En bild säger mer än tusen ord… om jordbävningen i Japan


Otroligt.

Oerhört.

Ofattbart.

Se CNN.com för mera bilder (klicka för att komma vidare)

Nä, inget förslår. Vid en en katastrof sådan den som drabbade Japan i kusten utanför Sendai i Fredags morse svensk tid blir man ännu en gång klar över naturens övermäktiga krafter. Bildmaterialet från när själva katastrofen slår till, inte bara efterverkningarna till skillnad från t.ex. jordbävningarna i Chile och Haiti, är på en helt annan dimension av riklighet – en veritabel Tsunami av bildmaterial har översköljt världen de senaste 24 timmarna.

Al-Jazeera om Jordbävningen i Japan

De oficiella och profesionella kommentarerna var först lätt lamslagna – min favorit var en kompis på FB som anmärkte apropå de framrusande brinnande resterna (se bilderna, klicka för länk till filmklipp på respektive site)  

”Vad är värre än att drabbas av en jordbävning och en tsunami?
Svar: Att drabbas av en jordbävning och en tsunami som brinner!”

För oss i den rikare delen av världen är det också mycket lättare att identifiera sig med Japan, ett avancerat och genomorganiserat land. Det är med närmast morbid fascination man kan se att t.ex. bilden nedan, tagen från Svd:s hemsida, lika gärna skulle kunna vara en förort till en svensk stad…huuh otäck tanke.

Tsunamin efter jordbävningen slår till i Natori, foto AP

Svd har ett helt kollage med liknande starka foton, på http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bildspecial/bildspel-tsunamin-i-japan_5998761.svd

Nu är Japan kanske världens mest jordbävningsförberedda land, och kommer torligen att ta detta bättre än något stackars u-land på randen till avgrunden skulle kunna, eller ett inkompetensridet Louisiana, USA (någon som minns Katrina?). Och ändå, verkar det inte som om idiotimpulsen att mörka dåliga nyheter sticker upp sitt fula tryne också där och förvärrar situationen? Problemen med kärnkraftverken riskerar att lägga en mörk skugga på Japans förmåga att hantera en katastrof av det här slaget, vilket en neurotisk finansmarknad runtom i världen kan ta på tusen olika sätt och skapa börsoro, för att inte tala minska förtroendet på plats för myndigheternas agerande i ett läge där det är kritiskt att snabbt minska följderna av katastrofen.

Som det är nu får man intrycket att, inte olikt i mindre öppna nationer i t.ex. mellanöstern, den bästa rapporteringen sker från utländska redaktioner – svds bevakning (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svd-rapporterar-minut-for-minut_6001491.svd) har t.ex varit utmärkt,  och även NYTimes (http://www.nytimes.com/) och LA Times poängterar klokt nog (http://www.latimes.com/news/opinion/la-oe-prothero-quake-20110312,0,1073966.story) att det är extra värt för Kalifornen att observera hur Japan tacklar en sådan händelse. De själva kan mycket väl drabbas av något liknande.

Publicerat på 12 mars, 2011, i Asien Fjärran östern /Asia the Far East, En bild säger mer än tusen ord, Följetonger /Posting Serials, Media & Rapportering /Media and Coverage, Naturkatastrofer /Natural Disasters, Samhällen Då & Nu och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: