En bild säger mer än 1000 ord… om Universum


Forskare vid NASAs Fermi-teleskop, som ser ut i rymdens gammastrålning, har upptäckt en hittills okänd struktur som centrerar runt vår galax Vintergatans mitt. Strukturen spänner över 50 000 (!) ljusår, och kan vara resterna över ett enormt utbrott i det supermassiva svarta hål som finns i galaxens mitt, och så nytt som bara ett par miljoner år gammalt.

Numera har ju rymdforskare insett behovet av bra visualisering av sina upptäckter. Det var efter Hubble-teleskopets uppskjutning som det där verkligen tog fart och främst NASA började sprida de fantastiska bilder som kan genereras med de nya instrumenten i kombination med modern bildbehandling.  Och det är klokt, för det är närmast ofattbara skeenden och företeelser som visas, och den stackars hjärnan behöver all hjälp den kan få för att ens tillnärmelsevis ta in det ofantliga i de fenomen som studeras. Se bilden nedan, som kan jämföras med krutröken eller molnet från en stor explosion. STOR.

Gammabubblorna centrerade kring Vintergatan - 50 000 ljusår i omkrets

Men vad kan orsaka en sådan enorm utkastning av gammastrålar? Forskarna har inte landat i en riktigt säker teori, men spekulationerna kretsar främst kring aktivitet i ett supermassivt svart hål: numera vet vi att sådana finns i centrum av inte bara vår, utan så gott som alla kända galaxer. Ett sådant svart hål har aktivitet, och när det står i begrepp att sluka stjärnor eller stjärnhopar som omger det byggs det enorma materiamassor kring händelsehorisonten, som kan kastas ut i eruptionen av, i ordets rätta bemärkelse, galaktisk omfattning. Besök NASAs hemsida för mer om det nya gammamolnet, komplett med en juste animation. För en introduktion till Svarta hål kan man som så ofta börja i Wikipedia

Arbetet med att spåra det stora svarta hålet i Vintergatans mitt kan man följa i bland annat:

(Tid: 20 min 08 sek) Det finns lite annons i början, men sedan följer en bra film om historien och framstegen i utforskandet av svarta hål i vår galax centrum, effekterna och implikationerna av detta, med fina animationer.

Nu är det här en bildblogg, så jag avslutar med tre ytterligare fantastiska bilder som lämnar alla ord i bakvattnet.


Se och förundras över det fantastiska universum vi bebor, och gläds över det privilegium det innebär att leva i en tid, då sådana upptäckter och visioner är möjliga.

—————————

Om sökandet efter Svarta Hål i vår galax, som svarar rätt väl mot filmen ovan, se en artikel i Scentific American: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=milky-way-black-hole samt physicsworld.com: http://physicsworld.com/cws/article/news/41370

Om ”vårt” svarta hål Sag A’s aktivitet, som är lite ovanlig, se den intressanta artikeln i Christian Science Monitor http://www.csmonitor.com/Science/2010/0107/Milky-Way-enigma-Why-galaxy-s-central-black-hole-is-silent

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 11 november, 2010, i Astronomi /Astronomy, En bild säger mer än tusen ord, Följetonger /Posting Serials, Kartor /Maps, Natur & Vetenskap /Natural Sciences, Samhällen Då & Nu och märkt , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

KOMMENTARER TILL INLÄGGET