Quickie Ink Portrait – Colin Farrell


Svårt att sova? Istället för att stirra upp i taket steg jag upp i nattimmarna härom veckan och gjorde ett litet snabbporträtt inspirerad av en ung Colin Farrell.

Det var 01:00 under ännu ett fiaskobetonat försök att lägga sig när vanligt folk gör – lätt frustrerad tog jag tag i pennorna för att göra något konstruktivt istället.

Med en kär vän i åtanke, som man skulle träffa nästa dag, skissade jag snabbt upp ett porträtt på den karaktär som han stod bakom många år sedan – den här tidigare visade Jack. Jacks utseende hade efter en del sökande kommit att landa på skådespelaren Colin Farrells anblick, ca slutet på 90-talet (se konceptskisserna t.v. från 2010)

Jag grabbade tag i närmsta papper, googlade upp och drog upp en kompositskiss, inte vilande på en enda förlaga utan mer inspirerad av Colins allmänna utseende.

Det är vid sådana här helt oplanerade, ouppstyrda tillfällen där förutsättningarna helt saknas som man ändå får uppleva att något ändå hänt de sista par åren. Även om exakt porträttlikhet sällan är målet i sådana här sammanhang, hade Colins anlete tidigare varit en svår inspirationskälla för mig. Nu har man iaf. ett visst flyt, och den improviserade konceptskissen tog snabbt form.

Min tanke under vargtimmen var att göra en teckning direkt i bläck. Så skissen lades alltså åt sidan, som en slags referens, och med ett öga på den och några av fotona jag kikat på drogs Sakura Micron – bläckpennorna fram, tjocklekarna 0.1 till 0,3. Och så, från konturer och med detaljerna direkt utan skissning, växte Jacks nuna snart fram.

Jack, inspirerad av Colin Farrell, bläck

Jag kompletterade med lite penselpenna och en tjockare Staedler 1,2 mm bläck på hår och delar av skäggväxten, och så var saken biff. Från början till slut tog det något över 2 timmar. Och det blev faktiskt inte illa alls om man betänker omständigheterna. Att skapa ansiktets mjuka och omväxlande former och skuggor med bara bläckpenna är notoriskt svårt, men det här visar att man ändå tagit några slags kliv framåt. Ovanan att dra för långa och i mitt fall darriga linjer i vissa områden måste fortsatt styras upp, och bättre teknik uppnås för valet av linjernas riktning och anslutning till varandra i mjuka partier. Håret, alltid ett sorgebarn för mina bilder, kan bli mycket mer levande och, tja, bättre i största allmänhet. Men trots det är jag nöjd med hur det blev. Det där är personen Jack som jag tänker mig honom – med ett mänskligt och vaket utryck, en stilig man på sitt egna, opolerade sätt.

För Dig, Johan

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 11 juli, 2023, i ansiktsuttryck /facial expressions, Egna Bilder /My Own Pictures, Egna Figurer, En bild säger mer än tusen ord, Fantasy, För Vänner & Familj /For Friends & Family, Jack, Kändisar /Celebrities, Människokroppen /The Human Body, Människor, Porträtt /Portraits, Rollspel /Role-Playing Games, Skönhet & Utseende / Beauty & Appareance, Skisser/Sketches, Studier i Anatomi & Utseende för A'ratauma, Teckningar /Drawings och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Det talas mycket om AI i Hollywood just nu, och hur AI-takniken potentiellt kunde göra slut på all kreativ eller konstnärlig verksamhet för hela mänskligheten, enligt vad de allra dystraste profeterna påstår – men själv undrar jag om det alls kommer att ske…

    Gillad av 1 person

    • Hej hedningen – en viktig fråga, även om redan ord som ALL och HELA säger en ju att det där ofta blir lite… hyperbolt.
      Men stadiet om det ALLS kan se är redan passerat. Det sker redan. Runtom på nätet, på olika fora och plattformar behöver i princip alla ta ställning till hur de ska förhålla sig till ”AI”-genererat innehåll. Jag har själv stött på en hel massa AI-genererat visuellt innehåll på olika fora och sociala medier som vissa uppenbarligen tror är gjort av människohand. En del är ganska snyggt, fast på ett påfallande själlöst och opersonligt sätt.
      En viktig föraning om vart det här är på väg kom förra året (2022), i Korea och Japan. I Korea matades en Image Generator med en avliden mangaartists produktion, tusentals sidor inalles. Den fick sedan baserat på det och stödjande mänsklig input, börja ta fram nya serierutor och sedan strippar med den döde tecknarens ”stil”. Flera japanska exempel har följt, bl.a. med tecknare som ”lär” boten att s.a.s. lägga sig till med en ”stil” som den sedan kan reproducera för att skapa serieillustrationer. Det har ställt till med skandal och debatteras nu för ändringar av lagstiftningen i Japan, där AI-genererat innehåll kan hota hela modellen för framställning av Manga-serier och innehåll. Jag hoppas att lagstiftning av det här slaget, som även nu diskuteras i Europa, kan komma på plats. Helst borde upphovspersoners rättigheter stärkas, och kravet på att kunna blockera bruket av alster för ”AI”-generatorer göras tvingande, ungefär på samma sätt som GDPR-lagstiftningen bygger på samtycke för personlig information. Redan har sajter som t.ex Deviantart och andra liknande måst införa liknande skyddsvallar. Det här är bara inom området visuell statisk framställning – animerat och även filmat innehåll kan inte ligga långt efter – det framgår ju om inte annat av att i USA har just frågan om bruket av dataanimerat innehåll baserat på skådespelares utseenden och prestationer lyfts upp i de arbetskonflikter som nu med rätta skakar Hollywood . Det är intressanta tider att leva i

      Gilla

  2. Ja, lagstiftning på området är nog nödvändig – kanske inte bara för den konstnärliga verksamhetens skull. De som ser faror, anar en uppsjö av fake news, karikatyrer, pornografi, kränkande framställningar och annat – risken finns väl att någon bygger AI program som också kan användas för sådana ändamål, inklusive ”maskirovka” – jag själv provade för många år sedan av en tillfällighet ett mycket enkelt program från Hewlett Packard som var till för att ”splica” turistfoton och panorama-bilder – med det kunde man också kombinera ihop flygfoton och satellitbilder till att visa landskap och scenerier som aldrig existerat… Det gjorde jag ”för hand” och för skojs skull, men tänk nu om någon använde Maxars senaste teknik och liknande bildmaterial från Ukraina, så att skulle det kunna missbrukas t.o.m i militära sammanhang – du fick en bild som blir ”Maskirovka” eller en felaktig lägesuppfattning, förutsatt att nu någon media-redaktion eller t.o.m någon militär stab fick tag i bilden via ”rätt kanal” och därför bedömde den som ”äkta” – naturligtvis finns motmedel, men innan de är på plats – hur skyddar man sig mot sådant – och borde det då inte finnas rättsligt ansvar ?

    Gillad av 1 person

KOMMENTARER TILL INLÄGGET