Dumskallarnas Konspiration: Det var Alma, den kinesiska censuren och jag…


Det låter som en dålig vits, men inför den stora Almas 6-årskalas kom plötsligt en påminnelse om vad verklig censur och övervakning vill säga, och hur diktatorers krinskärande av friheter och åtkomst kan få direkta följder även för den som befinner lååångt därifrån, i en globaliserad värld.

Obamas besök kom och gick, en icke-händelse om något, En intressant sak kom dock upp just dagarn kring och efter hans besök, närmligen att svenska organ som FRA, Försvarets Radioanstalt, samarbetar med amerikanska NSA i den världsomspännande övervaknignen av internet (bäst rapporteringen om NS finns på The Guardian, se vidare källistan längst ner i inlägget).

nsa shield natinal security agency symbol

Det var en händelse som såg ut som en tanke, för undertecknad hade jsut dagarna innan haft vad som verkar vara en liten sammanstötning med en annan internetövervakande entitet, nämligen den kinesiska internetcensuren. Det är en bitvis lite vindlande historia, men ändå talande på något sätt, för hur snaran dras åt internet mer och mer, och hur det faktiskt kan komma att påverka en i sin vardag.

Undertecknad gillar att göra presenter till systerdottern Alma. Inför hennes födelsedag var det t-tröjor och tryck och allt möjligt på gång. En sista liten sak var att trycka ut och rama in en bild jag målat föreställande disneyprinsessan Jasmin (se om vars tillblivelse i inlägget ”En Prinsessa för en Prinsessa”).

Ute i sista dagen som man alltid är, var kruxet dock att jag inte hade USB-minnet med bilden med mig när jag väl haltade in på Gallerix. Ett telefonsamtal hade dock gett för handen att det inte fanns några hinder för att trycka den direkt från den bild som jag lagt upp på nätet. Finemangos, så blir bloggen till praktisk nytta igen tänke man.

kvidevitt!

kvidevitt!

Men väl nere i tryck- och ramverkstaden kommer den otrevliga överraskningen.

”Det… går inte.”

”Vadårå?” Undrade jag.

Den stackars grafikern bad om ursäkt, men berättade att de hade problem med vissa hemsidor. Deras nätverk var nämligen levererad av en kinesisk internettjänst, och censurerade ibland sidor. Han lät mig se, och tryckte in paulusindomitus.wordpress,com, och googlade också efter sidan. Upp kommer en röd skylt som säger att sidan har spärrats med hänsyn till innehåll som är ”restricted” i enlighet med bestämmelser rörande innehåll. Och det var inte någon av googles vanliga barnfilter som var igång där inte.

”Ah men, testa bildsökning då?” Men nej, vid bildsökning fick man förvisso upp en lista på bilderna med ikoner, men man kunde inte länka vidare till sidan eller bilden i originalstorlek. Utan upp kommer den arga röda skylten.

”Det där är från vår näts driftbolag” säger grafikern. ”Deras servrar sitter i Kina någonstans.”

Sinnessjukt! Men det kan ju rimligen inte betyda annat än att… att…. min hemsida spärras av grund av dess innehåll, med hänsyn till kinesiska internetbestämmelser.  Det tog ett litet tag innan polletten trillade ner. Det jag hade stött pannan mot, mitt i Svedala år 2013, var inget mindre än den kinesiska ”Gyllene Skölden”.

jindùn gongchéng - The Golden Shield

jindùn gongchéng – The Golden Shield

Den Gyllene Skölden, på kinesiska jindùn gongchéng, är ett samlingsnamn på den enorma apparat som den kinesiska diktaturen byggt upp för att censurera internet för sitt lands alltmer internetvana befolkning. Genom en armé av censorer som genomsöker nätet, spion- och sökprogram och filter av alla de slag, understödda av krav på åtkomst av alla datafiler och allt innehåll hos leverantörer av tjänster och innehåll som får den nyligen omtalade NSA-skandalen att te sig som en valhänt amatör, skall kinas befolkning undanhållas information som riktar kritik mot den kinesiska regimen eller ifrågasätter statens politik och institutioner.

Saken är den, att denna blogg har skrivit om den Gyllene skölden, inte bara i själva bloggen utan också publicerat i externa tidskrifter och hemsidor (Utrikespolitiska Föreningens tidskrift Utblick). Även i några andra sammanhang har förhållanden i Kina tagits upp i kritiska artiklar, nyligen t.ex. apropå den märkliga arkitektoniska driftkuckun som utgörs av det Kinesiska regimorganet Folkets Dagblads penisliknande nya skyskrapa.

Det är sådant som garanterat skulle bannas om en kines skrev om det, i Kina. Men nu satt jag alltså här i Stockholm och kunde inte få ut en bild på en prinsessa.

Nu fick man möjlighet att litet smaka på en auktoritär verklighet – men svaret är förstås inte att ge sig, utan att bete som just en opositionell eller helt enkelt ofjättrad person skulle göra. Jag tänker inte låta mig hejdas av några diktaturskallar, varken här eller ännu mindre borta i Beijing.

På andra sidan gatan fanns ett internetkafé. Jag sprang över dit, Lånade en dator i tio minuter (killen vid disken höll på att skratta ihjäl sig när jag berättade) och öppnade min sida, och slangade ner bilden på ett annat inköpt USB-minne. Därefter gick jag tillbaka och fick min målning printad av en road grafiker som drog ut tre fina tryck snabbt och fint trots att det var stängningsdags.

jindùn gongchéng The Golden Shield den gyllene skölden banned by chinsese censorshipFuck You, Bejing. Dagen då ni kan hejda mig från att leverera till Alma är dagen då jag ligger i graven. Och att denna blogg befinns vara så kontroversiell för Kinas befolking i era diktaturhjärnor tar jag som ett äretecken. Det är således med lika delar stolthet och indignation som denna blogg nu räknar sig som bannlyst av den kinesiska censuren.

Anders Zorn, flickan på loftet - censurerad på Facebook

Anders Zorn, flickan på loftet – censurerad på Facebook

Den här lilla episoden bör få var och en att begunda problemet med övervakning och censur av nätet på riktigt, och hur verkan av den, även när den sker till synes långt borta får återverkningar här i vårt eget land. Man brukar ofta peka på den positiva verkan av nätets ihopkoppling, och att den ger möjligheter för folk i auktoritära länder att få del av information som de ananrs inte skulle få. Men det förutsätter en osagd förutsättning, och det är att innehåll, åtkomst och tjänster på internet har sitt säte i länder som är friare, relativt den censurerande parten. Men som också tagits upp tidigare här, med hänsyn till när Facebook censurerade bilder på kända konstverk, får eftergifter till censurerande krafter i andra länder spridningseffekter. För det tåget kan nämligen också gå åt andra hållet. När ett så stort och alltmer avancerat land som Kina utövar censur, eller självaste US of A tillämpar nätövervakning, så drabbas alla, långt utanför landets egna gränser. Då blir man varse baksidan med att vi alla är ihopkopplade.

Det kan också tjäna som en liten demonstration av vad i alla fall vissa av de som spanar mot terrorister vet – att för den som verkligen vill göra något utgör olika former av censur och övervakning mest ett irriterande besvär, men inget verkligt hinder. Så det smidigaste sättet funkar inte? Nå men då gör vi det på ett litet mindre smidigt sätt. Men det blir ändå gjort. Det gäller morbröder som vill trycka sina bilder, men också terrorister som vill spränga bomber.

**********************************************

Tidigare inlägg som tar upp Kina i viss längd

Om Censur på Internet – Kinas Gyllene Sköld

Dumskallarnas konspiration – Folkets dagblad reser sig för det Nya Kina

Kinas fattigdomsbekämpning har också berörts i Artikeln ”Om Fattigdom del 3 – Fattigdom i Asien

—————————————————————

Lite artiklar om de senaste avslöjanden aom NSAs nätvervakning:

 

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 8 september, 2013, i Alma, Bildbehandling i Dator /Digital Image Rendering & Editing, Egna Bilder /My Own Pictures, Följetonger /Posting Serials, För Vänner & Familj /For Friends & Family, Internets Stridsfrågor /Internet Issues, Kina /China, Mänskliga Rättigheter /Human Rights, Media & Rapportering /Media and Coverage, Om Dumskallarnas Konspiration, Politik /Politics, Samhällen Då & Nu och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Härligt att det med kreativa lösningar gick att överlista kineserna och leverera till Alma!
  Men, Gallerix borde definitivt ta en funderare på vad de sysslar med om de köper IT-drift/nät från Kina – med servers i Kina. Dels detta med censuren – givetvis helt oacceptabelt. Sedan begår Gallerix sannolikt brott genom att göra så. Förmodligen har de persondata och/eller finansiell data som inte får fysiskt lagras utanför EU och USA (safe harbour).
  Detta är ju dessutom ett problem avseende molntjänster, som företag/organisation måste du säkra (åtminstone genom avtal) var data lagras eller inte lagras. Något som kan vara ett problem då man köper tjänster vars själva affärside är att det inte ska spela någon roll var data lagras…
  Nej, fysisk drift måste man helt enkelt köpa att köras i EU/USA. Om det är en molntjänst får man anta att det finns direkt risk för avlyssning av NSA och deras kumpaner, men de censurerar inte iallafall… Har man en amerikansk leverantör så riskerar man ju dataintrång även i dedikerade miljöer här i enlighet med Patriot Act, men det är vad jag förstår lite krångligare (det ska trots allt till en aktiv handling från leverantören, vilket jag antar de inte är så villiga till, även om de kan tvingas).

  Gilla

  • Ja det var lite seger för mänskligheten… Och du har en mycket bra på poäng, som jag inte tänkte på. Måste ha lagt av mig på senare tid, men datalagtingsdirektivet innehåller ju så klart begränsningar om var vissa personuppgifter får lagras – och om deras uppkoppling och intranät sitter ihop som sådant brukar göra så kan man ge sig den på att uppgifter om de anställdas identiteter och annat ligger och snurrar på de kinesiska servrarna på ett litet, hur ska man säga… legalt ifrågasättbart sätt.
   Men problemet är också – hur skall man upprätthålla den linjen. Och som du påpekar är det här med molntjänsters själva idé att det inte är så jävla noga var tjänsterna körs/sitter. I takt med att det sker en diversifiering av tjänsteleverantörerna så uppstår därmed flera nya knepigheter. Säg att, vad vet jag, Huawei bygger en lösning för tele/datatjänster och deras kapacitetsallokering medger att delar av det där körs i deras stora servrar i… Shenzen (i Guangdongprovinsen mitt emot Hong Kong).
   Hallåååå Gyllene Sköld! (igen).
   Det där är ett problem som kommer att komma allt starkare, för vad NSA och tattarna än tror så finns det stora problem med att hindra entiteter som har egna Storebröder i ryggen att göra lite hur de vill. Och Huawei har världens största diktaturfarsa, Folkrepubliken i ryggen.
   Vet du vad som är mest frånstötande dock? Det är det som man på goda grunder kan misstänka redan är igång, fast på en lite rudimentär skala. Nämligen att NSA & Co tittat på Den Gyllene Skölden och tänkt ”We’ve GOT to get us one of these!”. Deras enda problem är att de måste hålla det hemligt. Men genom att alltmer sätta in stöten mot just access för tjänster, leverantörer och tillhandahållare av lagring redan på implementeringsfasen, med nycklar, koder, bakdörrar med mera för Storbror , så kan programmattorna och internättet rullas ut alltmedan medborgarna är… vad var det Agent Smith säger… Oblivious.

   Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: