Afrikanska folksagor…


Det var ett tag sedan sist, men inte för att man legat på latsidan ritmässigt… Lite återblickar blir av nöden. I september kallades jag in som illustratör av en god vän som ville att jag skulle illustrera en afrikansk saga som hon skulle berätta för sina elever.

Storyn är enkel: en man vars mamma är gammal och behöver sonens hjälp gifter sig med en vacker fru av hög status, en prinsessa eller liknande. Den nya frun skall hjälpa sin man med svärmodern och skall till att mata henne. Då biter den skröpliga mamman tag i fruns hand och vägrar släppa. Den yngre kvinnan sliter och försöker komma loss, men tanten har ett rottweilerbett… in kommer maken och inte heller han kan sära de två, varvid han ställs inför dilemmat

 – skall han hugga av hustrun handen eller huvudet av mamman?

Låter skumt? Idén med historien verkar vara att locka till diskussion, att man skall kunna motivera sina val. Jag valde snabbt en variant på serieliknande framställning, med den unga kvinnan + svärmodern centralt.

Svärmor biter fru skiss
Svårigheten ligger i att verkligen framställa en avbild av en gammal tant som biter en ung kvinna och inte få det att bli enbart komiskt – meningen är att det skall framgå att det gör ont, och att den yngre försöker slita sig. Samtidigt är ju sagan en dilemma-historia. Alltså kan man inte förse svärmodern med huggtänder, ondsint blick och andra attribut som gör valet alltför enkelt. På samma sätt fick inte den unga frun ritas för vacker – skulle jag valt mina favoritmodeller för afrikanskt utseende vore svärmor dödare än en sill…En tredje sak var förstås kläderna. ”Afrika” är ju en sådan banal kolonial etikett, som om närmare en miljard människor kan stoppas i en hög av mörka asterixnegrer med näsring. Mina personliga favoriter bland afrikanska folk är, förutom Etiopiens fascinerande storkungadöme, västsaharas kungariken: Mali, Songhai, Ghana, Kanem-Bornu…det var hårda riken som behandlades med respekt i alla väderstreck. För bilden valde jag därför en utstyrsel från östra nigerkröken, med vissa inslag från nuvarande Nigeria.
förfärad man

Mannen kommer in och ser...vadå?

Sedan kom ett vägval ifråga om framställning som kunde bli problematiskt. jag ville få med maken, som förfärad kommer in för att se att hans mamma håller på att bokstavligen bita handen av hans fru… OK vi avbildar honom förfärad och förvånad. Men jag ville också göra själva dilemmats val tydligt med hans person. I sagan är mannen väldigt prudentlig och går till en domare för att bilägga tvisten, alltmedan hans stackars fru vrider sig i smärtor. Jag ville göra valet mer omedelbart, och försåg honom därför med ett västsudanesiskt svärd i ett avhängt axelbälte. Svärdets närvaro i bilden stärker omedelbarheten i mannens val – frun eller mamma?

Sedan lades elementen ihop, försågs med en viss bildbehandling och en påmålad bakgrund för att stärka kontrasten och tydligheten i bilden, och voila, en illustration av en sanslös situation…

Copy of Svärmor biter fru

Mom bites wife

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 2 november, 2009, i Afrika /Africa, All vår början bliver Svår, Egna Bilder /My Own Pictures, Om Kultur /Cultural Studies, Sagor /Tales, Skisser/Sketches, Teckningar /Drawings och märkt , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: