Dumskallarnas Konspiration – Om korruption och auktoritär Hysteri vs Kvinnliga Ryska Punkrockare


I månader har en märklig exposé över hur auktoritära tendenser i Ryssland går hand i hand med en korrupt kyrkas totalitära reflexer utspelats – det s.k. Pussy Riot-fallet, där ett band kvinnliga punkare som framförde ett Putinkritiskt nummer i frälsarkatedralen i Moskva i månader hållits häktade utan åtal och riskerar fleråriga fängelsestraff för vad som närmast är att betrakta som ett studentikost spex.

En kort rekapitulation. Den kvinnliga punkgruppen Pussy Riot framförde i Rysslands största kyrka Frälsarkatedralen(som revs under Stalin-tiden, ironiskt nog) en sång där de protesterade mot den nyomvalde ryske presidenten Vladimir Putins maktinnehav (Texten var tydligen något i stil med ”Ave Maria, fräls oss från Putin”). De unga kvinnorna arresterades prompt och hårdhänt, fängslades och begärdes häktade. Ännu månader senare har de inte anklagats för något, även om det hela tiden sagts att de kommer att anklagas för ”huliganism” och ”uppvigling av religiöst hat” (se bl.a Moscow Times och Sveriges Radio här och här). De riskerar upp till sju (7!) års fängelse.

Exemplet Ryssland bör stämma till eftertanke. Ett Ryssland där det demokratiska utanverket är papperstunt, och den ortodoxa kyrkan har fortsatt sin tradition att villigt knäböja inför makten och göra dess sak till sin. I Putins era har kyrkan slutit upp mer än någonsin förr, och dricker entusiastiskt statens repressiva och auktoritära mjöd. Pussy Riot illustrerar detta väl. Den ryska kanales RTs rapportering har den senaste turen, och nedan kan ses ett tidigare inslag. 

Och då skall man minnas att RT är en statligt nätverk för att förmedla nyheter ”ur ett ryskt perspektiv”. Men även där framgår tydligt vilken absurd människojakt som pågår och den repressiva attityd som kyrkan stödjer – vilket också blir uppenbart i rapporteringen från den ”massbön” mot pussy riots tilltag som orkestrerades efter att gruppen begärdes häktade.

Lika lite som andra sekter tål den ortodoxa ryska kyrkan några avvikande uppfattningar. På något annat sätt kan man inte tolka rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kyrill, som svar och åthutning av vissa kyrkliga företrädare som uttryckte att reaktionen på Pussy Riots tilltag varit överdrivet och att åtalet borde läggas ner, efter att de citerats av ryska medier.

”Vi har ingen framtid om heliga platser vanhelgas. om denna vanhelgelse ses av vissa om en dygd, som ett uttryck för politisk protest […] vissa personer börjar dyka upp som försöker rättfärdiga denna vanhelgelse, att förminska det, och mitt hjärta brister efterseom det bland dem finns de som kallar sig ortodoxa kristna”

 min översättning, från ryska sajten Ria Novosti

Lägg märke till hur denne mycket tydligt gör en glidning där att vara en ”ortodox kristen” likställs med att begära att staten skall fara fram hårt mot några punkare som ju uppenbart utförde just en politisk protest. Här kan man snacka om kluven tunga.

Pussy riot har god anledning att påpeka, vilket de gör, att den rysk-ortodoxa kyrkans hierarki är korrupt, och inte bara i relation till regeringen. En kyrka som manar till bot och bättring och straff för vanhelgelse och glatt organiserar protester mot Pussy Riots tilltag har inga problem med att deras hierarker samlar på exklusiva klockor och lyxbilar medan alla undrar vem som står för betalningen…och det är inte den enda rapporteringen av vitt spridda mutor och märkliga kopplingar (se bl.a.  Daily Telegraph rapportera). De stalinistiska reflexerna lever starkt inom den här kyrkans institutioner, och det är inte förvånande att deras svar var att excellera i den ryska favoritsporten att retuschera foton av maktskäl, vilket påkoms just med hänseende på den ryske patriarkens misstänkt dyra accessoarer (se mera Daily Telegraph och ABCNews ).

Varifrån har den ryske patriarken råd att hålla sig med dyra klockor, bilar och annat som om han vore någon sorts direktör? Hans lön räcker inte på långa vägar till sådant. Men i den genomkorrupta och icke-transparenta ryska maktmiljön verkar kyrkan ha funnit sin plats tillsammans med organiserade kriminella, underrättelseväsende och stenrika regimtrogna oligarkers och deras skumraskaffärer. Och även en kyrklig mafioso förtjänar förstås en guldklocka. De är sig lika, maktlystna trosskallar och auktoritära lallare världen över.

Det funde synas att utlevande kvinnliga protester i post-sovjetunionen blivit en slags egen genre. Bloggkollegan Tannhauser och hans Hedniska Tankar har tidigare tagit upp det märkliga ukrainska fenomenet FEMEN (se här och här)och deras variant på sexuellt laddade protester till behandling – inklusive den absurt överdrivna brutalitet med vilken polisen bemöter deras protester.

Det är något med det ryska och ukrainska samhället här, en misogyni som de här kvinnorna sätter luppen på, som i sin tur ger upphov till besvär när repressionen sedan skall bemöta dem. Det kan verka märkligt och motsägelsefullt, ja lite fnipprigt från vår horisont. Men i den ryska/ukrainska miljö där bristen på demokratiska uttrycksmedel mot genomgripande problem (som frånvaron av verklig politisk representation samt en grasserande trafficking och prostitution) är mycket mer skriande blir deras aktioner mer ett desperat och för myndigheterna genant nödrop än det skulle varit här, där kvinnor som sjöng mot Fredrik Reinfeldt i Uppsala Domkyrka eller visade brösten för att protestera mot prostitutionen snarast skulle bemötas med roade ögonkast.

Fallet har fått internationell uppmärksamhet, och blivit ännu en fläck och en belastning för det auktoritära systemet där. Att datum för när åtal alls skall meddelas flyttas fram verkar tyda på att myndigheterna vill föhala saken. Hemsidan Free pussy riothttp://freepussyriot.org/ ägnas helt åt att bevaka pussy riot-fallet. Med tanke på hur rättvisan agerat i deras fall hittills får man tyvärr säga att den verkar behövas…

***********************************

 Se mer ska-man-skratta-eller-gråta-bidrag från runtom i världen i tråden ”Dumskallarnas Konspiration”

https://paulusindomitus.wordpress.com/category/foljetonger-posting-serials/om-dumskallarnas-konspiration/

—————————————————

Medier:

Övrigt:

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 21 juni, 2012, i Juridisk Debatt, Mänskliga Rättigheter /Human Rights, Media & Rapportering /Media and Coverage, Om Dumskallarnas Konspiration, Politik /Politics, Samhällen Då & Nu och märkt , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Intressant som vanligt – Paulus – detta fall hade jag inte ens hört talas om. Man kan kanske också jämföra med the Krasnals, en konstnärsgrupp i Polen, eller ”Kristet Utseende” som ursrpungligen – på 1990-talet – skall ha tagit sitt namn från ett liknande framträdande i Härnösands Domkyrka, men jämförelsen haltar, därför att ingen av de inblandade i dessa två fall fick såpass hårda straff.

  Anklagelsepunkten ”huliganism” är också intressant – redan under Tsartiden kunde man bli dömd till döden för detta, och det var likadant under Stalin, då även brott som att vara berusad på allmän plats, tidvis räknades som samma sak.

  Uppenbarligen måste det vara något i det ryska och ukrainska samt vitryska samhällena, som får alla dessa unga kvinnor – de är ju företrädesvis i den yngre generationen – att ta oerhört stora risker med sig själva – onekligen måste de vara medvetna om att risken för hårda straff är betydande, förutom saker som yrkes- och studieförbud, repressalier även mot släkt och vänner etc.

  FEMENs aktioner är jag som sagt rätt kritisk emot, därför att den även inneburit ambassad-dramer i det lilla formatet, samt angrepp på tredje part, skulle vi kunna säga. Putin – ifall vi ser till hans besök i Sverige – det berömda tillfälle där Svenska Dagbladets journalister kritiserade honom vid en presskonferens, och Putin själv hindrade Regeringen Reinfeldts representanter från att lägga locket på, tror jag kan vara mer personligt tolerant än vi kanske vanligen bedömer honom som, men sedan har vi hela den politiska struktur som sitter runt honom, och som presidentämbetet är inbakat i, inklusive den grekisk ortodoxa kyrkan, som är en växande kraft – plus nationalister i bakgrunden – vilken soppa !

  Både de ryska punk-tjejerna och FEMEN verkar kanske som någotslags åskledare för skräck-föreställningar i sina lokalsamhällen – de utmanar mäktiga motståndare stup i ett, hela tiden.. och när vissa krafter blir alltför rädda, slår de tillbaka på ett oproportionerligt hårt sätt… man får väl hoppas på en lugn sommar..

  Gilla

  • tack tann,
   jo Huliganism är en typisk ”gummiparagraf” ägnad åt att kunna nyttjas lite hursomhelst…auktoritära regimer älskar sådana.
   Punkarbrudara och FEMEN går, om man ser till en lååång histosrisk vy, i en tradition liknande de ”heliga dårarnas” som funnis i ryssland och lite varstans. Men förut har de tolererats som en slags nödventil, eller ett sätt att förhålla en viss distans till härskarnas makt och gudomliga anspråk. Gycklare och narrar i våra hov hade en liknande funktion. Men nu slås olika former av framför allt offentligt gyckel med makten hårt ner, och orsaken är ju att i ett mer medialiserat men auktoritärt samhälle så kan de upptågen bli en gnista som väcker mer riktig opposition…

   Gilla

 2. tänker också på ”Bezbogznikerna” eller ”de gudlösa” – en rörelse som fanns i början av 1900-talet, och som faktiskt var mycket uppmuntrad av de styrande efter revolutionen, idag gör man tvärtom… också ”kristet utseende” från gnarp är kanske musik i samma stil

  Gilla

 1. Ping: Negativ Dom i Ryssland ändå en seger för Hedendomen | Hedniska Tankar

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: