Att sätta en lagsymbol på en Flagga


Förra året skrev jag om en teckning jag höll på med, tänkt till en fotbollssupporter, där en kraftfull snubbe svingar sitt lags flagga. För det studerade jag vilken det stiligaste emblemet var, och landade på att AIK:s var bäst utformat och snyggast. Men det var inte slutet, utan bara början…

Inledningsvis måste jag understryka jag inte är AIK:are. Mitt tålamod med all form av fan-kultur är överhuvudtaget tämligen begränsat, och jag har skrivit kritiskt om supporterfenomenet på denna blogg. Men kritisk betyder inte hatande eller motståndare till, och folk jag respekterar är fans och förbundna med ett visst lag. Så när det väl kommer till kritan kan jag också inse att detta en källa till glädje för många, som överskrider nackdelarna. Det märks inte minst på att det förra inlägget blivit mycket populärt, och att inga hatmajl kommit in. Dessutom kan det vara… snyggt. Färgerna, prestationerna, arenorna, glädjen i det… this is good stuff.

Så.

Jag gjorde först en liten avstickare för att se om det finns någon variant av själva emblemet som kunde vara aktuellt. 

Olika Stadier av AIK:s Emblem

Det gör det egentligen inte. Efter starten 1891 kom det snabbt, på bara några år, att få den karaktär det har idag – enda förändringen de senaste 100 åren verkar vara den lilla differentieringen av det klargula bandet i mitten, en förbättring i mitt tycke, och förses annars inte med ytterligare utsmyckning.

AIKs sköld med flankerande lejon

Jag hittade dock en lite småkul utbyggnad av märket, påminnande om Djurgårdens regalmärke med stående lejon bredvid skölden. Men till skillnad från i DIFs fall, där den märkliga salladen av färger vinner på att ingå i ett mer monokromt sammanhang, gör lejonen varken till eller från för emblemet i sig. AIKs märke är redan i sig välkomponerat och har inte modifierats, helt enkelt (gissar jag) för att det är ett grymt bra emblem. Varför ändra på ett vinnande (iaf i estetisk bemärkelse) koncept?

Diverse AIK-flaggor

Därefter var det frågan om hur emblemet skulle innefattas – den skulle sitta på en flagga var det bestämt, men vad för sorts flagga? Först tänkte jag bara ta en jag sett på något TIFO någonstans. Gulsvartrandigt är förstås ofta förknippat med AIK. En variant som var med mig ett tag har emblemet flankerat av svarta och gula barrar på vit botten. En annan populär AIK-flagga har emblemet på ett svartgult schack-mönster. Varianter på nationsflaggor med färgerna utbytta till svart och gult har ofta synts till. Den design som jag fastnade för var dock en slags hedersflagga med en massa strålar som utgick från märket i mitten, den påminde mig om något, och det slog mig… sol.

AIK Strålflagga

Man är ju som man är, och jag gjorde förstås en parallel med historisk inriktning. Japan, som, AIK får ursäkta, är en något mäktigare och mer respektingivande företeelse än en idrottsklubb, har också solen som symbol. En berömd variant av landets flagga, odödliggjord i hollywoodfilmer om andra värlskriget, är den japanska flottans krigsflagga, som ännu är i bruk. Med risk för att vara liiite osmaklig med tanke på japanska flottans våldsamma förflutna 

Japanska Flottans Flagga

(men inte ens en tiondel så osmaklig som de lallare till supportrar som befäckat sitt lags färger genom att t.ex. sätta dem på amerikanska sydstatsflaggor), så är den flaggan en mycket bra design, det har jag alltid tyckt. Den ”strålande” AIK-flaggan påminner om den, men har lite för många strålar, vilket riskerar att göra flaggan lite plottrig, lite jobbig för ögonen.

Så jag tog fram papper och penna och tecknade AIK:s emblem ren, utan en massa sidotext, på en flagga med några väl samlade utgående svarta och gula strålar, för att symbolisera AIK:s märke som den uppstigande solen, givare av kraft och ljus och allt det där…

AIKs emblem som strålande Sol - Flagga

Det ser ju snyggt ut, kan det moderna Japan kan väl AIK. Jag bestämde mig för att köra på det här ”AIK -kejserlig Krigsflagga”-konceptet och satte den på min teckning.

Sammansättning av skisser för Flaggviftare

Själva teckningen ja. Den föreställer ju en fanbärare, och var bara en skiss från början. Den fick därefter en tuschning med tydlig svärta, för att passa med just AIK:s mörka grundfärger. Jag lade på läktare och andra detaljer i bakgrunden, skissartat eftersom det skulle bli ljuset och färgerna som gjorde bilden. Idén var att omgivning såväl som centralfiguren skall bada i ljus från strålkastarna. Flaggan viktes i Photoshop för att passa in i ett vindfångat stort banér som snubben svingar nästan som om det vore en krigsflagga.

En fråga var dock vems ansikte jag ville sätta på fanbäraren. Tanken slog mig att använda vänner som är AIK:are som ansiktsmodeller, och det fanns flera att välja på. Men vem skulle det bli?

Fortsättning följer.

←Föregående: ”Snyggaste Lagsymbolen?”

Nästa del: ”En AIK-supporter svingar färgerna”→

——————————————————

AIK har en stark uppsättning skrönor och rövarhistorier kring sig, vilket är ett plus för den som gillar en mustig och traditionstyngd historia. Min favorit är denna lilla text om hur epitetet ”världen vackraste klubbmärke” kom att brukas, och gav också input till flaggans utformning.

”Begreppet ”världens vackraste klubbmärke” är inte bara ett uttryck för en intern stolthet. Det är också förankrat i en – om också mycket begränsad – extern värdering av märkets komposition. 1934 spelade AIK, som första svenska fotbollslag, två matcher i England (1-6 mot West Ham, 3-2 mot Luton). AIK-ledningen passade då på att beställa nya tröjor av brittisk skjortmodell i en liten sportaffär ägd av en Mr.John Bowman, känd som leverantör till den tidens mest berömda klubb, Arsenal, och många andra. AIK bar denna tröja vårsäsongen 1937, då de Allsvenska guldmedaljerna spelades hem på nyinvigda Fotbollstadion. Sarmtidigt beställdes hos Bowman broderade tygmärken för tröjan. Bowman & Co var leverantör inte bara till engelska klubbar utan ocksa till många på den europeiska kontinenten och i Sydamerika. Man gjorde en skyltning med tröjor och klubbmärkerl från olika klubbar, som var firmans kunder. Där låg Arsenals, ”The Gunners”, med kanonerna, Tottenharn Hotspurs med tuppen, AIKs med ”kronan” och en rad italienska, spanska, franska rnfl. ”Vilket märke är snyggast? Kom in och rösta!” stod det textat på en skylt. Om det var den engelska rojalismen vid åsynen av ”kronan” eller andra omständigheter som spelade in är svårt att bedöma, men faktum kvarstår att av alla som avgav sina röster tyckte flertalet att AIKs märke var det snyggaste. Ur detta växte sedan fram begreppet ”Världens vackraste klubbmärke”, förstärkt av alla sanna AIK-ares stolthet över det som 1898 hade skapats av den unge löparen och fotbollsspelaren Fritz Carlsson. I märket ville han symbolisera tre avgörande ”eviga” egenskaper för AIK:

1. Tradition tornen
2. Styrka balken
3. Framgång solen”

Från  http://www.aik.se/aikindex.html?/gnagisklubben/lasvart/041201aikmarke.html

Den japanska flaggan har sedan 2:a värlskriget varit omgiven av kontroverser på grund av den japanska arméns framfart i de erövrade områdena under 1930 -och 40-talen, vilket eldats på av japanernas mycket större ovilja än t.ex. tyskarna att vidkännas sitt brutala väldes brott under kriget. Mer om detta finns i t.ex artikeln http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Japan och om ”den uppgående solens fana”, krigsmaktens och framför allt flottans berömda flaggsymbol med en röd strålande sol i http://en.wikipedia.org/wiki/Rising_Sun_Flag.

Publicerat på 6 mars, 2011, i Egna Bilder /My Own Pictures, Fotboll /Football /Soccer, Fotbollsklubbar /Football /Soccer Clubs, Idrott /Sports, Målningar /Paintings, Politiska Symboler /Political Symbols, Skisser/Sketches, Sverige /Sweden, Symboler, Teckningar /Drawings och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: