Freja Kärlekens och Skönhetens Gudinna – ansatser till målning


En av de första bilderna som publicerades här var en teckning på Freja, kärlekens och skönhetens, återväxtens Gudinna för förfäderna… Den där har legat och jäst i år, men i somras började jag kika på den åter för att måhända sätta lite färg på den sköna…

Freja med sitt magiska hår

Det är bara hugskott och inte alls färdigt, men kanske värt att  göra ett nedslag i. Som redogörs i ursprungsinlägget där den publicerades (”Nordiska Gudar -Freja”) så kom den teckningen, gjord i fin BIC-tuschpenna till för att visa för den fina unga Felicia, för vilken jag berättat om myter och sagor från hela vår värld, om gudarna och just Freja kunde ha tett sig….

Jag gillade alltid den bildens ansats, den inbjudande och uppmuntrande, ja hjärtliga gest som kom att prägla den. Jag ville inte bara frammana en vision av Freja endast som en allmän pudding, utan glad och glädjegivande, inbjudande att ta hennes hand i en gest som också kunde tänkas ange vägen, som om den bjöd till livsglädje…

Långt efteråt satt jag en eftermiddag och skalade om  bilden till olika format och putsade och fejade lite på den Photoshops hjälp, och kom att fundera på en passande färgskala. Jag bestämde mig för en ljus färgpalett, och lade på enhetliga grundfärger. Skulle man avse att göra en serieteckning skulle man kunnat nöja sig med det.

Att nöja sig är dock inte riktigt min ansats vad gäller mina egna alster, och så kom det sig att i somras började jag tillämpa lite av det jag lärt mig under senare tid vad gälller lager av färg, nyanser osv. på bilden…

Det ser lite lovande ut, man undrar så smått om man inte skulle lägga en passande bakgrund och lite mer specialeffekter på den där. Kanske lite gudomlig glöd och agiska effekter på Frejas Brisingssmycke och hennes magiska hår? Vi får väl se…

Lite undrar jag också på vad min webbkollega Tannhäuser, som av hednisk tro driven är mer mångkunnig om och investerad i Frejas gestalt (och också skrivit om saken i sin egen blogg Hedniska Tankar) anser, hmm?

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 31 augusti, 2012, i Bildbehandling i Dator /Digital Image Rendering & Editing, Egna Bilder /My Own Pictures, Färgläggning i Dator /Digital Coloring, Freja, Gudinnor /Godesses, Nordiska Gudar /Norse Gods, Photoshop, Religion, Gudar & Mytologi /Gods and Mythos, Skönhet & Utseende / Beauty & Appareance, Sverige /Sweden, Teckningar /Drawings, Väringa- & Vikingatid /Age of the Vikings och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Tycker din Freja-bild artar sig förträffligt.. Freja är ju inte bara kärlekens gudinna, utan också krigets – och man anar väldigt mycket energi i bildens blonda hårsvall. Brisnga-men stavas vad jag sett alltid med två i:n, och inget Y, och syftar helt säkert på Frejas andra namn ”Menglöd”. Enligt myten var ju Brising en sjökung, och Brisings söner håller en variant på Hjaddingakampen på Singastens skär, där enligt en annan version av samma myt, Heimdall och Loke i tidens fullbordan skall slåss om Brisingasmycket i gestalt av väldiga sälar. Heimdall och Loke är båda eldgudar, påpekade redan Viktor Rydberg, och Frejas smycke är nog den sjunkande solen, eller solen som går ned i havet, och därmed tror jag att bakgrunden till denna teckning är ganska mycket given – Freja står kanske i ett klippigt havslandskap, som på den norska västkusten eller varför inte Roslagen, om det nu är riktigt att Singasten är synonymt med Singö…

  Nåja – mytologins värld är inte alltid logisk, med sina vindlingar och drakslingor av teorier, gudamakter, gudinnor och namn. Några av de hedningar som finns i USA hävdar bestämt att Freja, tvärtemot Snorres uppgifter, inte kan vara en krigsgudinna alls, och att det inte finns något krigiskt eller militant i hennes andliga framtoning, men för min del ser jag inte denna del av henne som helt utesluten, och tänker mig henne som något i stil med den korsnedsågande Inna Shevchenko… 🙂

  Gilla

  • Tack för idén Tann, verkligen, det kan bli kanon med den bakgrunden… mycket intressant också med tankarna om Freja som krigist gudinna. Det är förstås sant att det framstår som märkligt för en modern person med en inbyggd dikotomi mellan fredlig och krigisk, mellan kärlek och konflikt. Men vi vet att forntidens människor sannerligen inte såg det så – det är tydligt i gudasagor från Irerna i väst till hiduismens gudar i öst. En gudinna som säg Durga/Parvati kan både vara sinnebilden för kärlek och moderskap och en demonslaktande enmans- (jag menar -kvinno-)armé.Detvar OK i flydda tider som hade mer plats för en sådan öppen motsättning i karaktären – inte lika OK för framför allt moderna monoteister som har ett svårartat behov av att finna på dikotomier och ha på en sida något väsensskilt av vad som finns på den andra. Jag tror att dina ameriskanska hedningar är präglade mer än de vill tillstå av det landets svårt kristet anstuckna manicheiska världssyn – en kärleks- och skönhetsgudinna kan ju därmed bli en mer flowerpower-mysig figur som inte kan ta till vapnen i deras ögon…

   Gilla

 1. Ping: Vänner och Fränder…. och några andra… | Hedniska Tankar

 2. Ping: Frejas Fataliteter (del 2) – Lokes första smädelse-vers | Hedniska Tankar

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: