Mera Gudar: Isis


De Egyptiska gudarna har blivit styvmoderligt behandlade än så länge. Men nu kom turen till Isis, den egyptiska urgudinnan för moderskap, magi, fruktsamhet, kärlek och mycket annat. Isis var den mäktiga frun till guden Osiris, dödsrikets herre, som blev dödsgud efter att hans broder Seth dödade honom och styckade hans kropp och spred delarna runt medelhavet. Så stark var Isis makt att hon samlade ihop bitarna och helade sin man så att de kunde ha en kärleksnatt och hon kunde bli havande med sonen Horus, som sedan sökte hämnd för sin faders mord.Skiss Isis

I de första skisserna ovan lades tonvikten på gudinnans mystiska sida, i färd med att kasta en besvärjelse. Jag ägnade inte så stor uppmärksamhet åt klädedräkten utan körde på en traditionell egyptisk vit klädnad. Men lite studier av några antika målningar visade en intressant detalj. I flera (varav två syns nedan) porträtteras gudininnan och andra kvinnofigurer med en väldigt urringad och åtsittande dress.

Isis klädnad

Isis klädnad

På flera av bilderna är det nästan som om axelbanden möter klänningen under brösten, som då skulle lämnas exponerade. I egyptisk konst är det vanligt att tex dansflickor avbildas i praktiken helt nakna, så vi vet att egyptierna inte var pryda. Det där kunde vara intressant, eftersom det lyfter fram kärleks- och fruktsamhetsgudinnans gudomliga yppighet och sexuella utstrålning. På den ena bilden avbildas också tronen, som var Isis symbol – hon var ju den som satte sin son Horus på tronen som egyptens första gudakonung. En tuschad teckning som sammanfogade alla de här elementen kan ses nedan.

Isis

Isis

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 20 september, 2009, i Egyptens Gudar /Egyptian Gods, Gudinnor /Godesses, Isis, Skisser/Sketches, Teckningar /Drawings och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Det är samma mode som hos ormgudinnan från Knossos http://sv.wikipedia.org/wiki/Knossos

  Gilla

  • Det ÄR det – se den där hade man sett, men det tänkte jag inte alls på. Tack för tipset. Man undrar ju, om det inte tyder på de kontakter som Knossos och Egypten måste ha haft under Kretas storhetstid – klädedräkten är verkligen väldigt lik.

   Gilla

 2. Du befjädrade orm, jfr ormgudinnorna! Från Kreta via kelterna till Gotland.
  http://www.guteinfo.com/?id=1832

  En finländsk bildkonstnär i köket har skapat dessa maränger http://www.bysand.fi/?m=201311&paged=2
  flera bilder ganska långt ned på sidan.

  Det är ju nagas. En korsning mellan spöket Laban och hopringlad snake (= naga). Ursprungligen indiska själsväsen, avlidnas andar. Nu görs det mangafigurer av dem. Googla ”naga” och titta!

  Två serafer (betyder lysande ormar) står vid Guds tron. Han bytte kön, när han tog sig från Kreta till Jerusalem.

  Gilla

  • Hehe! Tack för de där Christer… Jo nagas känner jag till, men som maräng såg de aningen lugubra ut…
   Att Yahwe gjorde sig ett antikt könsbyte vid flytten från det frisläppta grekiska området, där han fick vara sminkad och bära juste kläder, till det något skäggigare och knarriga Judéen känns som en naturlig självbevarelsegrej 😉

   Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: