Alla Drabbningars Moder del 5 – Teckningar av döingar & Arrangemang


Den centrala protagonisten var klar. Den överarbetade krigsflaggan var klar. Bakgrunden var… tja iaf inte helt oexisterande. Nu återstod att rita och ställa i ordning de sista elementen runt bildens centralfigur Yakane: de döda, döende och snart döda fienderna…

Alla Drabbningars Moder - Yakane muslim warrior w war flag standoff

Som visats i det tidigare inlägget ”…En Hjälte för en hjälte” var den centrala skissen av Yakane en där han står mitt i striden, bokstavligen fokuspunkten för en skara motståndare, som framgår av den mängd pilar som sticker ut ur honom. Några så nära som inom synhåll, av döma av hur han hugger efter dem med sitt svärd. Ett antal bör redan ha fallit, och sålunda ligga kringströdda runt Yakane. Allt som allt är det ett antal figurer som måste ritas in.

Alla Drabbningars Moder - utkast målning upplägg

Under de andra momenten hade dessa kringstående/liggande gradvis klarnat för min inre syn, och ett arbetsutkastet för sammansättningen och utfyllnaden av bildens återstående delar (se till höger) fanns redan befintligt, och det var mer eller mindre bara att börja teckna dem därefter.

En not: alla motståndarna har det gemensamt att de är tudjuter, dvs min värld A’rataumas motsvarighet till mongoler – och deras utrustning och kläder måste vara förenliga med det. Nu är det ett folk vars fysiska miljö och historia man studerat tämligen noggrant i en sådär 20 år, så det erbjöd i sig inga problem. De bär olika varianter på en tyngre, mer högkvalitativ utrustning, då de tillhör khanens elit – vissa från Storkhanens kesig, livvakt.

Först ut  var de två stackare som har oturen att stå lite för nära vår protagonist.  De vrider sig i smärta, båda på väg att falla. En av dem, bågskytten, bär en ganska avancerad form av läder- eller tygövertäckt brigantin över bål, axlar och lår, bestående av metallplattor vars nitar syns på ytan. Den andre bär en mer klassisk mongolisk rustning bestående av sammanitade bitar av härdat läder.

tudjuter fällda av Yakane

tudjuter fällda av Yakane

Härnäst kom ett inslag som ingav något mer huvudbry. Jag föreställde mig Yakane stående på en hög av liken efter några av de redan fällda fienderna. Denna blodiga detalj krävde en del meckande och skissande fram och tillbaka för att hitta rätt positioner och perspektiv. Den brokiga, övervägande rätt tungt rustade skaran kompletterades med en häst – de är ju ändå ryttare, och det verkade logiskt att någon dum jävel skulle ha försökt rida ända fram mot den dödsbringande Yakane, till olycka för det stackars riddjuret.

Döda tudjuter på hög

Döda tudjuter på hög

 

Nästa gäng gubbar till rakning var dels en grupp som bildar gränsen till bildens allra närmaste förgrund, som står framför Yakane på väg in i bilden, och så några utfyllnadsfigurer för att sluta cirkeln runt vår huvudperson. Längst fram står deras befäl, som med en uppbragt min kallar på fler krigare att komma till undsättning mot den omänsklige fienden. Deras kläder och utrustning fortsatte att dras från egna  skisser och studier- med ett undantag. Bågskytten längs till vänster är en homage till Angus McBride, en förstklassig historisk illustratör, den främste för de perioder som är av intresse för mig och en förebild för mina studier. En illustration med sådan utrustning och rustning förekom i boken ”Osprey Men-at-Arms 222: The Age of Tamerlane”.

Tudjuter förgrund skisser

Tudjuter förgrund skisser

Sist kvar var kavalleriet… erh, mer kavalleri, men dessa på vår hjältes sida. Det är silâhtarerna som kommer, med svärd och banér i högsta hugg för att sluta upp kring sin fana. Jag tänkte mig det första ledet uppdykande ut ur de stora dammoln som kastades upp av den annalkande armén… Det där borde egentligen bli en fristående bild i sin egen rätt – jag har länge velat rita Silâhtarerna min världs motsvarighet till Mamluckerna, Islams hårdaste badasses, mongolernas besegrare, korstågens bortdrivare.som rider an. Resultatet av 30 års studier av deras vapen, kläder och stridssätt flödade på, och mamluckernas / silâhtarernas skepnader växte fram så pass rikligt att jag fick sätta stopp, eljest de annars skulle stjäla showen.

Alla Drabbningars Moder - Silahtarernas främsta led Mamluker mamluks

Så följde inscanning, och sammansättning. För att hålla isär de olika lagren och figurerna gav jag dem olika ton. Resultatet kan ses nedan.

Alla Drabbningars Moder - Sammanfogade tecknade lager

Alla Drabbningars Moder – Sammanfogade tecknade lager

Nu var alla element äntligen redo, och förgrund, center och bakgrund skulle fogas samman och kompletteras med ljus, andra effekter och tillägg. Ungefär 2,5 veckor återstod till deadline, och så påbörjades den mest intensiva arbetsperioden med en bild hittills, med aldrig mindre än 7-8 timmars dagligt arbete med målningen och modifieringar av lagren.

————————————————————

Andra inlägg i serien ”Alla Drabbningars Moder

Föregående:                                                                                                    Nästa:

Alla Drabbningars Moder - Monterade vattenfärglagerAlla Drabbningars Moder - Monterad grundfärger←”(4) … Ett Kladdigt Landskap

”(6)…Montering, Målning & Slutförande”→

 

Om thefeatheredsnake

Educator hooked on history, art & writing

Publicerat på 14 juli, 2014, i A'ratauma, ansiktsuttryck /facial expressions, Bildbehandling i Dator /Digital Image Rendering & Editing, Björn, Egna Bilder /My Own Pictures, Egna Figurer, Fantasy, Följetonger /Posting Serials, För Vänner & Familj /For Friends & Family, Historia /History, Kavalleri /Cavalry, Krig /War, Mamluckerna /Mamluks, Människokroppen /The Human Body, Mongoler /Mongols, Photoshop, Rustningar /Armor, Skador & Sjukdomar /Injuries & Disease, Skisser/Sketches, Storyboards, Teckningar /Drawings, Yakane och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Fascinerande om din konst och skapande som alltid… Själv fortsätter jag på ny kula någon annanstans, men har väl som alltid något att säga om Bysans.. aka Tannhauser http://saerimner.blogg.se/2014/july/min-italienska-anabasis-del-5-fler-historiska-observationer-runt-ravenna-2.html

    Gilla

    • Hallå Tann! Kul att se att du bloggar än – jag letade runt efter din gamla blogg, som ju försvann mycket plötsligt där för något år sedan eller vad det nu var. Trodde du slutat med bloggeriet – själv var jag ytterst nära att lägga ner denna enormt tidsödande om än intressanta lilla bisyssla, men bestämde mig till slut för att fortsätta, om än med ett mycket smalare fokus än förr…

      Gilla

      • Jo, det är väl så – det blir en bisyssla till slut, men en som ger föga pengar, och ibland liksom limmar in en i ett hörn – men mera fokus på intressanta ämnen, är alltid bra..

        Gilla

KOMMENTARER TILL INLÄGGET