Nytt från Dumskallarnas Konspiration – Facebooks censurbyrå och Zorn


En gång i tiden startades denna blogg just med anledning av Facebooks oförskämda policy att göra vad de vill med de bilder som läggs upp på deras tjänst, som att ta dem, bruka dem för egna syften – och censurera dem. Vid det här laget har de bevisat mina farhågor på det tydligaste sätt, som rapporterats om i en utmärkt serie artiklar av Sydsvenska dagbladet.

Facebooks policy att hejda nakenhet har fått dem att censurera världsberömda och sedan hundra år erkända konstverk av konstnärer som Anders Zorn och Gustave Courbet, liksom nyare crokiteckningar och målningar av sådana som Steven Assael, med den enda motiveringen att de föreställer nakna personer. Ägarna av konton som satt upp sådana bilder har fått se sina bilder raderade och sedan hindrats från att vidare ladda upp bilder, eller fått sina konton stängda helt och hållet.

Anders Zorn, flickan på loftet, 1905

Det finns en fruktansvärd ironi i att Facebook  i viss mån lyckats sprida idén att de förtjänar något slags pris för det faktum att ungdomar i mellanöstern precis som överallt annars i världen använt deras tjänst, och twitter, och mobiltelefoner. Och att eftersom de brukat den så skall världen på något sätt tacka Fejjan. Som om Marc Zuckerberg et ales riskerat sina liv, utmanat och tagit emot polisens kulor och slag i Kairo, Tunis, och Sanaa osv. Vad som är sant, men som i mitt tycke kommit att snedvridas, är en iofs helt korrekt iakttagelse av t.ex. Ben Scott, The U.S. State Department’s Policy Director for Innovation, som i en debatt slog fast att fejjan

”gett [de som organiserat demokratiprotesterna ] en ny plattform att organisera sina protester”

(från paneldebatt på http://www.ustream.tv/recorded/12870915)

Ajitto av Robert Mapplethorpe - censurerad

Det borde alltid ömsom roa ömsom sända upp varningsklockor när tv-kommentatorer eller andra tyckare med förvåning konstaterar att araber tydligen också använder nätet. Förutom det, vad har han egentligen sagt? Ungefär som om de förväntar sig att människor i mellanöstern är en bunt kamelkramare som använder brevduvor eller röksignaler, och vore det inte för fina Facebook skulle de knyta nävarna i fickan för evigt. Som om folk inte alltid använt alla tillgängliga medel för att organisera sig. Om Facebook uppfunnits just för att sprida demokrati eller frihetliga idéer, eller hade ett explicit frigörande syfte med sin existens, kunde man kanske ta åt sig äran för frigörelserna. Det är verkligen bra att folk kan kommunicera, speciellt i sådana samhällen. Och den som irriterar och blir bannlyst av ayatollor i Iran och Syriens Assad kan inte vara helt fel, i min bok i alla fall. Men kom igen lite.

Det har påpekats att diktaturer som China, Uzbekistan och Iran försöker blockera Facebook, men de länderna försöker hindra folk från att ens tala om och skriva någon kritiskt överhuvudtaget på något sätt. Att kritiker, i brist på ett fungerande civilsamhälle och en fri press i desperation använder en existerande tjänst för utbytandet av dagligt småprat betyder bara att även folk som kan läsa och använda datorer kan insistera på att protestera mot förtryck i tyranniska stater.

John Ashcroft framför statyn av "Friheten", här ocensurerad

Det är en dubbel ironi när Facebook, med dess potentiall att användas för att rubba ordningen i totalitära stater,  ställer sig undfallande gentemot en reaktionär kultursyn som vill censurera det fria ordet med hänsyn till kroppslig framställning och hindra ens informerandet om världsberömda och erkända konstverk. Deras riktlinjer, som utesluter varje form av diskussion om vad som är passande eller motiverat, eller några andra gränsdragningar (vilka mycket väl, åtminstone potentiellt, kunde vara legitima), kan endast passa de som inte vill tala om dessa saker alls, utan söker upprätthålla en puritansk regim med svepande kategoriseringar som inte tar några hänsyn till  kontext eller syfte. Detta kan inte kallas annat än ett utslag av girighetsgrundad feghet inför en kväljande hyckelpuritansk, obildad, moralpanisk reaktion. Vad är härnäst? Skall Fejjan likt Bush-erans förste justitieminister John Ashcroft börja sätta digitala skynken på offentliga statyer i klassistiskt ”antik” stil? Facebooks agerande ger kalla kårar för den som kan det misnta lilla historia och påminner sig vatikanens ”index och nazisternas specialutställning med ”depraverad konst”, s.k. entartete kunst. I då fallen var det heller inte fråga om ren totalcensur, men via olika påtryckningar, alltid motiverade av de proklamerat bästa skäl, så utestängdes allmänheten från kontakt med stora och viktiga konstupplevelser och informationer.

Faceboks svenske talesman Jan Fredriksson beskriver processen bakom Facebooks ”Index” apropå nakenhet sålunda:

”förmodligen [har] det aktuella Zorn-verket hamnat på bordet hos en av Facebooks handläggare sedan någon annan användare anmält bilden.
– Handläggarens uppgift blir då att se om det finns någon nakenhet eller inte. Det är ett ganska lätt beslut.”

Simone av Steven Assael - censurerad

Fredriksson är en PR-man så man kan inte ha för strikta krav på att han skall trycka på problemen den argumentationen. Men ser han inte frågorna som hopar sig för de som är det minsta bekanta med Facebooks funktionssätt?

Ta relationen mellan regelöverträdelsen och straffet. De som ser bilderna, och som därmed ”anmält” bilden, måste höra hemma i någon av kategorierna ”vänner” eller en bredare allmänhet enligt Facebooks egna indelning. Det finns alltså instrument där för att tillämpa olika former av sanktioner. Är de således nöjda med att vem som helst kan ”anmäla” en bild som sätts upp på fejjan och få bort den från vad folk uppmuntrade av dem själva betraktar som sina digitala anslagstavlor, och sedan hindra den utpekade brukaren att alls använda tjänsten?

Anders Zorn "I Werners Eka" 1917. Inte censurerad. Varför?

Finns det alltså inget intresse för ett mellanläge som – ”hörrudu, öka privacy-graden på den där bilden nu, för vem som helst kan se den och finna den anstötlig”? Har det ens slagit dem att ha en sanktionsapparat baserad på de principerna?

För frånvaron av det öppnar för ett helt godtyckligt tillämpande av reglerna, fjärran från Fredrikssons ”lätta beslut”. Hur kan han som svensk medborgare överhuvudtaget så lätt svälja att vilken tokig moraltant som helst i Alabama eller Islamabad kan bestämma sig för att ett privatfoto på ett godtyckligt utvalt  världsberömt konstverk är ”anstötligt”, och ta bort det från ett vedertaget forum för utbyte av idéer och åsikter? Notera hur t.ex. Zorns ”I Werners Eka” som är precis lika naken som ”flickan på loftet” inte tagits bort av Facebook. Den finns utlagd i högkvalitetsformat i Wikipedia commons och är vanlig på nätet, innebär det att den då anses vara en mer ”accepterad” Zornbild? Förklara för oss, Fredriksson et ales, hur det ”lätta” beslutet kom till.

L'Origin du Monde av Gustave Courbet

Det har också framförts att de stackars 13-åringar som har tillgång till Fejjan måste ”skyddas” från att känna till om svensk klassisk tidig 1900-talsmålning. Och att runtom i världen är den ”kulturella acceptansen” för kroppslig exponering i konsten annorlunda. Just det. Talibanerna i Afghanistan och Pakistans acceptans för nakenhet är en burkaförsedd kvinna. Skall de alltså ges möjlighet att bestämma vad vi i Sverige får sätta upp på facebook? För det kulturella skyddsargumentets logik erbjuder i och för sig inget som helst skydd från detta. Det måste kombineras med en diskussion om vad som är vedertaget i ett samhälle – en sådan diskussion kan mycket väl landa i t.ex. att restriktioner kan påtvingas en målning sådan som t.ex. Gustave Courbets ifråga om tillgänglighet. Men att promt ta bort den, avsluta uppladdarens konto eller hindra honom/henne från att fortsatt sätta upp bilder, är inget annat än svepande och totalitärt.

Eller finner han beslutet lätt för att han och hans herrar; Marc Zuckerberg, Accel Partners, Digital Sky Tecknologies, Dustin Moskovitz och andra, helt enkelt inte bryr sig och enbart betraktar denna fråga som ett möjligt hot mot annonsintäkter eller vad som nu ersätter principer, friheter och bildning hos dem? Jag vill inte tro det, men man måste ställa sig frågan.

————————————————

Förutom artikeln om Zorn nyligen har Sydsvenska Dagbladet i en serie intressanta artiklar följt hur den stora Facebooksiten använder sina regler för att censurera innehåll som de eller någon föregiven användare finner anstötlig. Förutom den senaste, på http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/konst_o_form/article1419512/Zorn-censurerad-pa-Facebook.html, se också http://www.sydsvenskan.se/digitalt-och-teknik/article1140456/Facebook-okar-kollen-pa-dina-bilder.html, http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1401895/Facebook-censurerar-konst.html

Andra medier har uppmärksammat facebook-nyheten, se Svenska Dagbladet http://www.svd.se/kultur/zorn-censureras-pa-facebook_6032411, Dagens Nyheter http://www.dn.se/kultur-noje/zorn-censureras-pa-facebook, Sveriges radio http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4416693,  och Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/kultur/article12775060.ab

Ärkereaktionären John Ashcrofts idiotiska tilltag att täcka för lättklädda statyer förknippade med amerikanska teman som ”frihet” i  Justitiedepartementet togs upp av många amerikanska medier, se t.ex  http://news.bbc.co.uk/2/hi/1788845.stm och http://www.usatoday.com/news/nation/2002/01/29/statues.htm,

Index är kort för Index Librorum Prohibitorum, katolska kyrkans censurbyrå, inrättad 1559 och oficiellt avskaffad 1966. Den bestod av en kontinuerligt uppdaterad lista av s.k. ”omoraliska” böcker och skrifter som  kyrkan fördömde och aktivt motarbetade tryckning och spridning av. Kyrkan proklamerade det som en bindande plikt för katolska stater och enskilda medborgare och hela sin organisation att aktivt hindra, med lagstiftning och andra medel, från att verken på Index publicerades och spriddes. Se en introduktion till denna institution i wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Index_Librorum_Prohibitorum

Depraverad Konst (Entartete Kunst) var ett begrepp inom den nazistiska estetiken som brännmärkte de flesta former av modern konst, men också sådan konst som hade tydliga pacifistiska ambitioner eller inslag av andra än västerländska influenser. Denna konst drogs undan från det publika rummet, och konstlärare och institutioner utsattes för sanktioner om de undervisades i de utpekade genrena. I den sedermera ökända konstutställningen i München 1937 förevisades Entartete Kunst i en egen sidosal, och kontrasterades med den ”ariska konsten” som ansågs socialt accepterad. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Degenerate_art, som är en underartikel tilld en större artikeln om nazistisk konst http://en.wikipedia.org/wiki/Art_of_the_Third_Reich.

Anders Zorn förtjänar förstås som en av våra främsta målare att omtalas mer än bara apropå de av Facebook omstridda tavlorna. Resurser till många tavlor av denne finns i bla.

Facebooks ägare och därmed ytterska ansvariga för vad företaget tar sig för, som deras absurda policy rörande konst och nakehet innefattar Mark Zuckerberg (24%), Accel Partners (10%), Digital Sky Technologies (10%), Dustin Moskovitz (6%), Eduardo Saverin (5%), Sean Parker (4%), Peter Thiel (3%), Greylock Partners ochMeritech Capital Partners mellan 1 to 2% var, Microsoft (1.3%), Li Ka-shing (0.75%), Interpublic Group (<0.5%), en mindre grupp av nuvarande och f.d. anställda och celebriteter med <1% var, inklusive men inte begränsad till Matt Cohler, Jeff Rothschild, Adam D’Angelo, Chris Hughes, och Owen Van Natta, medan Reid Hoffman ochMark Pincus har okända men betydande innehav i företaget, och de återstående 30% ägs av anställda, en icke offentlig lista av celebriteter, och externa investerare. Listan är dragen från http://en.wikipedia.org/wiki/Facebook

Publicerat på 24 mars, 2011, i Följetonger /Posting Serials, Internets Stridsfrågor /Internet Issues, Människokroppen /The Human Body, Mänskliga Rättigheter /Human Rights, Media & Rapportering /Media and Coverage, Moderna Västerlandet /Modern Western Society, Om Dumskallarnas Konspiration, Samhällen Då & Nu, Sverige /Sweden och märkt , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Jag hörde om denna nyhetshistoria i torsdags, ca 1145 dvs igår och mina tankar och reaktioner kring hela saken är kanske en historia eller episod i sig… Saken är den, att C, som jag ju känner, är just Dalkulla och ser ut precis som en av de kvinnor Zorn älskade att avbilda. Eftersom jag rör mig ganska fritt på nätet, bland annat på Facebook, hade jag så sent som i måndags tänkt att lägga upp en av Zorns målningar där – allt som behövs är ju bara att googla, så får man ju upp dem… men som sagt…det stannade vid just ”tänkt” för jag fullbordade aldrig själva handlingen, även om det var ett ögonblicks verk att jag skulle kunna ha gjort det. Jag tillbringade hela 15 minuter mellan exakt kl 1153 och kl 1208 igår med att ha fullständig panikångest, och springa omkring i allt mindre cirklar – eftersom jag plötsligt började lida av någotslags vanföreställning eller paranoid villfarelse, om man så säger, nämligen att just jag själv på något sätt skulle kunna ha styrt eller påverkat vad jag faktiskt såg i Rikets tidningar – sådant har nämligen hänt mig en gång för sju år sedan, men bara då – och redan denna notis, var alltså nog för att jag skulle börja umgås med mycket underliga tankar…

  Kl 1632 befann jag mig i mitt hem. Jag kastade mig över min dator, och började systematiskt radera ett antal inlägg från min blogg, både i den svenska och den engelska versionen, eftersom jag i mitt tämligen egendomliga och ytterst exalterade själstillstånd, nära nog trodde att myndigheterna, pressen, journalister eller någon enskild organisation var mig på spåren – kanhända de Bayerska Illuminati, eller någon…

  Exakt kl 17.03.08 – inte en minut senare, inte en sekund tidigare, föddes i min perverterade, och numera även svårt neurotiska hjärna – eller vad som nu var kvar av den – en ögonblicklig ingivelse, eller ytterligare en idé eller en tanke: Tänk om notisen jag såg var ett slags exempel på Steganografi, eller en PSY OP (för att nu använda ett uttryck ur filmen ”men who stare at goats” ) – sådant FINNS faktiskt – nationalmuseum lanserar just nu en ny större utställning, lagom till den första april. Antag, att någon av nationalmusuems egna anställda skapar ett ”falskt” Facebook-konto, mer eller mindre nära kopplat till sin egen person, och ser till att via andra personer på just ”fejan” få Zorn listad som porr, i akt och mening att via andra kontakter skapa en ”falsk” nyhetsnotis om saken, och så – den 1 April – dvs en vecka in i framtiden, ”avslöja” att det inträffade var en form av REKLAM för utställningen, eller ett sätt att skapa publicitet, på känt ”Psyops” manér…

  Är fortfarande inte säker på vilket, men i en värld där Elisabeth Taylors död plötsligt kan bli en större nyhet än jordbävningar i Japan och tänkbart svenskt deltagande i ett luftkrig över Libyen – kanhända just därför att tidningar och media av olika skäl plötsligt vill ”byta ämne” och hela mediabilden tenderar att bli väldigt ensidig och förvriden – vi påverkar alla den – ”what we see, is what we get” så vet jag varken ut eller in längre…

  Berättat – idag kl 15.48 exakt om mina fruktansvärda misstankar för Cattis, eftersom hon just var här, och vi naturligtvis ägnade oss åt ”Zorn and Porn” som vanligt…

  Hon bara skrattade, och sa att jag var fullkomligt galen.
  Klockan är för tillfället 17.01 och jag börjar inse, att hon har rätt…

  Sic Transit Gloria Mundi
  Glor jag in excelsis Deo ?

  Gilla

  • Hahahaha! Cattis verkar klok, det var en spännande psykonautisk utflykt det där….
   Jag måste väl erkänna att även jag kände mig personligen förorättad av Facebooks absurda reaktionsvurpa. Och faktiskt lite…stött. Jag har lagt upp flera småvarianter på egna nakenbilder på fejjan. Stod jag på tur? Är de efter mig? För mågna Åbro Sigill kan göra sådant med en…
   Nu är min vrede något stilla, men oron består. Jag har migrerat alla mina kontakter till Yahoos tjänst med samma funktioner, för att inte vara beroende av FB. Jag funderade på att lägga upp en mapp med nakenstudier från konsthistorien, inklusive ”David” i florens, En del naket från Michelangelo…Nu vet jag inte vad de gör.
   Det finns en HEL GRUPP ämnad åt ”David” av Michelangelo på Facebook. Varför plockar de inte ner den? De har en 4 Meters Staty på en naken snubbe inte bland sina Bilder, utan på Första Sidan (!). Ska de inte ta ner det också? Eller blockera den?
   De är så inkonsekventa att de gör sig själva en otjänst.

   Gilla

 2. Läste även ett inlägg på s 3 i Svenska Dagbladet av Fredrik Federley av alla människor. Herr Federley är som bekant Riksdagsman, och känd för såväl det faktum att han blivit nedslagen utanför sin bostad i Hammarby Sjöstad, som sin medverkan i diverse parader.

  Numera förfäktar han – åtminstone gjorde han det på s.3 i onsdags, alltså exakt en dag före helsidorna om Elisabeth Taylors frånfälle – den åsikten, att Sverige omedelbart bör ansluta sig till NATO.

  Min enda reaktion, vid mitt skrivbord och framför min kaffekopp, ytterst förvirrad stackars Hedning som jag ju är: ”Där ser man ! A-l-l-t hänger samman, det löjligt lilla påverkar det stora hela, och omvänt…”

  Gilla

  • Elizabeth Taylor fick fel tablett i kaffet Just FÖR att dölja Federleys utkomst från sin NATOgarderob!
   Nu måste jag iofs försvara att man uppmärksammar Elizabeths död, jag själv gjorde ju densamma, och du kan ge dig den att jag kommer att uppmärksamma Raquel Welchs eller Gina Lollobrigidas eller Sophia Lorens frånfälle också. OCh även om blajmedia förstås förstorar upp det där bortom rimliga proportioner finns det en del av mig som har en liiiten förståelde för att man måste skifta fokus lite, annars blir man lätt luttrad och okänslig. Inte ens människorna som själva bor i kriszoner vill höra talas om det varje dag… Om Federley och han och hans anhang i stureplanscenterns NATO-lustar så måste jag dock säga att det platsade som årets minst nyhetliga nyhet…när har de där nissarna Någonsin velat något annat än att gå ner på knä för den Store Fadern i väst?

   Gilla

 1. Ping: Nationalmuseum fortsätter att hylla Hedendomen… | Hedniska Tankar

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: