Steve Jobs och iBleed – Apples mörka baksida


Med anledning av Steve Jobs död, förutsägbart åtföljd av enstämmiga hyllningar från hela världen över den store mannen osv osv, påminde jag mig ett inlägg som jag började göra research på i somras men som jag sedan lade på hyllan, eftersom en illustration till texten drog ut på tiden. 

Att ta upp den med anledning av Jobs död kommer utan tvivel att tolkas som ett försök att lägga smolk i bägaren på Jobs eftermäle, eftersom det anses ”oartigt” att påpeka en persons brister när de dött – orättvist, elakt mot de anhöriga och allmänt, tja hatiskt. Nå, må det vara så. Det är skillnad på kritik som är berättigad och näthat, och den förstnämnda förtjänar att levereras oavsett mottagarens tillstånd, eller icke-tillstånd i det här fallet. Eftersom den berör inte bara Jobs utan hela Apple.

Steve Jobs var förvisso en viktig och stor företagsledare, en nytänkare inom PR, marknadsföring och produktutveckling. Hans förståelse för och vidare syn på produkter, med inriktning på användbarhet, innovation och design förtjänar att berömmas och hållas fram som ett föredöme. Han var central i att göra Apple till det enormt prestigefyllda och symboltyngda varumärke det är idag. Hans speciella ledningsstil  -och filosofi, även om den också kunde störa väldigt många som samarbetade med honom, innebar dock att han var djupt engagerad i produktutvecklingen och fortsatte att ha nära  kontakt med företagets verksamhet, speciellt på den kreativa sidan. Han hade en känsla för det teatrala och framtidsoptimistiska, som bidragit till att göra Apples varumärke till ett av de viktigaste i världen och företaget till det näst högst värderade i världen.

Men.

Just denna nära ledningsform innebär också att Jobs måste bära ansvaret för Apples göranden, och inte bara formellt, utan högst personligt och moraliskt.

Utan Apple och Jobs skulle teknik vara någonting som bara nördar höll på med. Han hade en unik version: Att skapa teknik som var enkel att använda. Till varje pris. Det var nästan lite fanatiskt, men han lyckades. Det krävs någon som vågar ta de hårda besluten, säger [interaktionsdesigner] Zayera Khan

(http://www.dn.se/ekonomi/apple-utan-jobs)

”Till varje pris”. ”Hårda beslut”. Det låter alltid heroiskt när diverse skrivbordsnissar uttalar sig så om en attityd som är beredd att gå över lik för framgångens skull. Vilket Jobs, och Apple gjort, bokstavligt talat. Priset som Jobs och Apple har varit berett att betala är inte sina egna, utan sina lägsta underlydandes liv. Det är baksidan av de insmickrande omdömena från Apple som ett bolag med en särskild ”karisma och mystik” med ”passion för enkelhet och elegans” (http://www.svd.se/naringsliv/steve-jobs-hyllas-varlden-over_6528680.svd).

Efter sig lämnar Steve ett företag som bara han kunde ha byggt. Hans anda kommer alltid att ligga till grund för Apple”.

Översatt från Apples http://www.apple.com/stevejobs/

Den ”andan” har dock inte aktat sig för slavarbetsliknande förhållanden för dem som faktiskt tillverkar de apparater som byggt varumärket och Jobs förmögenhet. Apple har under flera år, och just under Steve Jobs direkta ledning, kritiserats för att tillämpa samma rovdrift på sina anställda på lägre nivå som vilket utsugarbolag som helst. Sålunda stationerade man ut sin tillverkning av mobiler och läsplattor till Kina och företaget Foxconn, till en diktatur utan fria fackföreningar där det är känt att bolagen har fria händer att driva på sina arbetare som slavar, och har därefter öppet och uppenbarligen struntat i att hålla in sina underleverantörer i frågor om arbetsmiljövillkor. 

I själva verket framgår det rätt klart att det är just Apples, av Steve Jobs personifierade, ständiga förnyelsehets och jakt på nya marknadsandelar som gjort att produktionstakt satts före allt annat. För några år sedan började en epidemi av självmord drabba Foxconns iPhone-tillverkning där arbetstakten varit så hög som 16 timmar om dagen vid bandet, och där arbetarna i praktiken hålls fångna innanför frabrikerna. När iPaden kom uppdagades det dessutom att  nya metoder som svårt förgiftade arbetarna infördes i tillverkningen – allt för att skära kostnader (se länkar nedan).

Hur tror någon att de stackars , företrädelsevis ensamma unga kvinnor från provinserna, som tog sitt liv när de inte klarade de omänskliga arbetspassen skulle känna det om man läste högt för dem ur Apples lilla dokument ”Apple Values”?

”We support each other and share the victories and rewards together. […] As a corporate citizen, we wish to be an economic, intellectual, and social asset in communities where we operate.”

Från ”The Apple Employee Handbook” se http://www.seanet.com/~jonpugh/applevalues.html 

På allt detta har Apple svarat undvikande, slingrat sig, försökt bortförklara eller förneka – men gång på gång tvingats medge missförhållandena. Någon uppfyllnad av humanism och omsorg har knappast präglat Apples låtanden och göranden där i öst. Och brasklappen, som hörts av de lakejer som pekar på att folk där ute ”iaf fått jobb” via Apple och Foxcomm är inget annat än fikonlöv för en rovdrift som de själva inte skulle vara beredd att utstå en dag ens. En cynisk uppmaning till konsumenterna att smeka sina leksaker utan att känna blodsstanken som stiger upp från den formgivna ytan. Det är det som gör att ”sörjande” nu flockas kring Apple stores för att sörja en guru utan att ge arbetarna i Kina en tanke.

Denna blogg avskyr inte Steve Jobs eller gläds åt hans död. Jobs var en visionär, och för de som har råd med hans företags leksaker har världen säkerligen blivit bättre. Men det är synd att baksidan av hans imperium inte uppmärksammades mer under hans livstid, eller att han aldrig agerade för att rätta till den exploatering som det vilar på.

Då hade man, vilket man inte kan nu, förutom en smart och driven affärsman med kommersiella visioner kunnat sörja en verkligt beundransvärd, medmänsklig och human makthavare, vars företag lyckades stå för något annat än att kränga mer, och snyggare, pryttlar till priset av anställdas utsugning och hälsa.

Stewart Lee säger det bättre än någon, vad som bör vara reaktionen när kommersiella företag eller deras representanter pratar om sin ”anda” och sina ”värderingar”

http://www.youtube.com/watch?v=GwH1fLEMDkY

————————————————-

Några pressröster om Steve Jobs död

Rapporterat i Media om Arbetsförhållandena i Apple-fabriker och Underleverantörer

Apples egen rapport i frågan om bolagets ansvar för produktionsförhållandena i Asien.

Bloggat och mer generellt om Apple

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 7 oktober, 2011, i Artefakter /Artifacts, Asien Fjärran östern /Asia the Far East, Kändisar /Celebrities, Media & Rapportering /Media and Coverage, Moderna Västerlandet /Modern Western Society, Världen och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. jobs? han som uträttade ett jobb sitter fängslad med fotboja sedan 10 månader tillbaka i storbrittanien. om han inte lyckas avstyra utlämningen till det förlovade landet väntar vidare transport till guantanamo.

  Gilla

 2. Det jag skulle vilja se är ett företag eller kanske till och med en hel västvärld inklusive du och jag som inte ständigt gör det här och som inte ständigt just befinner sig i detta dilemma. Har du några goda exempel? Eller en lösning. Åtminstone jag skulle vilja finna en men jag gör som alla andra för det mesta.

  Jag vill ha bra produkter och så billigt som möjligt. Om inte annat för att jag faktiskt inte har obegränsat med pengar. De saker jag köper är nästan uteslutande producerade utomlands under produktionsförhållanden jag inte har en aning om men som jag på goda grunder kan gissa mig till absolut inte är de bästa för dem som arbetar där. Det gäller mina elektroniska prylar, mina kläder, mina gardiner och sängkläder, mina möbler, min mat osv.

  Min poäng i detta sammanhang är kanske närmast att denna skugga kanppast enbart faller på Steve Jobs eller för den delen på Apple utan den faller i lika hög grad på dig och mig och hela det industrialiserade samhället. Sedan kan man kanske störa sig extra på om någon kallar sig för Buddhist och är vegetarian av etiska skäl osv men jag tror att dessa påpekanden och utpekanden av enskilda snarast är för att mildra den skuld vi alla borde känna och ha.

  Nu tycker jag nog inte att du så att säga går över gränsen men saknar kanske den bredare analysen. Och även om Apple skulle vara värst av alla – vilket jag själv inte har den blekaste aning om – så blir det ändå som att fördöma massmördaren men inte bry sig om den som bara dödat ett tiotal.

  Gilla

  • Lars, din kommentar är rimlig och saknar inte poänger men tvingar mig också att påpeka vissa brister i logik såväl som moraliskt.
   Till att börja med antyder den ett slags kontinuum mellan en konsuments ansvar och en makthavares. En privatperson som i vårt samhälle knappt rår över sitt eget liv kan inte jämföras med en resurssvingande, maktfullkomlig potentat mer än en kolchosarbetare kunde jämföras med Joseph Stalin. De kanske delade smaken för Vodka och antisemitiska tirader. Men deras ”Skuld” var av galaktiskt olika slag, och kan inte ställas bredvid varandra ens som en jämförelse. Att påstå att ”Skuggan” faller ”I Lika Hög Grad” på mig, att en individuell, fattig konsument bär samma ansvar SORTS som en potentat, en maktmänniska som Jobs och hans anhang, det kan jag inte acceptera. Där har en tänkt atomisering av ansvar dragits bortom alla rimliga proportioner.

   Jag skulle inte tveka en sekund att välja bort iPhonen, iPaden och halvera kapaciteten på all världens pryttlar inkusive de jag själv brukar för att Kina skulle vara ett mer demokratiskt samhälle med fria fackföreningar. Det är inte jag som håller folket där i förnedrande underkastelse och rovdrift, och jag betackar mig för att jämföras med de som aktivt förtrycker och profiterar av det.

   Vidare har jag inte bett om en ny jävla skräpmobil varje säsong, Om höst och vintermode. Om berget av fullständigt vilseledande och massiv, illegitim marknadsföring i varje publik plats, inklusive nät och kommunikationskanaler. Om nymodigheter för det enda syftet att locka fårskocken av konsumenter, företrädesvis de med resurser nog att faktiskt kunna välja, inklusive välja att Avstå, att köpa det senaste och öka spiralen av ständigt nytt, ständigt mer, ständigt mer meningslös konsumism.
   Möjligen drar jag vissa begränsade fördelar, som jag inte bett om och är beredd att avstå, från att samhället är ordnat så. Mer är det inte. Jobs tjänade över 3 miljarder dollar i privat förmögenhet, han styrde ett imperium, gjorde upp med blodbesuldade diktatorer för sin framgångs skull och såg till att bli dyrkad som en avgud på köpet. Var är förbindelsen undrar jag? Tyvärr, det tar jag inte, och jag kommer att mobilisera mig mot varje försök att likställa en sådan som mig eller varje arbetare, med en global makthavare.

   Ifråga om bredd är problemet snarare att jag antar för mycket. Jag utgår från det självklara faktum att företag Kommer att utsuga och exploatera, på samma sätt som jag utgår från att Image är en hop lögner och hyckleri. Jag ser dilemmat i vitögat men tolererar det, för att det är förståeligt. Det finns intressen och maktsträvanden och girighet bakom, det lever på människors vilja att bli förförda, på egoism, lättja och fåfänga. Mänskliga instinkter som man aldrig kan bli av med, även om de borde kanaliseras till att bli så oskadliga som möjligt. Min poäng med Jobs och Apple är på att peka på just den transparanta, hycklande nonsens det är att tro att ett företag kan vara ”rent” eller ”gott” till den punkt att man villigt accepterar och skyler över det utnyttjande och den exploatering som ligger bakom.

   Vad kan man göra? Nägra mer stillsamma förslag vore att införa Strikt, Direkt ansvar för alla brott mot fastlagda regler för arbetsmiljö och miljöskydd, med åtalsrätt i företagets hemvist, eller största marknad. sådana bestämmer finns t.ex. i Brysselkonventionerna och EU-rätten och har medgivit ett ökat skydd för konsumenterna. Det borde skärpas och utsträckas till hela världen.
   Personligen finns det också vissa principer som fria människor kunde följa.
   Var inte en slav.
   Gå inte på hyper, Köp inte nytt och flashigt bara för att andra gör det, intala inte dig själv att du ”egentligen” har behov som du fått inbankade dig från marknadsföring och reklam. Två företeelser som för övrigt starkt borde begränsas med tanke på deras desinformerande karaktär. Håll i dina slantar på riktigt, köp prisvärda och någorlunga hållbara produkter som du verkligen har nytta av under en längre livscykel. Osv osv.
   Jag skulle kunna radda upp fler, jag skall inte göra det här, Den enda bäring det har på Jobs och Apple är att detta var en man, och är ett företag, som förutom att vara originella profiterade på välsituerade människors närmast osannolikt fåraktiga och osjälvständiga beteende och tagit sig för att pressa blodet ur kroppen på fattiga arbetare i tredje världen, allt medan alla ropar hur underbart och rent och stilfullt detta är.
   Någonstans måste någon säga att det är humbug.

   Gilla

 3. skuggan faller snarare på dig än mig

  Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: