Järnportarna -arkitekturdesign i Ink & Wash


Efter föregående inläggs startövningar för Ink & Wash, dvs skissande med bläckpenna (stål) och akvarell, var det dags att använda sig av de darrhänta fingrarna för ett åtagande med lite vidare syfte: att utforma en seriös arkitektskiss för mina drömmars Aracanea. Valet av motiv hade jag redan bestämt – att ta fram ett färdigt koncept för Sidera Pyles (koine: σιδήρέα πύλης), Järnportarna.

Järnportarna utgör den stora ceremoniella porten in till Purpurstaden, dvs det kejserliga palatsområdet i Aracanea. De spelar en viktig roll i berättelsen just i sin roll av passage, både symboliskt och som en fysisk barriär att vakta eller överkomma. Flera scener utspelar sig runt dem: både utanför, funderande på hur man träder in genom dem, men också innanför och på dem, försvarande dem mot intrång. Portarna intar vidare en symbolisk betydelse som gångjärn för både inre och yttre konflikter för protagonisterna. Sedan många år har jag därför funderat på exakt hur de skulle se ut i min värld.

Förlagan för järnportarna är Chalke-porten, ingången till det kejserliga palatset i Konstantinopel, vilken inte längre finns kvar i dagens Istanbul men finns beskrivna av bl.a. Prokopios på 500-talet.

Moderna arkeologer och historiker har gjort rekonstruktioner av Chalke genom åren. När jag skrev de delarna av berättelserna som utspelas runt dem, tog jag avstamp från dessa för mina första storyboards.

I bakhuvudet fanns dock alltid avsikten att skapa min egen version. Namnet ”järnportarna” kom för mig som en slags kontrast till de gyllene portar (se inlägg om dessa) som leder in till Aracanea genom dess mäktiga yttre murar. Liksom dem, och också med stöd av de senare källorna, tänkte jag mig snarare Järnportarna som en självständig byggnad, något mer än bara en slags triumfbåge in till kejsaren.

En detalj, inspirerad av redogörelser av vissa detaljer på portarna var att dessa skulle prydas av ett stort, gapande gorgon-huvud. Gorgoner, vars anblick förvandlar åskådaren till sten, har sedan antiken satts på byggnader för att skydda dem. Innebörden är tydlig: hit men inte längre.

Beväpnad med bra papper för omväxlings skull och med stålpenna och bläck i hand var det dags. Mån om att bejaka, snarare än att svettas, över bläckets vinda linjer, den lite oförutsägbara tjockleken och annat som förut skulle gett mig hjärnblödning, lade jag efter lite inledande skissande helt bort linjal och blyertspenna och gjorde det mesta direkt i bläck. Fram växte den mäktiga porten, understödd av fyra pelare på varje sida. På byggnadens främre hälft sitter två åttakantiga torn. Bakom dem höjer sig en upphöjd kupol i typisk bysantinsk stil.

Allt eftersom lade jag på mer detaljer, som religiösa statyer, en mosaik med den Numenska örnen osv. Högst upp ovan porten tronar en staty av portarnas beställare, kejsar Dominianus, hans hustru och hans mor, den ryktbara änkejsarinnan Anastasia. Byggnaden fick en närmast sakral karaktär, nästan som en slags kyrka, vilekt är passande för den upphöjda ställning som Arcaneas kejsare intar.

Efteråt var det dags för akvarellerna. Målningsbiten, som alltid varit och säkert kommer förbli min akilleshäl, drog ut på tiden men efter några timmar var det hela iaf passabelt. Idén var att fånga intrycket jag sökt i min fantasi, och föra den ner på papperet. Vilket kind of lyckades. Som en början är det iaf användbart. Mycket utspelas runt Järnportarna, och nu har jag efter många år till slut en ungefärlig idé om detaljer i omgivningen som både hjälper skrivande och vidare illustrationer.

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 7 juni, 2021, i Akvarell /Aquarelle, Aracanea, Arkitektur /Architecture, Bysans Bysantinska Östromerska Riket /Byzantium Byzantine East Roman Empire /imperio bizantino /bizancio, Fantasy, grekisk-romerska myter /graeco-roman mythos, Historia /History, Historiska illustrationer /Historical Illustrations, Konst & Arkitektur /Art & Architecture, Ortodox-Bysantinsk Arkitektur /Orthodox-Byzantine Architecture, Skisser/Sketches, Storyboards, Storyboards: Staden av Guld, Teckningar /Drawings och märkt , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Alltid intressant att se hur mycket kraft konstnärer och tecknare lägger på att skapa sin fiktiva Världar. Mina egna krafter tar oftast slut för en dag eller två, när jag behandlat den rådande verkligheten. Dock – när det gäller byzantinsk eller romersk portalarkitektur tycker jag att Porta Nigra i Trier inte får förglömmas – kanske är det den mest intakta 300-tals port vi alls har kvar, och Trier var ju Konstantins huvudstad innan han grundade en ny i sitt eget kejserliga namn. För många år sedan köpte jag den här boken, som kanske är till nytta för dig, och har ett visst värde – den är till bredden fylld med färglagda rekonstruktioner av en senromersk stad https://www.amazon.de/Trier-Stadt-R%C3%B6mer-Roman-City/dp/3981511220. Skulle tro att några av illustrationerna i den spritt sig ut på nätet också – som vanligt är det väl svårt med copyright…

  Gillad av 1 person

  • Hej igen Hedningen!
   Apropå Triers stora port – ja jag har studerat den, och har den i bakhuvudet för andra monument. Det är verkligen en imponerande byggnad, i en tydligt sekulär och väldigt romersk stil. Som jag skriver i inlägget är det en lite annan period och mer specifika influenser som styrde min utformning av Järnportarna – den senantika, kristna Östromerska stil som fick tydlig form under Justinianus på 500-talet.
   Tack så mycket för boktipset: ja det ser verkligen ut som något av vad jag strävar mot. Jag har liknande böcker på temat borgar, men för en stad? Ser väldigt nice ut, jag blir svårt frestad att beställa den där. Men några av bilderna har som du gissade hittat ut på internätet 🙂

   Gilla

   • Kan ju faktiskt scanna den där boken åt dig… Trier eller rättare sagt Augusta Trevenorum innehöll ju ett antal broar, palats, minst en kejsarbasilika, tre större monumentala badhus, och Porta Nigra BLEV faktiskt en kristen kyrka ganska tidigt – då de övre våningsplanen i den gjordes om, liknande järnportrna – om de fanns en byzantisk kupol vill jag låta vara osvuret – men det k-a-n ha ingått… Hursomhelst märkligt att imperiets huvudstad låg i dess absoluta periferi- Trevenorums enda värde, var väl som garnisonsstad och centrum för invandrat gotiskt kavalleri – romerska poeter nämner ju att de skrålande gick genom gatorna kvällstid och ropade ”drikkjam, matjam – skapjam” vilket kan förstås av även svenska i nutiden ”låt oss dricka, äta och älska, lyder de förskräckliga goternas råa rop” tror jag det ska heta i översatt latinskt original vilket kan vara bra att minnas såhär till Midsommar. Åtminstone Konstantins palats i Trier, Basilikan och några exedror eller halvbågar, inklusive förstäderna – är nästan rent byzantinska i stilen…får vänta tills jag får tag på boken i helgen..

    Gillad av 1 person

   • Wow, det vore brutalt bra! Och apropå Trier, kan man ju fundera på att om romarriket bestämt sig, vilket mycket väl kunde ha skett, att fortsätta ockupera Germanien fram till Elbe, skulle då Trier eller Köln (då Cologna Agrippina) varit toppkandidater för en regional huvudstad med lite större höft? Som det nu blev var de viktiga gränsstäder. Men som huvudorter i en större och mer uppodlad kringregion skulle de antagligen varit än mer viktiga noder för exploatering, handel och förvaltning. Sådant funderar jag över, när jag avbildar fantasins landskap… 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Sådär – nu har jag äntligen scannat ned 15 illustrationer över Augusta Trevenorum – du hittar dem här – länken är tyvärr tidsbegränsad, säg till om den inte funkar… https://www.dropbox.com/sh/puy1w6ilgu2kwi3/AADVECBozYOSxImENpsvYtJKa?dl=0

  Gillad av 1 person

  • Helt och hållet lysande Hedningen! Tack så mycket för dessa bilder – de är precis vad jag söker efter och idémässigt mycket nära det jag håller på att rita själv. Klart inspirerande – nu fick man världens driv att göra fler skisser till Aracanea ögonaböj!

   Gillad av 1 person

   • glömde en sak förresten – text för vad varje bild skulle föreställa…i en del fall går det väl att räkna ut, i andra inte – men nåja, det får vänta till i morgon

    Gillad av 1 person

 3. glömde indexet över bilderna… bild 1 – Moselbron från stadssidan,ca 80 AD . bild 1.1 Moselbron från väster, ca 180 AD bild 1.2 stora gatan, mot Porta Nigra inifrån staden Bild 4 1 – Porta nigra och stadsmuren ca 230 AD, Bild 4 2 Tempel och gravar i altbach dalen, 300-talet Bild 4 3 – Barbarathermerna, 300 tal Bild 4 4 Barbra-thermerna från sydväst Bild 5 1 – Kejsartheremerna från Nordost, 300-talet, Bild 5 Kejsarthermerna från sydväst. Bild 6 – Kejsarthermerna efter ombyggnad till Palats, sent 300 -tal och perspektiv över staden i riktning norrut, Bild 6 1 Prokuratorspalatset, 200 tal Bild 6 2 konstantin den stores Palats-aula kring mitten av 300-talet Bild 6 3 Triers nekropol i de norra förorterna… sådär, det var äntligen allt, skulle jag tro

  Gillad av 1 person

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: