Studier i Anatomi & Utseende – Zoe del 3: ”En Kvinnlighet av Episka Proportioner”


Efter mina första studier av den sköna Sophia Lorens anlete var nästa steg kroppsstudier, en stöttesten i mina första försök till Zoes figur.

Trots att Zoe förekommer under en begränsad del av berättelsen är förståelsen av kroppens form i hennes fall viktigare än för många andra på grund av den rådande klädedräkten, som utretts i det första inlägget på detta tema.

Ett visst nervdaller infann sig. Sophias Lorens figur är legendarisk, sinnebilden för kurvig sensualism. Man kan bara instämma med den kritiker som lätt vimmelkantig talade om Sophias ”kvinnlighet av episka proportioner”. Men jag glömde mig, det gick i själva verket mycket smidigt – sådan vuxet kvinnlig form som Sophia är den yppersta representanten för flyter lätt under pennan. Än en gång påminns man om fördelen med 50- och 60-talets kroppsideal jämfört med de schizofrent trådsmala-men-ändå-mystiskt-storbystade idéer om skönhet som oftast dominerat sedan dess.

Zoe nakenstudier

Sophias figur har naturligtvis varit en viktig del av hennes ikoniska status och kan beundras i många filmer av varierande halt, så det fanns gott om inspirationskällor. Jag avvek dock medvetet från varje form av direkt avritning, utan ville själv få en känsla för hennes form och skapnad, som genom att den växte fram på teckningen kunde tas in och internaliseras.

Zoe mer studier med undertunika

Sålunda, med en inarbetad kroppsform att utgå ifrån och med härledning från hur vecken faller kring Sophias figur från hennes många filmer, liksom med hjälp av reproduktioner och bilder från den bysantinska perioden, växte nästa serie studier av Zoe i tidstypiska kläder från 1300-talets Konstantinopel fram.

Redan i mina första frihandsstudier i blyerts drog jag på henne en bysantinsk underklänning, som jag visste kunde vara kortärmad och med eller utan snörningar. Jag spekulerade i den undre delbilden om en slags tygsele eller band närmast kroppen, lik den som romerska kvinnor haft för bysten, och som Zoe kanske skulle använda för ökad komfort.

Zoe sitter ner insvept – studie

De här första bilderna baserades på mina befintliga kunskaper (vilka redovisats tidigare i första inlägget i denna serie, ”Zoe del 1: Bysans, medeltida kläder och Barbara Carrera”) men under resans gång har med pågående studier av bysantinska kläder en mer exakt och ingående kunskap om plaggen växt fram, och jag hade nu skisser och scheman som borde få ett mer färdigt uttryck.

Stående naken Zoe

Redan under arbetet med en av nakenskisserna, posen till vilken inspirerats av en scen där Sophia bar ett genomskinligt nattlinne, slog det mig att man kunde
utgå från den där och sedan gradvis klä på denna lager-för-lager. En slags bysantinsk klippdocka, om man så vill.

Detta kom att bli en av de bästa bruken av ritfilm till dags dato. Med enkel mjuk blyertspenna tecknade jag plaggen på blad efter blad av ritfilm ovanpå skissen i mitt ritblock, och i photoshop kunde de sedan läggas ovanpå varandra stegvis. Den samlade bilden med alla stegen parallelt syns nedan.

(A special recognition to Cathy Raymond and her blog http://cathyscostumeblog.blogspot.com/, showing her own premodern creations, for inspiration for this series of studies and valuable knowledge on the names of clothing items)

Zoe gradvis påklädning manazan + kontomanikon + mantion & souvanion

Första plagget, en undertunika eller manazan, påminner om en nutida nattsärk och bars närmast kroppen. Näst kom stolan, eller kontomanikion, yttertunikan. Här tillät jag mig en större grad av egen design, och jag slitsade upp den över midjan och band samman den med broscher – det är en detalj som så vitt jag kunnat se kunde varit möjlig och inte gör våld på historisk trovärdighet. Här är Zoe ”påklädd” åtminstone för inomhusbruk, och jag försåg henne också med en mer representabel frisyr, med håret uppsatt i en serie uppbundna flätor kring huvudet. Några väl tilltagna örhängen färdigställde det hela. Sist en mantel, mantion, här buren rak men annars ofta virad runt överkroppen, sammanhållen med en brosch. Toppat med en hög turbanliknande savanion är Zoe här klar för att presentera sig för Aracanea.

Jungfrun & Jesusbarnet, bysantinsk 1350-tal

Den här övningen gav en mycket bra idé om hur Zoe alltså ter sig i sina kläder, och ger en utmärkt inblick i hur man för framtiden kan tolka  urkunder i form av t.ex. mosaiker och väggmålningar för att mer realistiskt avbilda bysantinska miljöer och personer.

Jag började direkt rita på en storyboard-aktig tablå för Zoe sådan hon måste te sig innan hon stegar ut med sin betrodda äldre tjänarinna Anna på Aracaneas gatumyller (ofta skulle dock hennes ”välgörare” ordna med en bärstol, som seden var bland besuttna). Här kan den första delen visas. Hon bär här  en fullängds stola eller ytterklänning med brodyrer över undertunikan, åtsnörd runt midjan högt upp med ett band. Ovanpå stolan bär hon en mantion vikt runt överkroppen, här utrustad med en huva som kan dras upp för att täcka huvudet när man väl kommer ut på gatan. Håret är uppsatt i flera band som går runt huvudet, och ovanpå en lätt kippaliknande mössa. Skorna är heltäckta tygskor, troligen i något material som sammet eller mjukt läder.

Zoe och hennes tjänarinna Anna skall ut på stan

Bysantinska bättre kläder var ofta färggranna, och som förut nämnts oftast mönstrade. Med lite ritfilm och photoshop och härledning från t.ex. kyrkomålningar kunde jag i alla fall sätta lite tidstrogna mönster på kläderna, för att ge en ytterligare touch ( i alla fall före en framtida färgläggning eller målning) åt Zoe som en stark dam i mitt sammanfallande Aracanea, det fromma imperiet mellan väst och öst.

Så – mycket jobb men fruktbart, och nu bebos det mäktiga Aracanea, mitt fantasy-Konstantinopel, av en kvinna som väl passar för syftet och inte känns fel i dess medeltida myller – tack vare den ljuva Sophia Loren.

<- Föregående del ”[…] Zoe del 2: Ett ‘Eureka’ vid namn Sophia

——————————————-

Några ytterligare länkar till bysantinska kläder utöver de som presenterades i ”[…] Zoe del 1 – Bysans, medeltida kläder & Barbara Carrera:

Se den bysantinska tråden hos Cathy Raymonds blog ”Loose Threads”, som visar hennes beundransvärda research och tålamod att skapa en tidstrogen bysantinsk utstyrsel http://cathyscostumeblog.blogspot.com/search/label/Byzantine

Adriana Allens blog ”let them Eat Cake” har ett bra sammanfattande inlägg om bysantinskt mode http://www.adrianaallen.com/blog/?p=334

Paul Halsall drev till 2004 flera sidor med bysantinska studier, inkusive bilder, tyvärr utan thumbnails, men ändå en bra resurs – se http://www.fordham.edu/halsall/byzantium/images.html

Publicerat på 10 april, 2011, i A'ratauma, Anatomiska studier /Anatomical Studies, Aracanea, Artefakter /Artifacts, Bysans Bysantinska Östromerska Riket /Byzantium Byzantine East Roman Empire /imperio bizantino /bizancio, bysantinska-Östromerska kläder /byzantine-East Roman clothing, Egna Bilder /My Own Pictures, Egna Figurer, Följetonger /Posting Serials, Historia /History, Kändisar /Celebrities, Kläder /Clothes, Människokroppen /The Human Body, medeltidskläder /medieval clothes, Om Kultur /Cultural Studies, Photoshop, Pris och lov för de Skönaste, Skönhet & Utseende / Beauty & Appareance, Skisser/Sketches, Studier i Anatomi & Utseende för A'ratauma, Teckningar /Drawings, Zoe och märkt , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: