Futuristisk arkitektur -Mecka


För intresserade av arkitektur är Mecka idag en intressant plats. Det stora tempelområdet runt Kabaa-helgedomen har trots flera utvidgningar blivit för litet för den ständigt ökande mängden av rättrogna muslimer som vill genomföra hajj, den påbjudna pilgrimsfärden. Sedan ett par år finns planer på en systematisk och omfattande ombyggnad av centrala Mecka för att kunna hysa fler pilgrimer och samtidigt förbättra stadens infrastruktur. Flera förslag har publicerats, se nedan.

Makkah-Al-Mukkarrma-after-12-Years

En rund helgedom runt Kaaba

Staden runt Kabaa

Staden runt Kabaa

Staden som annex till Kabaa

Staden som annex till Kabaa

och byggena är redan i full gång

Abraj al/Bayt/komplexet

Abraj al/Bayt/komplexet

En del av ovanstående är uppenbarligen mer grandiost än bra arkitektur. Men någon form av förändring verkar nödvändig, om inte annat så för att minska mängden allvarliga olyckor som nu drabbar pilgrimerna och det enorma slitage det innebär för staden att ha miljontals besökare varje år. Från det perspektivet var en presentation av Atkins arkitekbyrås planer för en utvidgning av den stora moskén i Mecka särskilt intressant. Se nedanstående länk:

Mer bilder på ombyggnaden av Mecka finns på forumet Skyskrapercitiy, som är hängiven stora byggen runtom i världen. De har en tråd om Mecka

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=334299

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 31 augusti, 2009, i Arkitektur /Architecture, Islams Myter /Islamic Myth, Islams Värld /World of Islam, Moderna projekt, Om Kultur /Cultural Studies, Religion, Gudar & Mytologi /Gods and Mythos och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

KOMMENTARER TILL INLÄGGET

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: