natos bomber. it is not the end, it is not the beginning of the end or even the end of the beginning. vissa uttalanden khadaffi gjorde ang, indianernas rättigheter i nordamerika föll inte i god jord hos ronald reagan. och så var det hans envisa vägran att inte ta på sig vit skjorta och slips. det var små detaljer, som utgjorde gränsen mellan liv och död.tydligt är, att det fanns varken palats eller slott. dom, som kom på besök, fick sitta i ett tält.
    det är framför allt i mellan östern, som islams länder dragits sparkande och skrikande in i moderniteten. i dubai har en hel värld med länder och kontinenter byggts ute i havet. nyligen var danmark till salu för ett visst antal miljoner.
    aktivera dig och rösta kan du göra själv. anders breivik sökte starta en gräsrotsrörelse. efter det, att centrala oslo ligger i ruiner, tycks du inte ha läst ett enda ord av vad som han sagt.
    mina efterforskningar ger vid handen, att palestina var vid tiden för jesus predikningar att betraktas som ett enda stort j-la dårhus. om fn byggt ett stort staket runt alltsammans–ingen kommer, ingen går–hade vi i dag haft färre problem att lösa i bryssel. vidare anser jag, att förändringarna varit små under årens lopp. vidare, att byggnationen av muren troligen är rätt väg att gå. vidare tänker jag plädera för att samma installation påbörjas i sverige med en modifikation–den skall resa sig 8 m. uppåt men även 2 m. nedåt. vidare så kommer ditt uppehållstillstånd att gälla så länge, som du befinner dig på— andra sidan muren.

    Gilla

   • Lybiens folks uppslutning bakom en diktator är ungefär lika mycket värt som folkets kärlek till Kim Jong-il. Dvs inget. Uppenbarligen har den stora majoriteten övergett ”sin ledare” så fort de haft ett alternativ. Och många riskerade både liv och lem för att kasta ut honom.
    Låt mig demonstrera, apropå ditt märkliga ”Folk fick sitta i tält”-uttlande. Jaha? Khadaffis operettöverstefasoner är väl kända, och bland dem ingick från början att han gillade att spela beduin. Vilket han för övrigt inte var. Det är inte alls tydligt att det inte fanns palats och lyxliv för ledaren och dennes familj. Tvärtom är det extremt tydligt att khadaffi varit samma sorts av roffardiktator som alla andra liknande ledare. Det har jag inte gripit ur luften, utan kan backa upp det med referenser som vem som helst kan kontrollera. Som:
    http://www.nytimes.com/2011/03/24/world/africa/24qaddafi.html?pagewanted=all
    http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-kadafi-money-20111022,0,5740812.story
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1361919/Muammar-Gaddafi-familys-astonishing-wealth-revealed.html
    http://www.reuters.com/article/2011/08/31/us-libya-gaddafi-homes-idUSTRE77U03V20110831
    http://tribune.com.ng/sun/features/4903-gaddafi-the-man-the-myths-the-end
    http://www.montrealgazette.com/news/Commentary+Gadhafi+stolen+billions+stashed+London/4348914/story.html
    för att bara ta några ur högen.
    Jag är ledsen att behöva säga det, men stollighetsvarningen på din sista kommentar är mycket stark. Liksom otydligheten i framförandet. Samla dig, försök skriva sammanhängande och kasta inte ur dig första tanken som kommer i ditt huvud. Utveckla ett tema, eller låt bli att lägga fram det.
    Som ditt snack om murar och annat strunt. Du kommer att märka att vi som vill leva i vårt land utan att stänga in oss bakom murar är betydligt fler än de som frivilligt vill bygga ett fängelse åt sig själva att huka bakom.

    Gilla

 8. du hoppar från en sak till en annan. nu befinner vi oss plötsligt hos kim jong-il.
  ok. ingen kärlek över huvud taget? en stor buse liknande den framlidne khadaffi, inte sant?
  vår egen göran persson grälade precis på samma sätt som du. en dag fick han fribiljett tillsammans med eu-parlamentariker och gjorde ett besök.
  nu har dom lämnat sina limos och kommer gående på rad för att möta kim. ”han kom gående emot oss klädd i någon sorts blå-grön träningsoverall”, var görans föga smickrande beskrivning på sin värd. hur göran och hans kompisar såg ut lämnar jag därhän. det finns inget utrymme för olikheter. ” en beduin med operettöverstefasoner”, säger paulus om khadaffi.
  nu sitter dom på var sin sida av ett bord med ett glas vatten framför sig. plötsligt upptäcker göran, att hans värd är också en människa och inte så dum, som han trott. beskrivningen på kim enl. aftonbladets artiklar stämmer inte!! var finns porrtidningar och vilda västernfilmer?
  bomullsskjortan var löst sittande över ölmagen och hängde ned över byxorna av samma material som skjortan och utan pressveck. en funktionsduglig och passande klädsel vid en konferens säger jag. görans nedlåtande kommentarer kan ha att göra med, att det var första gången han såg en revolutionär.
  dina problem är likartade. en massa snack och lite verkstad.,jag blev bortmotad av tullen vid gränsen till libyen p.g.a. att jag saknade visum. ”vi är inte intresserade av turister”,förklarade ambassadören efteråt i tunis.ingen av oss kom i närheten av khadaffis tält. skillnaden består i, att jag håller inne med negativa kommentarer.
  en viktig skillnad mellan kim och khadaffi kan vara, att den senare lät sig övertalas att upphöra med experiment av kraftfulla smällare, som han bedrev ute i öknen. handskakningar, leenden och överenskommelser visade sig vara vatten värda. kim il-jong han böjer sin nacke och ler.
  jag är en av dom, ”som vill leva i vårt land utan att stänga in oss bakom murar”. dessvärre går murarna upp runt varje hus. nya asa lås på dörrarna. galler på fönstren. en voffe som skäller. pengar för installation av larm samt månatliga betalningar för bevakning. grannsamverkan. ny postlåda. en bättre och dyrare försäkring. listan kan göras hur lång som helst.
  grannlåten kommer inte utan pengar. facket tar dessa pengar från arbetsgivaren, som höjer priset på produkterna. volvo och saab har försvunnit tillsammans med mycket annat. potatislandet bakom huset räcker inte till försörjning. en mur, som sträcker sig från östersjön till atlanten kan vara alternativet!
  stolligheten i ditt fall gäller inte en enstaka kommentar, snarare hela inlägget.

  Gilla

  • Men vem tror att en diktator behöver vara ”dum” eller ”otrevlig” eller till och med osympatisk? Vem behöver göra tyrannen till monster? Jag gör det inte. De diktatorer och kräk jag listat i flera bloggposter är människor som alla andra. Det är en av orsaken till att jag är för att de skall ställas inför rätta, inte skjutas. Eftersom jag också är mot dödsstraff. Det undantar inte att sådana som säg George Bush, Dick Cheney och säg Henry Kissinger också bör ställas inför rätta. Jag är helt för det också. Ideologi eller nationstillhörighet rör mig inte i ryggen.
   Så din kommentar om Kim Jong-il är inget annat än ett jättelikt slag i luften. Jag anser att vissa regimer skall bekämpas, inte för att deras ledare är monster, utan för att de är brottslingar, och hänsynslösa, illegitima makthavare som trampar på mänskliga rättigheter. Därför är det inte att byta ämne att ta upp fallet med Kim Jong-il. Utan en illustration av en kategori. Kategorin diktatorer. EN av vilkas brott det för övrigt är att skrämma sina befolkningar att slavlikt buga sig och prisa sin ledare som står där med torerare, dödsfält och brutala ägg i släptåg. Och att du kallar Kim en ”revolutionär”, det är ett utslag av en slags subtil humor, eller hur? En man som alltså ÄRVT sin post som sitt lands ledare och lurar i sina stackars svältande undersåtar att han är en sorts halvgud, det är en ”revolutionär”? Herrejösses, då har ordet revolution fått en ganska orwellsk karaktär…
   Så vilken del av inlägget är stolligt? Den där jag kritiserar att man dödade en diktator? Den där jag försvarar folkets rätt att göra sig av med sin diktator, och vår och andra länders skyldighet att stoppa massakrer? Verkligen? Stolligt? Vad betyder det ordet för dig? Jag har definierat mina termer, exempelvis i inlägget https://paulusindomitus.wordpress.com/2011/07/24/mordaren-i-norge-1-om-stollighet-vald-och-extremism-i-dodlig-kombination/.
   Och allt det där som du radar upp om galler är effekten av en skräck som du gjorde bäst i att kasta av , och istället koncentrera på att verka för säg, en bättre poliskår, och bättre sociala anordningar för att fånga upp kriminalitet innan den briserar. Jag bor mitt i Stockholm, jobbar på nätterna och rör mig i de mest belastade miljöerna. Jag har levt i fattigdom, jag vet vad det innebär att inte kunna betala en elräkning. Det skulle aldrig slå mig att kräva att bli inkapslad i betong som ett svar på det. Vad skulle en mur göra för skillnad? Tror du inte det finns brottslighet i slutna länder, där ingen kan komma in eller ut? Du bör skärskåda dina motiv för att kräva sådant, och vad de automatiskt kommer att innebära, och säga om vilka vi är. Nej en mur är inget alternativ till något, utom för den agorafobiske och auktoritärt anstuckne. Och det kommer aldrig att byggas, det är under vår värdighet, vi som vill leva i ett fritt land och inte är rädda för vår egen skugga. Det är sanslöst att man ens skall behöva säga det.

   Gilla

 9. c:a 50 år sedan satt jag på en stol och kverulerade på samma sätt som du. gjorde någonting åt saken. satte knytet på staven och tog mig en titt på omgivningen.
  då du talar med pappis, sök bredda resonemanget. om jag vill veta det, som står i aftonbladet , köper jag ett lösnummer.

  Gilla

  • Jag har nog tittat rätt mycket mer på omgivningen än du tror Jocke. Eller tror du jag bott här i Sverige hela mitt liv, eller inte studerat eller sett mig om i världen? Och vad som står i Aftonblajjan är du uppenbarligen mer medveten om än jag, som inte läser skräpet annat än mycket punktvis…Jag listar ett urval av mina källor vid varje inlägg, så jag måste betrakta detta försök till put-down som ännu en projektion, typisk för den stil som t.ex. SD:are som jag debatterat med kör – som inte själva svarar på frågor, eller kommer med hållbart underlag för sina påståenden.
   Och dagens svenskalektion: kverulera är att ”städse klaga l. bråka av ringa l. bl. inbillad anledning”. Se SAOL, http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/134/113.html
   Jag har skrivit en artikel, en kritisk artikel, om ett angeläget ämne, för envar att ta del av. Den som kverulerar här är således, ingen ännan än…du.

   Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: