Om lagförslaget mot tvångsgifte – En liten genomgång av dagens lagstiftning
Publicerat av thefeatheredsnake
Igår inkom den förre justiciekanslern Göran Lambetz med en god nyhet, nämligen resultatet av den fleråriga process med dito utredning för att skärpa lagstiftningen kring frågan om tvångsäktenskap.
Den här utredningen tillsattes och fick sina direktiv i maj 2010, och har legat som en blöt filt över försök att föra upp dessa frågor i Sveriges riksdag sedan dess. Men nu är det som sagts klart.
Enligt utredningens förslag ska någon som tvingar en annan person att gifta sig dömas för äktenskapstvång till upp till fyra års fängelse. En subsidiär, mindre allvarlig brottsrubricering införs också på sedvanlig Brottsbalksmanér, nämligen barnäktenskapsbrott, där den som förmår ett barn att gifta sig ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst två år. Sistnämnda kompletteras genom att man föreslår att dispensen för att gifta sig med en person under 18 år tas bort. Därmed täpps en annan lucka som underlättat för att förmå unga människor att ingå äktenskap mot sin vilja. Inte längre skall väldigt unga personer, tekniskt ännu barn, kunna gifta sig.
Det slår mig att det är en märklig inställning från Lambertz och också Sabuni i t.ex SvD att de inte tror att lagen kommer att användas. Och oroväckande, för om lagen därför kommer att göras så tandlös att den i praktiken inte kan tillämpas har man inget vunnit. Det kommer inte att saknas fall då lagen i alla fall borde kunna tillämpas.
Jag tror att Lambertz och Sabuni underskattar,den utsträckning i vilken föräldrar och släktingar, främst men inte uteslutande i traditionella eller religiösa miljöer, agerar utifrån en idé om att de äger och helt och hållet förfogar över sina barn. För den som resonerar längs de linjerna är en lag mot tvångsäktenskap något att försöka komma runt, inte att hindras av. Det här är något som går långt utöver de fall som man omedelbart får för ögonen, nämligen att folk från klan- och hedersbaserade kulturer i Sverige agerar som i sina hemländer och arrangerar äktenskap. Sekter och isolerade sammanslutningar i alla länder, inklusive Sverige, vilka oavsett trosinriktning inte speciellt aktar individens fria vilja, har alltid utövat tryck och tvång ifråga om äktenskap.
Det finns många människor som tror att tvångsäktenskap redan är otillåtet i Sverige. Och på sätt och vis är det sant, men det är ett indirekt förbud, där lagar om olaga tvång och annan lagstiftning med mycket bredare anslag är vad som i så fall tillämpas. Det gör dock också att man jobbar med mycket vidare definitioner som uppenbart har lett till gråzoneroch ett otillräckligt skydd för den här väldigt speciella formen av brottsligt tvång, som framgår av rapporterteringen kring arbetet som lett fram till dagens lagförslag (Se http://www.regeringen.se/sb/d/14437/a/160604).
Som av en händelse ombads jag förra året att komma med ett klargörande av den rådande lagstiftningen på tvångsäktenskapsområdet, speciellt rörande barn. De viktigaste delarna av det PM som jag sammanställde kan ses nedan, och sammanfattar alltså rättsläget idag, innan det nya lagförslaget blir verklighet. Men den hjälper också för att få syn på de fallgropar som den nya lagstiftningen måste försöka övervinna om den skall få någon effekt.
Tvång eller ålder som Äktenskapshinder eller skäl för upplösande av äktenskap
Den grundläggande frågan om minderåriga,vdvs personer under 18 år, alls skall få gifta sig, regleras i Äktenskapsbalken. Där har funnits bestämmelser som medgivit dispens (se ÄktB 2 kap. Äktenskapshinder).
1 § Den som är under 18 år får inte ingå äktenskap utan tillstånd av myndighet som anges i 15 kap. 1 §. Tillstånd får meddelas endast om det finns särskilda skäl
Lambertz utredning förelsår att man sätter stopp för det där. Men frågan om hur man slutgiltigt skall kunna medge vissa fall där t.ex. de somgifter sig står alldeles inför att fylla 18 och speciellt svåra omständigheter råder, t.ex. havandeskap är för handen, lär bli föremål för debatt ända in i målsnöret.
Själva formfrågan om Vigseln (ÄktB 4e Kapitlet) kan ha betydelse för det fall ett arrangerat eller framtvingat äktenskap kommer att ta sig former som inte erkänns av svensk lagstiftning. 4e kapitlet 2§ stadgar sådant som att de två vigda skall vara närvarande, samt vilket har betydelse här, att de uttryckligen skall ge till känna att de samtycker till äktenskapet. I andra fall kan vigseln anses ogiltig. Den som förrättar vigseln skall vara behörig enligt ÄktB 4:e kapitlet, 3§.
Som tidigare sagts är ingående av tvångsäktenskap förbjudet i Sverige på ett indirekt sätt, såtillvida att själva äktenskapshandlingen inte är särreglerad, utan anses passa in i beskrivningen av andra handlingar som är otillåtna enligt svensk lagstiftning. En uppräkning av dess brottsliga handlingar finns i Brottsbalkens 4:e kapitel, om Brott mot Frihet och Frid, och innefattar:
Mäniskohandel – för de fall någon lurar/tvingar någon utomlands eller kdinappar flickor från utlandet till Sverige för att ingå äktenskap mot sin vilja där offret riskerar att utnyttjas i äktenskapet eller på annat sätt exploateras
1 a § Den som, i annat fall än som avses i 1 §, genom olaga tvång, vilseledande, utnyttjande av någons utsatta belägenhet eller med annat sådant otillbörligt medel rekryterar, transporterar, överför, inhyser eller tar emot en person i syfte att han eller hon ska exploateras för sexuella ändamål, avlägsnande av organ, krigstjänst, tvångsarbete eller annan verksamhet i en situation som innebär nödläge för den utsatte, döms för människohandel till fängelse i lägst två och högst tio år.
Olaga frihetsberövande, om barn eller annan hålls fängslad eller isolerad i avsikt att förmå denne att gifta sig
2 § Den som i annat fall än som sägs i 1 eller 1 a § för bort eller spärrar in någon eller på annat sätt berövar honom eller henne friheten, döms för olaga frihetsberövande till fängelse, lägst ett och högst tio år.
Olaga tvång samt Olaga Hot, i de fall någon hotar/misshandlar en person för att få henne till att ingå äktenskap mot sin vilja och äktenskapet kommer till stånd.
4 § Den som genom misshandel eller eljest med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar annan att göra, tåla eller underlåta något, dömes för olaga tvång till böter eller fängelse i högst två år. Om någon med sådan verkan övar tvång genom hot att åtala eller angiva annan för brott eller att om annan lämna menligt meddelande, dömes ock för olaga tvång, såframt tvånget är otillbörligt. […]
5 § Om någon lyfter vapen mot annan eller eljest hotar med brottslig gärning på sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom, döms för olaga hot till böter eller fängelse i högst ett år.
I systemtiska, utdragna fall, till exempel där någon misshandlats under lång tid, kan rubriceringen bli det svårare brottet Grov Fridskränkning enligt Brb 4 kap 4a§.
Även andra än de som utfört brotten direkt kan bli föremål för åtal om de deltagit i planering eller anstiftan av de brottsliga handlingarna. D.v.s. inte bara gärningsmannen kan straffas, även andra kan straffas för brott om de medverkat eller deltagit på olika sätt. Det här är speciellt viktigt ifråga om tvångsäktenskap, som ofta har ett starkt drag av kollektivt brott. Antingen det är familjen, i vissa fall den utökade familjen, eller en religiös sekt eller annat kollektiv, finns ofta ett starkt tryck från en vidare grupp människor som vill att äktenskapet ifråga skall komma till stånd.
De vanliga reglerna i brottsbalkens 23 kap. (Om försök, förberedelse, stämpling och medverkan till brott) gäller om inget annat anges. Men det kan vara klokt att ha en speciell skrivning om att dessa bestämmelser, som ju vidgar kretsen av ansvariga, är tillämpliga. Vilka handlingar som täcks in bör helst framgå tydligt av den föreslagna lagens förarbeten.
Om ett äktenskap trots allt har ingåtts med tvång, i Sverige eller utomlands och om äktenskapet har blivit giltigt i Sverige så har man rätt till omedelbar äktenskapsskillnad ( se ÄktB 5 kap. Äktenskapsskillnad)
5 § En make har rätt till äktenskapsskillnad utan föregående betänketid om det görs sannolikt att maken har tvingats att ingå äktenskapet eller om maken har ingått äktenskapet före 18 års ålder utan behörig myndighets tillstånd.
Konflikter mellan Svensk och Utländsk Lag
Huvudregeln för beivran av brott i Sverige är att det finns en koppling till svenska förhållanden: se Brottsbalken 2 kap. Om tillämplighet av svensk lag.
1 § För brott som begåtts här i riket dömes efter svensk lag och vid svensk domstol. Detsamma gäller, om det är ovisst var brott förövats men skäl finnes antaga att det är begånget inom riket.
2 §För brott som begåtts utom riket döms efter svensk lag och vid svensk domstol, om brottet begåtts
- 1. av svensk medborgare eller av utlänning med hemvist i Sverige,
- 2. av utlänning utan hemvist i Sverige, som efter brottet blivit svensk medborgare eller tagit hemvist här i riket eller som är dansk, finsk, isländsk eller norsk medborgare och finns här, eller
- 3. av annan utlänning som finns här i riket och på brottet enligt svensk lag kan följa fängelse i mer än sex månader.
Första stycket gäller inte, om gärningen är fri från ansvar enligt lagen på gärningsorten eller om den begåtts inom område som inte tillhör någon stat och enligt svensk lag svårare straff än böter inte kan följa på gärningen
Notera att 2§ ovan slår fast det som kallas dubbel straffbarhet, som är huvudregel (det finns dock brott, som t.ex. a gäller inte människohandel eller försök till detta, då det inte gäller). Dvs en brottslig handling som sker utomlands kan väckas till åtal i Sverige om det är brottsligt på båda platserna.
Fråga är om erkännande av andra länders lagstiftning är dock en kitslig ifråga om barnäktenskap, där andra rättsordningar mycket väl kan tillåta sådana. Att utländska äktenskap erkänns i Sverige är ett villkor för att svenska äktenskap i sin tur skall erkännas utomlands. Men det öppnar samtidigt portarna för att tvångsgiften kan utföras utomlands och sedan importeras in till Sverige. Redan dagens lagstiftning tar fasta på det där, se Lag (1904:26 s. 1) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap, 1 kap. Om äktenskapets ingående:
8 a §Ett äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag erkänns inte i Sverige
- 1. om det vid tidpunkten för äktenskapets ingående skulle ha funnits hinder mot det enligt svensk lag och minst en av parterna var svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige eller
- 2. om det är sannolikt att det har ingåtts under tvång.
Frågan är dock om ett uttryckligt förbud mot barnäktenskap skulle gör att giftermål som ingåtts före 18 års ålder anses ogiltiga i Sverige även om det vid den tidpunkten inte fanns någon anknytning till Sverige. Det kan också noteras att i fallet med utländska äktenskap, finns som synes redan ett uttryckligt förbud mot tvång, som saknas för de äktenskap som ingås i laga ordning i Sverige.
Om Myndigheters Ingripande
I den nuvarande lagstiftningen faller en viktig roll på länsstyrelserna, assisterade av socialnämnden i den kommun där en eller båda äktenskapets parter är skrivna, för att övervaka att äktenskap ingås i enlighet med svenska lagar och begränsningar.
Enligt t.e.x ÄktB 15 kap 1§ är det Länsstyrelsen som meddelar beslut i frågan om äktenskapshinder. Socialnämnden i den kommun där den underårige är bosatt skall yttra sig och inkomma med de upplysningar som är av betydelse för frågan. Detta kan röra sådant som t.ex om barnet varit utsatt för brott, om det finns medicinskt underlag av betydelse o.s.v.
I frågan om äktenskapsskillnad på grund av tvång som faller kan allmän åklagare väcka talan. Socialnämnden skall liksom i fallen med äktenskapshinder inkomma med ett yttrande och underlag om den som ingått äktenskapet är underårig enligt svensk lag (se ÄktB 5 kap, 5§, 3 st.)
Socialstyrelsen har i sina allmänna råd (SOSFS 2006:12) om handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga slagit fast att ingripanden bör ske även det är oklart om brott begåtts, varvid det finns möjlighet att konsultera polis och åklagare. Socialstyrelsens uppfattning är att misstanke om brott mot barn enligt 3, 4 och 6 kap brottbalken bör, om det är till barnets bästa, skyndsamt polisanmälas. Om det inte polisanmäls skall det noga dokumenteras varför.
Även andra verksamheter, som hälsovård, skolkuratorer och annat, har ibland en anmälningsskyldighet till socialnämnden. Det som gäller i allmänhet vid misstanke om att barn far illa, gäller ”självklart” även i dessa frågor. Men frågan är om inte man bör passa på att slå fast denna ”självklarhet” i lagstiftningen och/eller dess förarbeten. Bara ifall att. Flata eller handfallna myndigheter är inget nytt, som framgått med all tydlighet ifrågan om t.ex. misshandel av barn.
Summa sumarum kan man säga att det finns gott om hål att fylla i den befintliga lagstiftningen, främst ifråga om klarhet och att staka ut en tydlig anvisning för vad som är förbjudet, hur det förhåller sig till t.ex. utländska förhållanden och om hur myndigheter bör ingripa. . Anslaget i den offentliga utredning som finns nu verkar lovande, men skingrar långt ifrån alla dimmor och kommer hursomhelst att bli föremål för ändringar och modiferingar. Det färdiga lagförslaget såsom det ställs inför riksdagen. med dess förarbeten, kommer således att bli intressant läsning.
———————————————————
Lagförslaget rapporterades och kommenterades på många soffor och spalter igår, se bl.a.
- SvtPlay http://svtplay.se/v/2806271/gomorron_sverige/ny_utredning_om_tvangsaktenskap
- Svd http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tvangsaktenskap-kan-ge-fangelse_7225079.svd och http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barn-ska-inte-kunna-giftas-bort-i-sverige_7223411.svd
- Sveriges Radio http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5120591
- Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14874880.ab
- Dagens Nyheter http://www.dn.se/ledare/huvudledare/antligen–eller-nja
- Världen Idag http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/05/24/Tvangsaktenskap-kan-bli-straffbart/
- TV4 http://www.tv4.se/1.2650675/2012/05/24/lagforslag_tvangsaktenskap_ska_kunna_ge_fangelse
- Helsingborgs Dagblad http://hd.se/inrikes/2012/01/20/tvangsaktenskap-ska-ge-fangelse/
Övrig kringläsning
- Regeringens utredningsförslag och direktiv http://www.sweden.gov.se/sb/d/119/a/146152 respektive http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/14/61/38/f9e1731a.pdf
- Kunskapsbanken vid Uppsala Universitet http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/amnen/Hedersrelaterat_vald_och_fortryck/Tvangsaktenskap_och_arrangerade_aktenskap+-+Kunskapsbankens+%C3%A4mnesguide/
- Uppsats Sara Palm, Umeå Universitet http://www.jus.umu.se/digitalAssets/79/79981_sara-palm.pdf
- Uppsats Andréa Pyrell, Göteborgs Universitet http://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/25524/1/gupea_2077_25524_1.pdf
- Sydsvenska Dagbladet 2009 http://www.sydsvenskan.se/sverige/svart-hindra-att-barn-gifts-bort/
- Hjälpkällan om tvångskultur i kristna sekter http://www.hjalpkallan.se/index.php?option=com_content&view=article&id=157:kristen-hederskultur&catid=70:oevrigt&Itemid=112
- Om stöd för den nya lagstiftningen från nätverket Män mot Hedersförtryck se http://mmhf.se/joomla/
- Se UNICEFS statistik om barnäktenskap runtom i världen http://www.unicef.org/progressforchildren/2007n6/index_41848.htm
- Om tillståndet i det land där det ingås överlägset flest barnäktenskap, nämligen Indien, kan läsas i http://www.topnews.in/child-marriage-remains-still-high-india-report-2139356
Om thefeatheredsnake
Educator hooked on history, art & writingPublicerat på 25 maj, 2012, i Juridisk Debatt, Mänskliga Rättigheter /Human Rights, Media & Rapportering /Media and Coverage, Politik /Politics, Samhällen Då & Nu, Sverige /Sweden och märkt Äktenskapsbalken, Äktenskapshinder, barnäktenskap /child marriage, Dubbel straffbarhet, Göran Lambertz, svensk lag, Tvångsäktenskap /forced marriage. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.
En mycket bra och bättre redogörelse för det juridiska läget, än de jag själv mäktat med att skriva. Ibland är jag ganska greuel-mässig, eller lätt osaklig i vad jag skriver, pga medveten ideologisk tendens. Å andra sidan kan man fråga sig – vilket du också gör – om detta inte också gäller Ministrar i Regeringsställning, tom.
Ur humanitär och etisk synpunkt, kunde Regeringen mycket väl inta den ståndpunkten, att en lag mot tvångsäktenskap faktiskt är berättigad, inte minst med tanke på den internationella opinionen, och Sveriges anseende globalt. Men nu har vi även män som Abderisak Waberi i Regeringspartiet, dvs Moderaterna, och en relativt stark lobby för den motsatta åsiktsriktningen, dvs att inga lagar av det här slaget behövs, eftersom de eventuellt kan tolkas som anti-islamistiska. Samtidigt har vi också den fd statskyrkan, vars Ärkebiskop visserligen stöder lagförslaget, men samtidigt kanske inte alla religiösa organisationer har samma uppfattning.
Vore man riktigt konsekvent i att tillämpa ett HR (Human Rights) perspektiv, skulle man exempelvis inte tillåta tvångsdop på barn heller, även om det aktuella lagförslaget inte tagit upp just detta ”följdproblem” som skulle kunna inställa sig, först om föreliggande lagförslag blir verklighet.
En kontroversiell fråga i Sverige anno 2012 alltså – fast det borde inte vara det..
GillaGilla
Well, tackar Tann… jag har bestämt mig för att lite mer låta en utbildning i Juridik prägla de inlägg där så är passande, utan att göra avkall på mina egna preferenser, som förstås alltid redovisas.
Jag tror att det finns fler klämmor på skorna när det gäller tvångsgiftermål än vad som är uppenbart… Men vad gäller ängslighet för att förarga den ena eller andra gruppen så är det inte det som manat regeringen till att vara så tvehågsna. Snarare är det frågan om resurser och att det uppenbart finns stora skillnader i kompetens och engagemang från mynidgheternas sida i alla de här frågorna som berör skiljelinjen mellan familjeliv och brott. Du kan i princip se samma tassande kring alla frågor som rör skydd av barn, och även ifråga om kvinnor som behöver skydd undan misshandlande svin. Det verkar alltid krävas skriande missförhållanden för att gripa in och satsa hårt i de fallen, medan annat meningslöst gärna ges prioritet, t.ex. skatteskänker åt krogbranschen…
GillaGilla
Ping: ”Religionskritik får inte vara polemisk” säger DN förnumstigt | Hedniska Tankar