Dagens I-landsproblem: För Övrigt anser jag…


att Google Översättning omedelbart borde införa mongoliska som tillvalsspråk!

Vad är det för skräp när det mäktiga mongoliska väldets ärorika tungomål, som härskade över historiens största landimperium på 1200-talet, inte förekommer som självklart alternativt? Djinghis Khans och hans arvtagare storkhanerna roterar i sina gravar av detta ohemula tilltag!
Ska det vara så här, va?

Vi som skriver om mongolerna på sin prakts dagar säger: Nu är det nog!

Mongolväldet med delriken ca 1280

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 1 november, 2011, i Asien Fjärran östern /Asia the Far East, Egna Kartor /Original Maps, Mongoler /Mongols, Världen och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Stämmer ! Någon ordning får det ju vara på Statstanken och geografin. Romarna var såklart inte de enda som hade ett multietniskt, multireligiöst imperium, men för egen del undrar jag om dagens mongoliska i mongoliet, kan vara densamma som talades på Djingis, Batu och de andra Khanernas tid. Dessutom ska man inte glömma Timur Lenk och Mogulerna i Nordinidien, samt såklart Manuchu-dynastin i Kina. Inget av dessa båda senare imperier hade ju grundats eller funnits om det inte var för mongolerna, på sin tid. Någon dåre skickade mig just ett klipp om att det finns 500 hedniska poliser inom Storbritanniens poliskår, nuförtiden…svårt att sova när sådant händer.. säg vart ska det sluta…

  Tänker vagga mig till sömns med Frans G Bengtssons essä om medeltida änglars bristande språkkunskaper. Han kom nämligen på, att de antika änglarna, samt de under bysans, var väldigt poetiska och skrev bra latin, efter de Acheiropoieta, eller på övernaturlig väg, av änglar framställda bilder man har kvar. Speciellt i det medeltida england och på irland skrev änglarna helt jämmerlig latin, utan tillstymmelse till rim eller stavning.

  Tydligen hade de dåliga lärare, eller så satsade de helt och hållet på flygundervisningen, vilket borde vara ett grundkrav för att alls kunna få bli ängel, alltså från kerub och uppåt. I skapelseberättelsen står ju dessutom, att keruber dåförtiden kunde vara beväpnade med flammande svärd och prylar. Hade de egentligen adekvat behörighet på sådana vapen ?

  Gilla

  • Hehe, tja Tann, Herren ”som är”, den gamle Jahve, eller Jehova, Adonai alltså, eller Elohim, elelr som sonen sägs ha sagt Eli, hade en fäbless för att utrusta sina pågar med flammande parafernalia… Det var ingen ordning på brandsäkerheten på den tiden, och gammelgubben sjlv var mycket för för fyrverkerier. Olyckor kunde hända, om man får tro grannarna i Sodom och Gomorra.
   Det är svårt att veta faktiskt, hur det låg till med mongoliskan. Speciellt med tanke på att den då så vitt jag förstår från Ulunge Onon, en inhemsk auktoritet som studerat de äldsta kodifieringar, saknade skriftspråk – mongolernas första urskunder från Djingis Khans tid, som ”Den Hemliga Historien” eller kodifieringen av Yasa, mongolernas lagar efter den Oceaniske Härskarens välde, skedde på Uiguriska – närbesläktat språk med egen skrift sedan 900-talet, men resultatet är snarlikt som att jämföra, tja 900-tals anglosaxiska och modern platttyska. OK man ser likheterna och så, men det diffar en hel del. Jag har för övrigt fått ”Fader Vår” på gammal angelsaxiska uppläst för mig, och det hade…shvung. Lite nordisk kärvhet och mindre skitsnackig på något sätt. Undrar om jag kan gräva upp den…

   Kul med de där hedniska poliserna… det kan finnas ett tillfälle här! Sänd dem med löneförhöjning till Nordirland, så får de äntligen en poliskår värd namnet som inte har någon häst att satsa på hos någon av de två kristna sekternas dillerier…

   Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: