Dumskallarnas konspiration – Spotify & Andra musiktjänster på Nätet


Allt var bra i Indomitus kungariken, solen sken och musiken flödade, tills en skorrande ton ekade genom kosmos – ”Efter den första maj är det slut på gratisluncherna gubbe lilla!”

Ingenting riskerar att störa en användare till vansinne såsom försämringar av dennes bekanta applikationer. Speciellt om de är till det sämre. Som i fallet med Spotify.

Jag har alltid stört mig på att tjänster som är reklamfinansierade kallas gratis. OK för ”avgiftsfri”, eller ”öppen” eller ”allmänt tillgänglig”. Men gratis? Sådana tjänster är inte gratis, speciellt inte ur säljarens synpunkt. Det är sant, han får inte betalt direkt från konsumenten. Istället kommer en mellanhand in och betalar, och köper i gengäld rätten att förpesta min, slutkundens liv, med sina av-sky-värda annonser och jinglar.

På Spotify har man således desperat gnisslat tänderna och tänkt ”Neeej, jag vill INTE höra oljudet från Viking Lines dansbåtsreklamen mellan Schuberts ”Ave Maria” och Arvo Pärts ”Spiegel im Spiegel”, jag Lovar”. Men man biter ihop, och betalar därmed priset för att få tillgång till sin inarbetade musikspelare av streamade listor med tiotusentals valda låtar. Det var, och är, en riktigt bra applikation, och även jag som hatar reklam, riskerade gärna en blodpropp för att kunna använda den..

Tyvärr har Spotify inför sin lansering i USA till slut tvingats ge med sig och anpassa sin trevliga affärsmodell av avgiftsfri musik med reklam till förmån för de amerikanska dinosauriernas valnötter till hjärnor och omättliga girighet. Spotify måste begränsa åtkomsten till avgiftsfri musik till 10 timmar och fem lyssningar av varje låt i månaden, som DN rapporterat om http://www.dn.se/ekonomi/spotify-begransar-sin-gratisversion. (Spotify själv informerade senare om det i https://www.spotify.com/se/blog/archives/2011/04/14/upcoming-changes-to-spotify-free-open/).

OK, tillgång till Spotify kommer inte att upphöra. Men jag är en sådan där OCD-lyssnartyp som när jag får en låt på hjärnan måste höra den gång på gång på gång…Jag kommer slå i lyssningsgränsen på 5 gånger på en timme för min favoritmusik. Av döma av reaktionerna och kritiken som riktats mot Spotify är jag inte ensam (se t.ex. se SvD http://www.svd.se/naringsliv/kritik-mot-spotify_6094215.svd och DN http://www.dn.se/nyheter/gratisgenerationen-ar-redan-pa-jakt). Lite trist, att bli tvungen att  skaffa de låtar som man gillar allra bäst på annat sätt.  Jag som slutat med fildelning.

Eller finns det alternativ?

Det gör det. Inget är lika bra, men jag hade redan innan testat några varianter på fria musiktjänster, som jag här tänkte presentera lite kort, för att, som Adlai Stevenson sade:

 ”Hellre tända ett ljus än bara förbanna Mörkret”

Grooveshark – http://listen.grooveshark.com/#/

(tack till Carl Jansson som tipsade mig förra året)

Den här tjänsten har funnits en tid, och är mest lik Spotify, fast utan reklam. Musiken är baserad på uppladdade låtar från användarna – den liknar således fildelning mer än en ren reguljär distribution. Grooveshark rensar förstås bland innehållet om någon, läs rättighetsinnehavare säger till. Vilket de verkar göra rätt mycket.

Grooveshark är helt OK, eller skulle vara om det inte vore för en begränsad låtkatalog. Mycket handlar säkert om mängden användare, som måste växa mycket mer om låtbiblioteket skall bli hyfsat. För övrigt har Grooveshark de funktioner som en musiktjänst kan antas ha. Man kan skapa listor, och det finns sätt att bläddra mellan låtar och listor, som fungerar. En sak som är intressant med Grooveshark är att den helt och hållet är ute på nätet. Den behöver inte laddas ner för att kunna köras. Det är ett stort plus.

Den avgiftsfria versionen av tjänsten har alla funktioner, och man kan betala för att få bort reklamen på själva sidan liksom för en mobilapp. Grooveshark får trots sina begränsningar medelbetyg.

WiMP – http://www.wimpmusic.se/site/web3/view.ftl?page=index

WiMP är en tjänst som framför allt pushas av Telenor för deras kunder – den är ju norsk. WiMP har rykte om sig att ha utmärkt låtkatalog på svenska, och en vettig låtkatalog i största allmänhet, som de helt uppenbart vill krama good will ur (10 miljoner låter, jämförbart med Spotifys 13 miljoner i skrivande stund).

MEN. WiMP, fjärran från att på något sätt vara ”gratis”, finansieras med avgifter. Efter en avgiftsfri månad, ibland två, kostar den 99 spänn i månaden.Det är lika mycket eller mer än Spotify, som är större. Den måste köras som en stor, egen applikation och inte fritt från valfri dator på nätet.

Som ersättare för Spotify får WiMP därför tummen ner – vill man betala för musik är Spotify bättre, inget snack om saken.

Itunes & Youtube?

Itunes är förstås den ursprungliga, första riktigt stora spelaren av digital musik – från början framför allt en programvara för att rippa och organisera musik som man redan ägde fysiskt så man kunde spela dem i Apples Ipods. Dess utbyggnad till Istore, där man kunde söka efter och köpa ny musik bidrog sedan till att sätta fart på laglig nerladdningsbar musik. Itunes har senare byggts ut till mycket mer, med radiosändningar och föreläsningar och annat som är mycket gott, men förblir i skrivande stund en applikation som förenar befintligt ägd musik med förmågan att köpa till låtar. Ett riktigt alternativ till avgiftsfritt lyssnande sådant som Spotify erbjudit är det inte riktigt.

Youtube har förstås mycket musik – men bindningen till bild gör nedladdning och även avlyssning mindre kul – siten är inte väl anpassad i sin struktur med listor osv för att fungera som en effektiv musikkatalog. Det finns förstås sätt att ”fånga” en ljudström, men kvalitén lämnar ofta en hel del att önska (så vitt jag vet iaf, har bara testat några av troligen många möjligheter).  Men när jag gick igenom det där fann jag en intressant tjänst, som väl förtjänar omnämnande.

Audiolizer – http://www.audiolizer.com/

Audiolizer är en lätt spelare där man kan göra listor och annat kul, samt leta efter ny musik. Vad den gör som är intressant är att den har funktionalitet ut mot två andra stora tjänster, som i en mening är de som bär in innehållet – Itunes och Youtube. När man söker efter ny musik går den ut i Youtube, spelar upp musiken om den finns där och etablerar också en länk till videon där, som man kan gå till om man så vill. Men den kan också spela upp innehållet i ens Itunes-spellistor, dvs ens eget innehåll, och man kan blanda fritt mellan de olika listorna. Det där är en mycket bra feature – på så sätt blir Audiolizer en brygga som i en mening förenar de två tjänsternas styrkor och låter dem ta ut varandras svagheter.

Audiolizer är alltså en slags add-on till två tjänster och har inte eget material, utan förenar de två. Ur den synpunkten är den inte riktigt jämförbar med Spotify som har egna stora musikkataloger – men ur användarens synvinkel, och om man mest är intresserad av att lyssna på avgiftsfri musik i datorn utan för mycket strul, kan ett test av Audiolizer rekommenderas.

En tjänst som inte direkt kan jämföras med Spotify och de andra men som förekommit i vissa diskussioner om avgiftsfri musik, och som jag prövat på, är

Lets Mix – http://www.letsmix.com/

Den här märkliga låttjänsten har en lite annan inriktning än varnliga musikspelare. Dess fokus ligger på remixar och användarnas egna mixar och färdiga listor av musk. Lets Mix utvecklare verkar ha gått ut med en slags DJ-mentalitet som förstås är kreativ, men inte är hundraprocentig om man faktiskt bara vill lyssna på musik och inte hålla på att göra konstiga demo-aktiga tapes.Det här är inget alternativ för att verkligen ersätta Spotify, utan mer ett komplement, för den som är så hugad och böjd åt dansmusik-mix-hållet. Dvs, tyvärr inte för mig.

Slutligen vill jag omnämna ännu en tjänst som inte har direkt bäring på Spotify och andra internetspelare, men mycket att göra med frågan om rättigheter till musik och hur snedvridet saker kan bli när en krass skivindustri och dess rättighetsinnehavare får stå oemotsagda genom sitt funtamentalt annorlunda ansats till musik och dess tillgänglighet:

Musopen – http://www.musopen.org/

Det var när jag surfade runt på juridiska artiklar och inlägg på nätet som jag snubblade på detta utmärkta initiativ (tack http://www.cyberlaw.se/kalle/, för hänvisningen).

Musopen - Hemsida

Musopen.org, ägnar sig åt att göra musik tillgänglig på nätet utan avgifter, och har ett speciellt öga till musik som de facto är fri i bestämmelsen tillhör det offentliga rummet – dvs klassisk musik. Problemet med klassisk musik är dock att inspelningen av densamma är det som blockerar dess bruk – även om en mozart-koncert är fri för vem som helst att spela upp och lyssna på och framföra i teorin, har rättigheten till inspelningen förlängts så att den kan användas på samma sätt som om man hade rättigheter till själva verket. Musopen har därför en drive att skramla ihop pengar för att betala framföranden av verk som sedan spelas in och distribueras helt fritt. Mer om detta initiativ finns att läsa på: http://www.kickstarter.com/projects/Musopen/record-and-release-free-music-without-copyrights. Musopen har inte mycket till katalog, men mycket mer info om musiken och dess kompositörer, och tillåter nedladdning av musiken, inte bara lyssnande.

Klicka för nästa del:  ”Uppföljning om Spotify och Musiktjänster på Nätet”→

———————————————————————

Det här med avgiftsfri musik är ett område som snabbt rör på sig, och också är omgärdat av utspel, havererade projekt och innuendo.

Jag snubblade över en lista över de största streamingstjänsterna från 2009 – den känns redan tämligen mossig och inaktuell – se http://crenk.com/the-worlds-top-10-free-music-streaming-services/. Det är inte ens 2 år sedan.

Som av en händelse skrev och samtidigt med mitt inlägg skrev Metro på samma tema, vilket jag insåg när jag skulle leta bilder till detta inlägg: http://www.metro.se/teknik/musiktjansterna-som-utmanar-spotify/EVHkdr!hR1LhYfqbPN6I/?img=1&scr=21

Det har genom åren spekulerats massor i att aktörer som Microsoft med flera skulle satsa på Spotify-liknande tjänster med reklambetald men avgiftsfri musik. Men de flesta har fallerat, troligen därför att musikindustrins jättar benhårt motsätter sig det enligt devisen ”varje avgiftsfri lyssning = förlust för oss”). Idioter. Men realiteten är klar – folk kommer inte att återvända till att betala för varje lyssning, och andra vägar måste prövas, där avgifter är en men inte alls bara den enda. Bara häromdagen rapporterades t.ex. att Amazon planerar att lansera en tjänst för gratis lagring av musik http://www.dn.se/ekonomi/amazon-lanserar-ny-stromningstjanst

Publicerat på 20 april, 2011, i Bedömt & Betygssatt, Egna Bilder /My Own Pictures, Enklare teckningar /Clear-line Drawings, Följetonger /Posting Serials, Immaterialrätt /Intellectual Property, Internets Stridsfrågor /Internet Issues, Juridisk Debatt, Media & Rapportering /Media and Coverage, Musik /Music, Om Dumskallarnas Konspiration, Samhällen Då & Nu, Symboler och märkt , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. En annan intressant tjänst, som tyvärr inte heller kan ersätta spotify, är Jamendo.com. Det är en site där all musik släpps under någon form av CC-licens, och lyssnare donerar direkt till artisterna (jamendo tar antagligen nån procentandel). Artisterna får även hälften av reklamintäckterna enligt nån devis, och det finns andra sätt för artisterna att få in pengar. Mycket intressant!

    Gilla

    • Tackar Lennart – Den var intressant den tjänsten, med förmågan att ladda ner blir det ju också extra kul för oss dinosaurier som fortfarande vill ha lokala kopior. Den lider förstås av att ha en begränsad katalog, 300 000+ låtar är ju inte så mycket, men den visar ändå på att det finns massor med kul sätt att samla och distribuera musik. En intressant variant! Den får jag ta upp i en nästa post! Tack än en gång för tipset.

      Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: