Ett Drakalfabet för Alma


En paus från idioten Breivik: En liten sidoidé för berättelsen om Prinsessan och Draken – ett Alfabet av Drakar

Exempel på historisk Anfang

Det började som en idé till berättelsen om Prinsessan om Draken som jag gör till Alma – att ha Anfanger, stora illustrerade bokstäver, med draktema som början till olika avsnitt i storyn. Som historienörd är man ju förstås intressad av illuminerade skrifter, dvs färglagda handskrifter från medeltiden, före Gutenbergs tryckpress. De hade ofta dels marginalillustrationer, dels mer eller mindre stora Anfanger som en slags dekorationer. Anfangerna kombinerade element från kalligrafi och rena teckningar, och uppnådde så småningom en hög nivå av konstnärlig kvalité. Det ser mer än bara snyggt ut – anfanger kom att täcka stora delar av sina boksidor och utvecklades till en egen genre som överlevde in i boktryckararan där de gav upphov till de första uttalat dekorativa typsnitten.

I sann ”vore det inte kul om…?”-anda började jag klottra lite smådrakar som kunde se ut som bokstäver. De såg lite roliga ut, eftersom vissa bokstäver krävde att Draken flexade sig och intog ganska akrobatiska ställningar för att få fram dem. När man väl börjat klottra är det svårt att sluta. Några bokstäver blev tydligare än andra, så jag började mecka med dem, och det blev fler och fler, och…och…

Till slut hade hela Alfabetet dykt upp.

(tack Paloma för idén med bollar till draken för prickar)

Det är ju inte en så dum idé. Om man kisar lite ser man ju nästan vad de föreställer. Kommen så långt kastade jag lite färg på dem i Photoshoppen och…voila.

Hihihi. Barnsligt kul. Drakbokstäverna, eller någon variant av dem, kommer nog med i berättelsen. Man kan aldrig få för mycket drakar!

———————————————————-

Drakalfabetet Anfanger m Ram

Se nästa inlägg om drakalfabetet: ”Ett Drakalfabet för Alma 2”→

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 3 augusti, 2011, i All vår början bliver Svår, Alma, Drake Drakar /Dragon Dragons, Egna Bilder /My Own Pictures, Egna Figurer, Enklare teckningar /Clear-line Drawings, Färgläggning i Dator /Digital Coloring, Följetonger /Posting Serials, För Barn /For Children, För Vänner & Familj /For Friends & Family, Historia /History, Kalligrafi /Calligraphy, Konst & Arkitektur /Art & Architecture, Medeltid Europa /Medieval Europe, Om Kultur /Cultural Studies, Photoshop, Prinsessan Julia & Draken Pelle, Sagor /Tales, Samhällen Då & Nu, Symboler, Teckningar /Drawings, Västerländsk Medeltida Konst /Western Medieval Art och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Hej!
  Jobbar i skolan. får jag använda ditt fina drakalfabet till eleverna att färglägga? Jag tror verkligen det skulle uppskattas!

  Gilla

 2. Så även jag har fått klåda i fingrarna av den bändliga drakens snirkliga bokstavering – är de lovliga?

  Gilla

 3. Jättefina drakar! Jag har en draktokig systerson som skulle älska att få en tröja med sitt namn i drakalfabetet på, skulle det vara ok för dig? 🙂

  Gilla

  • Tack Yvonne. Javisst – och tackar som frågar. Hur hade du tänkt göra den – typ sätta ihop bokstäverna från filen som jag publicerat och trycka på en T-shirt? För den befintliga bilden har ju inte så bra upplösning. Jag skulle kunna publicera en mer högupplöst variant så att det blir snyggare om du vill. Lustigt sammanträffande – jag håller som bäst på att jobba på en förbättrad variant på drakalfabetet, med finare detaljer och pennföring.
   MVH /thefeatheredsnake

   Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: