Finns det något hemskare än en naken kvinna för de fundamentalistiska dumskallarnas konspiration?


Den eviga strömmen av religiöst inspirerad idioti erbjuder en närmast oändlig dumhetens park av exemplar att skratta åt och förundras över. Som det här med den egyptiska nakenbloggaren. 

Under dessa dagar då Tahrir-torget i Egypten åter kokar av folkets rättmätiga vrede mot det tredskande militärstyret, och Egypten försöker komma vidare i sin utveckling så finner den stockkonservativa och reaktionära opinionen tid för att istället ägna sig åt att ondgöra sig över en ung kvinna som postar bilder på sig själv utan kläder på sin blogg.

Hennes deklarerade avsikt (t.ex i intervju i CNN) är att peka på den svåra sexualfobi som vidlåder det egyptiska samhället, ett djupt konservativt land, och som går på tvären med de frihetens aspirationer som fått många kvinnor att sluta upp och protestera mot landets auktoritära regim.

”Put on trial the artists’ models who posed nude for art schools until the early 70s, hide the art books and destroy the nude statues of antiquity, then undress and stand before a mirror and burn your bodies that you despise to forever rid yourselves of your sexual hangups before you direct your humiliation and chauvinism and dare
to try to deny me my freedom of expression”
Aliaa Magda Elmahdy

Det har sagts många gånger – reaktionärer, även om de till synes säger sig vara diametralt motsatta varandra, är nästan alltid rörande ense i många viktiga frågor. Som om människans, speciellt kvinnors, rätt till sin egen kropp (som de förnekar), som om yttrandefrihet (som de i grunden motsätter sig eller vill inskränka), som om kvinnors plats i samhället (som de alltid vill förminska). Antingen det sker i USAs bibelbälte, i Indien med dess hinduiska fanatiker eller i stora delar av den svårt sextraumatiserade muslimska världen är det hugget som stucket.

Det är ett beklagligt faktum att dessa idéströmningar dominerar i ett Egypten där kvinnor regelmässigt trakasseras, där tafsande är något universellt, där skräcken för beröring med kvinnor enbart matchas av den allmänt spridda puerila attityden att åsynen av en kvinnokropp är något ”orent” och förbjudet. Och där de islamistiskt anstuckna skäggbärarna utan vidare kan fördöma och hota någon som vill väcka debatt om detta, och få medhåll av breda lager, även föregivet ”liberala” grupper i samhället, rädda för att framstå som ”otuktiga”.

De spelar reaktionärerna i händerna, liksom alla som vill ta chansen att lufta sin ynkliga rädsla för muslimer generellt.

Man kan naturligtvis ha vitt skilda åsikter om det kloka i en viss manifestation på nätet, om publiceringars värde eller om det påkallade i att använda sin sexualitet som slagträ i debatter. Precis som i fallet med de Danska Muhammed-karikatyrerna kan man anlägga olika former av estetiska eller andra synpunkter på ett verk eller framställning (denna blogg vidhåller arrogant nog att Muhammedkarikatyrerna, liksom Lars Vilks rondellhundar, var USEL konst. Men usel ritteknik, obefintlig komposition och oinspirerad framställning är inte förbjuden. Eller kan någonsin tolereras leda till dödshot).

Om en kvinna eller man vill visa sin kropp kan man alltså anlägga vitt skilda perspektiv på det, och öppet yttra det. Den som är rädd för tjejbaciller eller längtar tillbaka till viktorianismen förfasar sig, vilket är deras rätt, medan andra, som nedan t.ex, stödjer det på ett vädligt…öppet sätt.

http://www.youtube.com/watch?v=UcrFK-m-frU

Men oavsett vad man tycker är inte legitimt eller en åsikt värd att respektera i ett samhälle med yttrandefrihet att skrika på förbud, eller hota vederbörande, eller urskulda eller ställa sig på samma sida som de som gör det,som nu sker, skamligt nog understött av en bred opinion i Egypten. Någon borde tala om för dem vad yttrandefrihet innebär, och att det går att stänga av eller gå någon annanstans på nätet. Ingen tvingar en stackars neurotisk egyptier eller muslim att spana in Aliaa. Reaktionen på hennes bilder visar med all tydlighet att egyptierna har en del att uppdatera sig om, om de vill aspirera på att vara ett fritt samhälle.

Och om detta låter kulturimperialistiskt så må det vara hänt.Denna blogg är inte kulturkonservativ. Eller neutral i frågor om kvinnors rättigheter eller yttrandefrihet. Den här kontroversen är en rätt fånig sidoshow till de vida viktigare händelserna i den Egyptiska politiken och denna blogg skall inte dväljas vid det. Utom att notera ännu ett bevis på att religiöst påverkad sexualmoral aldrig missar ett tillfälle att visa sina förtryckande och hysteriska reflexer.

———————————–

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 25 november, 2011, i Egypten /Egypt, Internets Stridsfrågor /Internet Issues, Islams Värld /World of Islam, Människokroppen /The Human Body, Mänskliga Rättigheter /Human Rights, Media & Rapportering /Media and Coverage, Om Dumskallarnas Konspiration och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 14 kommentarer.

 1. Ett mycket bra inlägg, som talar för sig själv. Har egentligen inget att tillägga alls, och borde hålla tyst – tror jag – men lägger till ett eget inlägg och rebloggar lite, eftersom jag tycker detta borde spridas.

  frid och Freja vare med dig ! (alias Tannhäuser)

  Gilla

  • Tackar Tann, du är alltför vänlig.
   Som sagts, fundisarnas sanslösa dumhet ger en rikt material. Grejen är att jag måste låta dem pysa ut lite i taget, annars skulle bloggen snart inte handla om mycket annat…har i skrivande stund minst 3 utkast till om vatikanens bögskräck (?), ultraortodoxas märkliga bildretuscheringar á la sovjetunionen, och den egyptiska arméns rädsla för tjejbaciller (seriöst alltså). En stackars upptagen människa hinner inte med alla dumheter 🙂

   Aleikum salaam osv… 😉

   Gilla

 2. ett mycket dåligt inlägg, skulle jag vilja säga. det saknar anknytning till verkligheten, vilken är, att ett visst mått av ”modesty” fordras, för att skiten skall hänga samman. det bästa beviset härpå finner vi i det nybildade sovjetunionen år 1917, där friheter av det slag som paulus rekommenderar blev vardagsmat. kort tid därefter hade man återgått till de normer, som kännetecknade tsarväldet.
  på med kaftanen ända ned till fotknölarna! det är min rekommendation. behagen får gärna visas (och saluföras) men inte på allmän plats. nu återstår bara för paulus ”to put his money where his mouth is”. av med brallorna och visa upp dig på samma sätt som tjejen!

  Gilla

 3. definitivt!! jocke kan inte avgöra om du är kvinna eller man.
  tjejen bloggade sig till l.a. och promenerar nu omgiven av beundrare på sunset strip. hon får plats på vita duken medan kompisarna rotar bland soppåsarna på tahirtorget i kairo. sedlighetspolisen hade försökt förhindra det inträffade och gett alla kvinnor samma chanse.
  jag bodde i spanien då franco fortfarande var vid liv. om utvecklingen i egypten blir densamma blir avsaknaden av mubarak stor.

  Gilla

 4. möjligt är, att dom hinner hit innan jag hinner dit. om dom får smällarna att fungera lär dom väl inte dra benen bakom sig? mycket snack och lite verkstad, det är paulus det!

  Gilla

  • Om Generalissimo Francisco Franco är din vision av ”verkstad” så är vi nog alla ytterst glada över att slippa den… Lustigt nog tror jag inte du är någon framstående opinionsbildare eller aktivist själv. Och min verkstad är av den svettigaste och hårdaste form, men inget jag redovisar här. Detta är en blogg för mina intellekuella intressen, och är snacket för betungande är du välkommen att följa stollebrigaden och dra med svansen mellan benen… nätet är fritt (men inte tack vare dig och dina mullor). Bye – bye…

   Gilla

 5. du och dina fruntimmer! dags att kila då vi nalkar oss sakens kärna?
  värre än det spanien, som följde efter generalissimo, är det kärringvälde, som du och lars ohrlys likar skapat. ”ett saudiarabien med omvända förtecken” säger julian assange i london. om detta innebär, att vi tvingas ta hit mullorna, så tänker inte jag stå i vägen.

  Gilla

  • Hahaha! Lasse Ohly skulle dö och vända sig i sin grav om han fick höra den jämförelsen…vicken analys. Jag har undrat hur det skulle vara att ha ett alldeles eget litet hustroll här, men nu vet jag…

   Gilla

 6. ni är båda två feminister, som borde gå hem och klämma fram några ungar, i stället för att bära er illa åt på arbetsplatsen. evad hustroll beträffar behöver vi inte några flera.

  Gilla

  • lol…Clownen Jocke fortsätter… Din kvinnoskräck har tydligen nått dithän att du verkart ha missat att det är Kvinnorna som ”klämmer fram” människoläktet efter att ha burit på oss alla runt 9 månader… Visst fan är jag, bland mycket annat, en aktiv feminist, och stolt över det. Du å andra sidan verkar inte ha några högre aspirationer än att paradera som misogyn stolle och internettroll, och allmer tigga om att bli blockerad från denna sida. Men jag tror jag har något skojigare åt dig… 🙂

   Gilla

 7. även du min käre brutus…men så lätt blir du inte av med mig. i say it again, i have said it before–charlie moore will be down in four.

  Gilla

 1. Ping: Avbildande konst, Amatörfoto, Nakenhet, Korv och annat som upprör… « Hedniska Tankar

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: